Ruské orechy

tetrisss - fotkatetrisss, 18. novembra 2012
Ruské orechy
Foto: tetrisss

Tento rok mi Ježiško v predstihu nadelil darček a síce formu na ruské orechy, a tak som ju musela vyskúšať, či je dobrá. Prvý Zobraziť celý popisTento rok mi Ježiško v predstihu nadelil darček a síce formu na ruské orechy, a tak som ju musela vyskúšať, či je dobrá. Prvý pokus mi vyšiel-nevyšiel, no orechy boli tvrdé ako naozajstné, mali zmäknúť, možno, že by aj, ale nestihli. Tak som sa potom s dôverou obrátila na človeka najpovolanejšieho, rodom z Ukrajiny, na moju kamarátku Toničku a jej recept je bez chyby. Dokonca som zo zvyšku cesta naplnila normálne formičky a na cesto som dala moju plnku z jabĺk a podarilo sa.

8
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 šálky
125 g
125 g
1 ks
1 šálka
200 ml
1 čajová lyžička
1 polievková lyžica
 štipka




Postup

  1. 1

    Do mixéra dáme tuky, zašľaháme cukor, pridáme jedno vajce,dobre vyšľaháme. Do nadýchanej hmoty striedavo zamiešavame múku so štipkou soli a smotanu. Takto zamiešame tri šálky múky.

  2. 2

    Do pohára dáme sódu a zalejeme ju octom, necháme vyšumieť, pridáme do hmoty. Vysypeme na pracovnú dosku a zapracujeme poslednú šálku múky, aby nám vzniklo mäkké a nelepivé cesto. Dáme na hodinu do chladu.

  3. 3

    Z alobalu si vystrihneme štvorec s otvorom v strede a inštalujeme ho okolo plynového horáka. Toto cesto síce veľmi netečie, ale trochu predsa. Zapneme plyn tak asi na polovicu výkonu, formu vyhrejeme asi tri minuty. Odstavíme a do formičiek dáme kúsky cesta veľkosti malého orieška. Toto musí každý sám vyskúšať, lebo tie otvory nie sú rovnaké. Cesta musí byť tak akurát, aby neprečnievalo, ale nesmie ho byť ani málo. Formu dáme zavretú a dobre stlačenú na oheň, necháme na pol minúty na jednej a pol minúty na druhej strane. Pootvoríme formu a podľa potreby ešte dopečieme. Musíme dávať ovšem veľký pozor, lebo raz dva sa nám priveľmi opália. Robota je to inak veľmi rýchla a ide od ruky.

    Ruské orechy - obrázok 3
  4. 4

    Uvaríme si Salko alebo kúpime rovno karamelové a vyšlaháme ho s jedným maslom. Studené polovice orieškov naplníme vrchovato, aby sa spojili. Plnku ešte musím vyskúšať aj nejakú inú, potom doplním.

  5. 5

    Tak skúsila som pridať do základnej horeuvedenej plnky pomleté orechy a je to výborné.

Diskusia k receptu

janka1011
tiež som už tento recept videla, vyzerá to dobre...tá forma sa dá bežne kúpiť?
vierik
Krásne oriešky,tak rada by som ich urobila,len nemám ani formu ani plynový sporák :-) Ale pre istotu si ich ukladám,jeden nikdy nevie :-)
zifi
Tiez som pred casom pozeral na tento recept. Forma sa da napr. kupit aj cez ebay - stoji 19.90 USD + 27 USD postovne. Keby sa niekto podujal na to, pridam sa (som z Ba)
mijaita
V Praze v ruske prodejne maji za 390,- Kc. Kupovala jsem ji tam kamaradce mimoprazske a pri te prilezitosti jsem v tom kramku ochutnala jeden jejich vyrobek. Bylo to hodne nedobre. Tak doufam a verim, ze @tetrisss ma mnohem lepsi!
celeblith
@tetrisss spominas, ze si plnila aj obycajne formicky, myslis, take klasicke plechove (podobne ako na medvedie labky) len v tvare orechov? a normalne ich upiect v rure? a na kolko stupnov a ako dlho? ci metoda KV kuknem vidim? este ma zaujala spominana plnka z jablk, tu nam neprezradis? :) oriesky mas ozaj kraaaaaasne, dala by som si bars aj mam dieru v zube ;)
tetrisss
@mijaita je to mozne, ze to nebolo dobre, lebo aj mne sa prvy krat urobilii velmi tvrde, bol to ale uplne iny recept, tento sa mi paci.
cistinka
Mať tak ten prístroj....už ich robím. Kupujem si ich v ruskom obchodíku v Prahe a sú veľmi dobré.
violetacamorova
Máš ich krásne, mama robí orechy, tiež veľmi chutné a plnené plnkou ale v iných formičkách-také starodávne.
cistinka
však ja kúsok odtiaľ bývam....som pozerala mapu :-)))))))
viera1
@cistinka ,moja dcéra má z toho taký zážitok;dala som jej tel.čísla,aby zavolala do predajní,či ju majú a oni "bábušky" na ňu po rusky (chi,chi).Nepomohlo,že vie anglicky a nemecky,musela tam,ešte že robí v Korunní a Francouzsku ul. má za rohom.Pobavili sme sa.
kajca
No celkom dobry recept,vyskúšam:-)
cistinka
@viera1 to poznám :-) v tom ruskom obchodíku kde chodím ja tiež hovoria len po rusky, aj názvy koláčov majú v ruštine...ešte že som z tej generácie, čo sa azbuku učila a rusky čo-to rozumiem...ale bola so mnou minule dcéra, čo vie tiež perfekt anglicky a nerozumela nič :-)
slavka11
uz som tu tento receptik videla minuly rok, len by ma zaujimalo k comu sa da prirovnat chut tych upecenych orieskov?
tetrisss
No pravdu povediac som povodne od toho cakala nieco ine, kedysi boli take kakaove a jahodove plnene skrupinky, ale cesto bolo ako tortove oblatky. Takto je to chut podla cesta, ake si urobis, ale je to podobne, ako plnene oriesky v klasickych formickach, akurat ich tam nemusis naplnat, ide to lepsie od ruky. Inak ale su prudko jedle :)
medovnicek
už som ich jedla, jeden známy nám priniesol ochutnať, ale bohužiaľ nemám prístroj
iva63
už zháňam ten "inštrument" na výrobu orechov...musia byť fajnové..urobím podľa tvojho receptu-:)
delavega
Neberte to ako provokaciu, ale takýto zákusok zjesť??? Čo kus to klinec do rakvy, respektívne mínus jeden deň zo života. Čo tam vobec hladá ocot???
tetrisss
Preco?, je to super zakusok, ocot hasi sodu bicarbonu a vytvara tam kypridlo, je ho tam malicko. Neviem, co ti na tom vadi.
zifi
@tetrisss bolo by dobre doplnit Salko resp. aj orechy do Surovin.

Chystam sa recept urobit, no trosku sa bojim... :-)
rulik
tá forma sa normálne nahrieva a potom sa to pečie na plameni plynového šporáku-horáku?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia