Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek fotorecept

sracz - fotkasracz, 23. novembra 2018
Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept)
Foto: sracz

Naši „druhokolenoví” švagrovci, večne sa ľúbiaci bratránek Slávek a jeho švárna Flérka Naděnka, budú na Mikuláša oslavovať „zlatú svadbu“, tak som „skrzevá“ Skype zavčasu skontroloval stav ich prípravy na intenzívne spolunažívanie i v druhej polovici storočnice. Za moju iniciatívu ma Naděnka odmenila „per huba“ receptom na tento vynikajúci zákusok. Prvý rok zavŕšený v 8. dráhe mojeho behu životom sme oslávili v príjemnej spoločnosti našich susedovcov, ktorých som počastoval aj novým „šuteméňom"!

10-12
porcií
30-45 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
250 g
250 g
štipka g
1-1,5 KL
100 g rozpustené
2-3 PL
320-350 g nastrúhané
200-250 ml (višňový, ríbezľový)
Rumová poleva:
80 g rozpustené
150 g
3-4 PL
Čokoládová poleva:
57 g (72 % )
45 g
1-1,5 PL
1-1,5 PL
45 g
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Prvý pohľad na „naštartované“ ingrediencie môže u niekoho navodiť atmosféru chaosu. Nenechajte sa však odradiť, lebo napriek mojemu prvému pokusu s týmto receptom, som (teda sme) s výsledkom jeho realizácie boli nanajvýš prekvapení a odmenení pochúťkou s novou chuťou. Úplnou náhodou som kúpil jablká „Lucy“ s dužinou zvláštnej červenkastej farby.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do pomocnej misky „vahana“ som preosial hladkú múku, pridal štipku soli, kakao a prášok do pečiva alias „prdop“.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajíčka kuchynskej teploty vyšľahal s práškovým cukrom a rozpusteným maslom a

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    postupne po PL pridával pripravenú zmes hladkej múky s aditívami.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ, čo vyšľahané cesto odpočívalo, olúpal a na „syrových slzách“ som postrúhal jablká a

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ľahko, pomocou stierky, ich postupne ručne zmiešal s cestom. Poznámka: v budúcnosti použijem 500 g jabĺk, ale hlavne lisom na varené zemiaky odšťavím a tak rezy budú ľahšie.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jablkové cesto som vylial do pekáča (330x225) s papierom na pečenie a počas 40-45´ upiekol v rúre vyhriatej na 180 °C/360 °F !!!Čas sledovať a kontrolovať prepečenie cesta!!!

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vymiešal som si rumovú a nad parou pripravil aj

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    čokoládovú polevu.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Základný koláčik sa mi krásne upiekol, položil som si ho na mriežku a po miernom ochladnutí,

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pozdĺžne rozrezal (Poznámka: 2. pokus zrealizujem rozrezaním každej ½ aj na výšku, alebo v „tortovnici“ s Ø 280, vymiešané cesto rozdelím na ¼ a každú upečiem zvlášť); ľavú časť som potrel domácim brusnicovým (cranberry) džemom, korunoval rumovou polevou, prikryl pravou polovicou, povrch oblial „čokopolevou“ a na ňu rozotrel parížsku šľahačku.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ešte mandľové lupienky a

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    s PL zvyšku parížskej šľahačky som mohol servírovať k dobrej čiernej káve.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Počas príjemného posedenia padlo aj zopár dobrých vtipov a keď som po „kalíšku“ turňanskej drienkovice pridal východniarske „heslo“: vedro-dva šak čľovek ňe hovedo! … ta ňe? Alex zakontroval ruským: duša mieru pozná, viac ako vedro nevypije = Душа меру знает, выше ведра невыпёт!

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Je tu november, teploty aj v Peorii sa ustálili na príjemných 20 °C a naše ruže sa „rozbehli”!

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
Výborne vylepšený zákusok ( u mňa sa volá jablkový miešaný), urobím podľa Teba ešte dnes večer.
Vitaj medzi sedemdesiatníkmi a veľa šťastia do ďalších rokov!!!
Krásne jablká, krásny zákusok! Dala by som si 2-3 kúsky(s mierou si moja duša akosi v tomto smere netyká). A všetko najlepšie ešte želám.
Sraczove recepty má vždy dostanú. Sú navyše vtipné podané, takže okrem sliniek v ústach sa mi zbiehajú aj kútiky úst. Aj tento a rozhodla som sa ho vyskúšať. Ďakujem!

Pridaj komentár k receptu: