Ryžový puding
Risalamande - dánsky vianočný ryžový puding
Autor receptu: violeta
Typický dánsky vianočný dezert.
|
45-50 minút tepelná úprava |
Postup
- Ryžu premyjeme a cez noc môžeme nechať namočenú v studenej vode.
Prepláchneme a dáme variť do 1 litra mlieka spolu so štipkou soli.
- Najprv miešame. Keď sa už ryža začne variť, stíšime ohrev a necháme prikryté pomaly vrieť.
- Vanilkový struk vyškriabeme a pridáme ho k ryži v mlieku, tak isto cukor. Za občasného premiešania varíme 45-50 minút. Ryža musí zmäknúť a zhustnúť na kašu.
Toto je vlastne ryžová kaša (risengrød), ktorú Dáni často jedia počas zimy. Tradične sa podáva posypaná mletou škoricou, s kúskom masla, ktoré sa v kaši roztopí.
- Zatiaľ si pripravíme mandle.
Zalejeme ich vriacou vodou a necháme 10 minút lúhovať. Prepláchneme a znova zalejeme vriacou vodou. Necháme postáť ďalšie 2 minúty, potom mandle scedíme a ošúpeme.
- Mandle nasekáme, ale jednu necháme celú. Naozaj len jednu peknú celú mandľu.
Primiešame ich do hotovej ryžovej kaše a necháme úplne vychladnúť. Najlepšie do druhého dňa.
- Pred podávaním vyšľaháme šľahačku a primiešame ju do studenej ryžovej kaše.
- K risalamande neodmysliteľne patrí aj tradícia ukrytej celej mandle. Ten, kto ju vo svojej porcii objaví, sa stáva „výhercom“ a dostane drobný darček, často vo forme sladkosti alebo drobnosti pre šťastie. Je zábavné sledovať, ako sa pri vianočnej večeri každý snaží nájsť celú mandľu — taká malá hra plná napätia!
- Porcie risalamande sa polievajú višňovou omáčkou, ktorú v Dánsku dostať už hotovú.
Na jej prípravu postačí višnový kompót a kukuričný škrob (Gustin).
Možno trocha prichutiť mletou škoricou a cukrom.