Rizoto z hlivy ustricovej fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 10. januára 2013
Rizoto z hlivy ustricovej (fotorecept)
Foto: tatranka

V určitej dobe som sa zamerala na varenie jedál z hlivy ustricovej.Chutí nám,nahrádza mäso,má látky,ktoré pomáhajú organizmu pri imunite. Mám už Zobraziť celý popisV určitej dobe som sa zamerala na varenie jedál z hlivy ustricovej.Chutí nám,nahrádza mäso,má látky,ktoré pomáhajú organizmu pri imunite. Mám už pár receptov a tento potravinový artikel ma nikdy nesklamal.

4-6
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

600
3OO g
O,5 dcl
1/2 bal. (hrášok,mrkva,kukurica)
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1,5 čl




Postup

  1. 1

    Umytú a očistenú hlivu pokrájam na menšie kúsky.Tak ako kúsky mäsa.

    Rizoto z hlivy ustricovej (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Na zohriatom oleji usmažím na drobno pokrájanú cibuľku.Opečiem do sklovita.

    Rizoto z hlivy ustricovej (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Pridám hlivu a orestujem.Potom ju posolím,pokorením a pridám červenú,mletú papriku.Hliva uvoľní vodu.Nechám ju trochu dusiť.

    Rizoto z hlivy ustricovej (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Do tohto základu pridám prepláchnutú mrazenú zeleninu.Hrášok,mrkvu,kukuricu.Pridám trochu teplej vody,alebo ak mám vývar,tak ten.Prikryjem a nechám dusiť. Opláchnutú ryžu predvarím v slanej vode./ Trvá to tak asi 15 minút/

    Rizoto z hlivy ustricovej (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Ryžu precedím a pridám do zmesi húb a zeleniny.Ryža by mala byť nelepivá.Ešte na slabom ohni nechám všetko asi 3-5 minút podusiť a odstavím.

    Rizoto z hlivy ustricovej (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Tu je v skratke postup odfotený.

    Rizoto z hlivy ustricovej (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Servírujem so strúhaným tvrdým syrom a zeleninovou oblohou.

