Roláda

Autor receptu: dr

Roládu vcelku som nestihla odfotiť, tak mi to prepáčte, ak by to niekomu chýbalo.

30 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme na penu, pridáme citrónovú šťavu, prešľaháme a potom už ručne zamiešame postupne múku podľa potreby 5 až 6 polievkových lyžíc. Nakoniec pridáme dotuha vyšľahané bielky so štipkou soli a jemne zamiešame. Na plech dáme papier na pečenie, vylejeme piškótové cesto, rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 20 minút do vopred vyhriatej rúry na 175 stupňov. Hneď po upečení prenesieme cesto aj s papierom na utierku namáčanú v studenej vode a vyžmýchanú a všetko spolu zrolujeme do rolády. Necháme takto celkom vychladnúť.
  2. Na plnku si uvaríme puding z pudingového prášku a mlieka. Miešame uvarený do vychladnutia, aby sa neurobila navrchu šupka. Vychladnutý puding by mal mať približne teplotu takú ako maslo, preto je treba maslo vybrať z chladničky skôr. Vymiešame si maslo s cukrom (miešam mixérom) a postupne pridávame puding a vždy poriadne prešľaháme. Nakoniec po troške pridávame rum (množstvo podľa chuti cca 1,5 polievkovej lyžice). Namiesto rumu môže byť aj rumová príchuť.
  3. Roládu rozvinieme dáme dolu utierku a papier na pečenie. Natrieme plnkou a znova zatočíme piškót do rolády. Plnkou potrieme aj vrch rolády a dáme vychladiť do chladničky.
  4. Do hrnca si dáme zovrieť vodu, do inej nádoby, ktorú uložíme nad vriacu vodu dáme rozpustiť čokoládu s maslom. Keď je čokoláda rozpustená, po trošičke prilievame horúcu vodu, aby bola čokoláda polotekutá, nie moc a nie hustá. Odstavime, chvíľku necháme schladnúť a polejeme vychladenú roládu. Po stuhnutí čokolády môžeme ešte roládu ozdobiť zvyškom krému, alebo lentilkami. Ja dávam lentilky, lebo deti ich majú najradšej.