Foto: ela77
recept som našla už dávnejšie na internete, bol daný ale s inou plnkou, ale jeho konečný výsledok mi pomohol znovu sa vrátiť k tvarohovým Zobraziť celý popisrecept som našla už dávnejšie na internete, bol daný ale s inou plnkou, ale jeho konečný výsledok mi pomohol znovu sa vrátiť k tvarohovým závinom, ktoré sú oblúbené u môjho syna, len som po ich upečení mala vždy pocit, že to nie je vo vnútry dopečené (práve pre tú mokrú tvarohovú plnku)
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
40 g |
|
350 ml, vlažné |
|
1 káv.lyžica |
|
2 PL |
|
1 čaj. lyžicu |
|
PLNKA: | |
500 g |
|
2 PL |
|
1/2 sáčku |
|
1 čaj. lyž. |
|
Postup
-
1
Do misky dáme múku, olej, soľ, vlažné mlieko, čaj. lyž. cukor a kvasnice. Po rozpustení kvasníc zamiesime cesto a dáme ho kysnúť asi hodinu. Po vykysnutí ho rozvaľkáme na pomúčenej doske( ako pri kysnutých závinoch) Plnku: pripravíme z 500 g. tvaroh jemný mäkký (najradšej používam z Lídla -tvaroh mäkký jemný vo vedierku s obsahom 500 g), pridám 2 pol. lyžice olej, pol sáčku vanilkový puding (používam ho na zahustenie namiesto vajíčka) a čaj. lyžičku vanilkový cukor (používam pravý vanilkový nie vanilínový). Všetko zmiešame. Plnku natrieme na rozvaľkané cesto a urobíme z neho dlhší závin, ktorý ešte pri prekladaní na plech trocha natiahneme, aby sme z neho mohli urobiť kruh.
-
2
Tento závin ostrým nožom ponakrajujeme od krajov ku stredu. Nie však celkom prerezať.
-
3
Jednotlivé narezané časti povytáčame aby ležali na reznej strane. S tvarohovou plnkou je to trocha komplikovanejšie, lebo je mäkká. (môžete na tento koláč použiť akúkoľvek inú plnku-kakaovú, makovú, orechovú apod. s tými sa to ľahšie obracia).
-
4
Takto pripravený koláč necháme ešte podkysnúť asi 20 minút. Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a riadne aj medzi zárezmi. Dáme ho piecť na asi 25 minút pri teplote 200 st. Celzia v elektrickej rúre. Po upečení ho môžme (nemusíme) posypať práš. cukrom. Práve pri tomto recepte mám istotu, že mi koláč ako závin pri pečení nepraskne a že je cesto všade dobre prepečené. Dobrú chuť.
Ten koláčik pekne vypadá, len som hľadala, kde ide ten "čaj", až potom som zbadala, že to je čaj. lyžička ( stačí- 1 čl ). Tvaroh mám rada, je to dobrá inšpirácai aj na slávnostnú príležitosť. Toto som adresovala zasa Ela 77. Aj ja dávam puding alebo Zl. klas do tvarohu, niekedy aj celý balíček - ten vanilkový ho aj ochutí a zafarbí.
Vies obycajne si zeny roky uberaju a ja tak vyzeram, ze si musim 70 rokov pridat :) blizsie