    Rizoto z hlivy ustricovej (fotorecept)  - obrázok 7

Diskusia k receptu

havino
výborný recept.... @tatranka zlatá, presne takto hubové rizoto varím aj ja, síce ešte ,,len "z čistej hlivy som nerobila, ale mala som aj šampiňóny,aj hlivy trochu,tak som ich skombinovala. Pestujeme ju tiež aj doma vo vreciach slamy a predstav si, v čase medzi Vianocami a Silvestrom manžel doniesol krásny zdravý trs hlivy. Nechápala som, ved aj aké mrazy silné boli pár dní predtým a ani náznak po nejakom zamrznutí. Hlivu tiež vsúvam do jedálnička častejšie, či už ako perkelt s cestovinou, na spôsob rizota, s tarhoňou a zeleninou, polievku, ale aj vyprážaná je výborná, tú ale často nerobievam, vyhýbame sa smaženým jedlám.
medulienka122
ďakujem za dobrý nápad, práve posielam svojho starkého na nákup - ak budú mať hlivu, urobím, my ju so synom máme radi na všetky možné spôsoby, tento je jeden z nich!
jerica
@tatranka fajn , inšpirácia na tento týždeň, určite si spravím , hliva je u nás obľúbená & upravená na rôzne spôsoby .
izabella929
ja mám rada rizoto so všetkým...robievam aj čiste iba zeleninové, hlavne aby bolo rizoto.-) krásne vyterá a chutne.-)
zuzulienav
Vyborny receptik. Mam rada taketo zdrave jedla. Natural ryzu staci varit tak kratko? Robievam ju stale, castejsie ako bielu, ale vzdy ju musim varit aspon 50 min.
helica
Čítala som v rizotových receptoch a tiež aj videla, ako pripravovala rizoto Kamila Magálová. Tam sa hovorilo práve o tom, že ryža do rizota by mala byť guľatozrnná, práve z dôvodu lepivosti. Ono je to určite vec chuti. Napr. moja mamina uprednostňuje ryžu dlhú (volá ju Karolínka), ja zase guľatú, pretože je šťavnatejšia. Inak pripravujem tiež, najradšej z čerstvých lesných hríbov, najlepšie zmes dubákov, kremeňákov, kuriatok, či májoviek.
tatranka
No poviem,ako myslím.Nemám rada,ak sa mi ryža lepí v ústach,hoci na rizoto, už som to počula viac krát od dobrých kuchárov,má byť práve taká.Ja ju mám radšej na skus.Nie tvrdú,nie rozvarenú!No,ale to je už každého prianie.@zuzulienav ,predváram si ryžu v tlakovom hrnci,aby som ušetrila čas.A to je ozaj za chvíľku.
Píšeš,že radšej pripravuješ rizoto z čerstvých hríbov.To aj ja.No tento krát som ho robila hlivy a je výborný.Zamerala som sa na hlivu a špekulujem nad jedlami,kde sa dá využiť namiesto mäsa a nie iných húb,ktoré by boli na prípravu lepšie.Tak som ich použila aj akože na držkovú-hlivovú polievku,tiež na držkovo-hlivový perkelt aj paprikáš.No skúšam to.Vysmážať ich nechcem,to ma neláka.Ak zdravšie,tak nech je hliva varená,alebo dusená.
medovnicek
aj toto rizoto ma veľmi oslovilo, ja mám hlivu veľmi rada, takže aj tento recept si odkladám
sonulienka
veru aj mňa to oslovilo robíš nám strašné chute Martuška musími ju kúpiť a tiež pripraviť.
elekra
Tento týždeň sme mali hlivu dvakrát, raz som z nej spravila polievku a dnes kuracie stehná na hlive a šampiňónoch s ryžou. Je to vynikajúca ingrediencia, ktorá sa dá vynikajúco využiť v kuchyni.
hralka
veľmi pôsobivé na oči,pekne zdokumentovaný postup,hlivu mám a vlastne všetko,tak môžem na diétu uvariť
caterina
skvely tip! hlivu by som mohla jest kazdy den, takze vyskusam ;)
snezienka11
Úžasný recept, hlivu som ešte nejedla ale hríby mám rada..takže zajtra viem čo budem mať na obed. :) Ďakujem.
tatranka
@snezienka11 neváhaj a veru si sem tam kúp hlivu a urob aj z nej rizoto.Uvidíš,že neoľutuješ.Hliva je veľmi zdravá a veľmi chutná.Teším sa že si si vybrala tento recept na odľahčenie stravy z týchto dní.
dandika1
tatranka davas perfektne oku lahodiace recepty ochuti ani nehovorim musi to byt uzasne aj tento recept ukladam velni mi mi pomoze spestrit jedalnicek (u nas sa musi varit kazdy den a musia byt zaradene dve bezmasite jedla jedno slane jedno sladke) varecha mi velmi pomaha... Prajem pekny zajtrajsi den:::
tatranka
@dandika1 ďakujem za tvoje hodnotenie mojich receptov.Teším sa,že ti vyhovujú a že sa ti aj páčia.Ďakujem za prianie k peknému dńu.Ná-podobne.
fifipierko
Výborný recept. Hliva je úžasná na veľa spôsobov. Máme radi perkelt , polievku (so smotanou aj bez smotany - veľa kurkumy) s cestovinami ( najradšej domácimi - pridať okrem hlivy aj sušené paradajky a pesto z medvedieho cesnaku) a samozrejme k mäsu ako prílohu. Prečo som zabudla na rizoto?! -:)
Ďakujem Tatranka.
tatranka
@Fifipierko (11.1.2017 11:44)

Teším sa,že si ho objavila / rizoto /a že hliva aj aj u teba obľúbená potravina.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia