Risotto Parmigiano

mardo - fotkamardo, 28. januára 2012
Risotto Parmigiano
Foto: mardo

Tak drahe baby. Mam tu pre Vas klasiku. Taliansku klasiku. Zoznamim Vas s nou. Podte.

2
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l na podliatie
1 stvrtinka
1 polovica
2 dcl
2 lyzice
1 a pol hrste




Postup

  1. 1

    Pripravime si vyvar. Ten co som sem bol nedavno pridal. Nie kocky. Tie pouzivat nebudeme. V Taliansku toto rizoto varia z Arborio, Carnarolli alebo Vialone Nano, skuste najst v obchode jednu z tychto. A nebojte sa ze Vam s nej ostane, este popridavam viac receptov rizota. Aj ked je uplne ine ako to nase.

    Risotto Parmigiano - obrázok 1
  2. 2

    Zacnime teda varit. Cibulku si nakrajame na mensie kocky, do kastrolika alebo vysieho hrnca, taky ako je na obrazku, dame spenit maslo a do neho hodime cibulku, chvilu restujeme a pridame ryzu. Nemusime ju umyvat, ten skrob co obsahuje sa nam hodi. Za staleho miesania, co Talianske rizoto doslova vyzaduje, trosku orestujeme a pridame vino. Ked vyprcha alkohol, pridame vyvar, tak aby nam zakryl ryzu. A miesame. Ked sa odpari, prilejeme znovu vyvar a toto opakujeme ak kym ryza nie je all dente, casovo cca 20minut.

    Risotto Parmigiano - obrázok 2
  3. 3

    Ked je ryza hotova, pridame parmazan a maslo. Nase rizoto by sa tymto krokom malo zmenit na krem. Uz by mala byt citit chut naseho rizota. Pred podavanim dosolime pokial treba. To je vsetko. Prajem Vam prijemne zoznamovanie sa s rissoto parmigiano!

