Ryžový puding

Risalamande - dánsky vianočný ryžový puding

Autor receptu: violeta

Typický dánsky vianočný dezert.

45-50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ryžu premyjeme a cez noc môžeme nechať namočenú v studenej vode. Prepláchneme a dáme variť do 1 litra mlieka spolu so štipkou soli.
  2. Najprv miešame. Keď sa už ryža začne variť, stíšime ohrev a necháme prikryté pomaly vrieť.
  3. Vanilkový struk vyškriabeme a pridáme ho k ryži v mlieku, tak isto cukor. Za občasného premiešania varíme 45-50 minút. Ryža musí zmäknúť a zhustnúť na kašu. Toto je vlastne ryžová kaša (risengrød), ktorú Dáni často jedia počas zimy. Tradične sa podáva posypaná mletou škoricou, s kúskom masla, ktoré sa v kaši roztopí.
  4. Zatiaľ si pripravíme mandle. Zalejeme ich vriacou vodou a necháme 10 minút lúhovať. Prepláchneme a znova zalejeme vriacou vodou. Necháme postáť ďalšie 2 minúty, potom mandle scedíme a ošúpeme.
  5. Mandle nasekáme, ale jednu necháme celú. Naozaj len jednu peknú celú mandľu. Primiešame ich do hotovej ryžovej kaše a necháme úplne vychladnúť. Najlepšie do druhého dňa.
  6. Pred podávaním vyšľaháme šľahačku a primiešame ju do studenej ryžovej kaše.
  7. K risalamande neodmysliteľne patrí aj tradícia ukrytej celej mandle. Ten, kto ju vo svojej porcii objaví, sa stáva „výhercom“ a dostane drobný darček, často vo forme sladkosti alebo drobnosti pre šťastie. Je zábavné sledovať, ako sa pri vianočnej večeri každý snaží nájsť celú mandľu — taká malá hra plná napätia!
  8. Porcie risalamande sa polievajú višňovou omáčkou, ktorú v Dánsku dostať už hotovú. Na jej prípravu postačí višnový kompót a kukuričný škrob (Gustin). Možno trocha prichutiť mletou škoricou a cukrom.