    Risotto Parmigiano - obrázok 3

Diskusia k receptu

marianne69
...sa vrece s rizotami roztrhlo:-)aj toto vyzera nadherne.Presne tak ako mam rada, cim menej ,tym viac,mnam.
sovka62
Jejdanečky, to je krása! Cítim vôňu vína a parmezánu, úplne sa mi zbiehajú sliny. Vyskúšam, iste by nám obom chutilo,len neviem, či nájdem tú ryžu.
evusik
kto má rád rizoto a nejedol ešte Risotto Parmigiano, môže banovať, respektíve ihneď si ho pripraviť podľa tohto originál receptu.... pravda, treba dodoržať nielen receptúru ale hlavne suroviny, čiže ryžu na risotto, ja kupujem Arborio, a parmezán, nie náš eidam!!! :-(
je to fakt dobrota, a jedna porcia nestačí...
@mardo pekne si to zrealizoval :-)
salinka
Na toto rizotko som naozaj zvedava. Parmezan mam, ale kde zozeniem tu ryzu? Maju ju v beznych potravinach?
mardo
To ja neviem, myslim si ze by mohli. Na slovensku uz nezijem desat rokov.
evusik
ryžu Arboria kupujem na Morave a tam si kupujem aj Gran Moravia je to parmezán ktorý vyrába Talian žijúci na Morave, ten syr je vynikajúci, čítala som, že ho vyváža do Talianska, takže taliani ani netušia, že jedia parmezán vyrobený v Čechách....
salinka
Dakujem, tak sa poobzeram v obchode a dufam, ze ju zozeniem. Lebo chcem vediet, ako to ma naozaj chutit.
marianne69
Zatial som ju na Slovensku este nenasla,v UK bola dostat bezne.
Aj ja budem rada, ak ju niekto objavi a da tip,ale idem na karnaval do Benatok,tak neviem,ci zo 2-3 kila odtial nepovleciem:-DDD
salinka
Ja som mala ist tiez do Benatok, ale nevyslo to. Teraz som prisla nielen o karneval, ale aj o ryzu:-(((
evusik
@sandratamer pridala recept, kde použila Arborio, má tam aj foto... možno poradí kde ho kúpila... poznáte niekto obchod Optima? že vraj tam ju majú....
samanka
...nooo, naozaj vonia až sem. Rizotko môžem, akurát som už dávno nikde nevidela parmezán. Ukladám....
julica
Jejdanenky, presne na to mam chut, na cele a sama :)
2010
Mna ta ryza vzdy stvala lebo originalna arborio je u nas super predrazena , takze aby bola ryza vhodna na risotto musi mat vyssi obsah skrobu (amylopectin toho lepkaveho ) a nizky obsah amylosenu ). V podstate lacna kratka ryza z azie tzv. lepkava je lacna nahrada ale sa musi ! postupovat presne v priprave a vysledok je kremovy skoro na nerozoznanie.
 www.foodservicewarehouse.com/education/types-of-rice/c27575.aspx...
mardo
ja som ju tu kupil za 7,50e za 500g
noelia
....co novy den, to rizatto italiano na Vareche......ale TOTO fakticky vonia az sem.....pravdepodobne to bude specifickym "vyzarovanim" kuchara a urcite zakladnou ingredienciou, ktoru aj keby pridal do recepisu....tak by ju nemohol pouzit kazdy, pretoze je to veeeelmi "nedostatkovy artikel"....... je "10 dkg lasky a srdce v prasku".....dakujem a zdravim do Dublinu.....a zelam vsetkym pokojny a prijemny sviatocny den.....
arasidka
vlastne, toto jedlo je ryža + parmezán, také niečo kašovito-mazľavé. Viem si tú chuť predstaviť, len neviem, či by si to u nás doma ujalo. Naši majú radi ryžu, ktorá sa dá po uvarení spočítať jak šestáky. RJizoto je u nás naozaj iné, ako ty píšeš - presne. Robievam ho vo viacerých variantách, najobľúbenejšie je s hríbmi a trošku ocesnakované. No a teraz idem na dzedkovu roštenku s ryžou a najhovadzejšú polevečku s krupicovými knedlíkmi. - Obed varil môj Al Rašid, ja som celé doobedie "maľovala ihlou"...
cistinka
Takúto dobrotu môžem kedykoľvek, tá chuť je božia :-)
alexdidi
Fakt sa vrece roztrhlo s risottami.Aj ja som ho práve dojedla s panenkou.Moje som obohatila o cuketu,mrkvičku a stonkový zeler.Papaníčko na 1*.Ryžu Arborio som teraz kúpila v Kauflande.Bežne ju však kupujem aj v Tescu,Hypernove,Lidli.Nemám problém ju kúpiť,ale je pravda,že mám vždy zásoby a nehľadám na doraz.
pacik
aj s hrozbou straty škrobu by som tú ryžu umyla, má za sebou dlhú cestu...
marcy
skvelé,ďakujem za tip na obed....po dnešnom obžerstve .... boli sme na bežkách,človek by klince zjedol :o)))....dobre nám " smudne ",máme - 10 st.,aj pes rýchlo večernú vychádzku ukončil
nazarboncuk
@mardo a jak :D zajtra bude na veceru len sa obavam co s tym zvyskom vína. asi dopadne tak ako to červené čo malo ísť do cestovín :)
mardo
Heh! No viem si ťa predstaviť. Nechaj si ho na panenku s vinom. Recept nájdes.
sneica
k tomuto receptiku som sa musela vratit a ulozit...vyzera tak stavnato a kremovo...:)toto jedlo ma prenasleduje od kedy som ho zazrela....:)))
nazarboncuk
@sneica aj si ho urob ja som ho varila vcera na veceru (podvadzala som s vývarom aj s ryzou trocha, nech mi majstro kuchar odpustí ;) ale bolo to neskutocne dobre!!
mardo
No nevím, nevím. Zbieras minusove body. :-)))
mardo
:-) sak pozriem ja tie tvoje diela. Sa teš. :-)
katka78
Arborio je bežne dostať v tescu, naposledy mali od Lagris a ešte nejakú taliansku značku. Tiež som videla dávnejšie Arborio aj v kauflande, tam mali ryže od výmyslu sveta. Hovorím o BA, inde to môže byť samozrejme inak.
Rizotko sa práve chystá, teším sa keď ho neskôr ochutnám! Stále ma pokúša pridať muškátový oriešok, zatiaľ odolávam :)
mardo
:-) odolavaj, potom daj vediet. Som zvedavy.
katka78
Vy-ni-ka-jú-ce bolo !!!
Ďakujem za recept a teším sa na ďalšie varianty, ktoré si vyššie sľúbil ;-) Už teraz viem, že ich vyskúšam :-)
mardo
@katka78
servus, dakujem, to sa tesim ze chutilo! dam sa do prace, neboj nic. mam teraz komercnu prestavku... hehe
evita123
Ahoj, vďaka za výborný recept. Dnes som ho vyskúšala, bolo super. Môj chlap je mäsový, tak so mu na risotto ešte naservírovala plátok opečený na prírodno. Neskôr dodám aj foto.
katka78
takmer po roku sa k nemu vraciam, chutí stále rovnako skvele :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia