Repasované dubajské makrónky fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 7. marca 2025
Repasované dubajské makrónky (fotorecept)
Foto: siuuu

Tak som neodolala a podujala som sa vyskúšať maškrtu inšpirovanú chuťou virálnej dubajskej čokolády , a to aj napriek tomu, že dezert inšpirovaný touto Zobraziť celý popisTak som neodolala a podujala som sa vyskúšať maškrtu inšpirovanú chuťou virálnej dubajskej čokolády , a to aj napriek tomu, že dezert inšpirovaný touto čokoládou, ktorý som ochutnala sa mi zdal naozaj príšerne sladký. Ja som sa rozhodla urobiť makrónky, ktorých plnka pozostáva z ingrediencií typických pre spomínanú čokoládu. Toto bola skúšobná várka, na ktorú som využila nevydarené škrupinky z minulých pečení, s jednoduchšou verziou plnky.

12
porcií
60 minút
príprava
9+16 minút
na 90/135 °C

Suroviny

120 g rozmixované
43 g
43 g
 (voliteľné)
 (voliteľné)
Čokoládová ganache:
100 g
100 g
Pistáciová ganache:
100 g
20 g (100 %)
40 g
Chrumkavý vklad:
1 hrsť
1-2 PL rozpustená
1-2 PL (100 %)
Na zdobenie:
 nasekané




Postup

  1. 1

    Ja som robila dve farby (jednofarebné zelené a bledé s mramorovým vzorom) - preto sú obrázky z oboch verzií, tak ako som stíhala fotiť. Z bielkov a cukru (pridávam postupne na 3x) vyšľahám naozaj tuhý sneh, do ktorého postupne pridávam preosiate rozmixované škrupinky z nevydareného pečenia. Miešam ručne so stierkou dovtedy, kým sa zmesou nedá napísať súvislá osmička.

    Repasované dubajské makrónky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tentoraz som chcela vyskúšať mramorový efekt na škrupinkách, tak som na vrch už vymiešanej makronáže dvomi farbami kvapla asi 5-6 bodiek a stierkou som ju zľahka 2x premiešala tak, aby sa farby iba jemne roztiahli do bielej makronáže. Takto pripravenú makronáž som dala do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nastriekala budúce škrupinky na podložku položenú na obrátenom pekáči. Druhá várka bola zafarbená zelenou potravinárskou farbou. Aktuálne pečiem na tenších silikónových podložkách (Temu). Pekáčom riadne pár krát buchnem o linku, aby som sa zbavila prípadných vzduchových bubliniek.

    Repasované dubajské makrónky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru som zohriala na 90 °C a makrónky som pri tejto teplote sušila 9 minút. Následne som teplotu v rúre zvýšila na 135 °C a piekla som ešte asi 16 minút. Doba pečenia a teplota sa môžu líšiť v závislosti od toho, ako tá-ktorá rúra pečie. Makrónky po upečení nechám na podložke úplne vychladnúť a až potom ich dávam dolu z podložky.

    Repasované dubajské makrónky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na tmavú plnku som posekala čokoládu na malé kúsky a zohriala smotanu na šľahanie po bod varu. Horúcu smotanu som naliala na čokoládu, premiešala som, prikryla potravinárskou fóliou a nechala som v chladničke stuhnúť na požadovanú hustotu. Na pistáciovú plnku som posekala bielu čokoládu na malé kúsky, pridala som k nej pistáciovú pastu. Smotanu na šľahanie som zohriala po bod varu a horúcu som ju naliala na čokoládu s pastou, premiešala som, prikryla potravinárskou fóliou a nechala som v chladničke stuhnúť na požadovanú hustotu.

  5. 5

    Kadayif cestovinu (ja som kúpila už hotovú opraženú) som rozdrvila v dlani a zmiešala jednu časť s rozpustenou horkou čokoládou a druhú časť s pistáciovou pastou.

  6. 6

    Po stuhnutí som každú plnku dala do osobitného cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a zmes som nastriekala na polovicu škrupiniek. Do stredu som pomocou malej "melónovej" vykrajovačky rozdelila chrumkavú zložku - na tmavú ganache som dala pistáciovú cestovinu.

    Repasované dubajské makrónky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na pistáciovú ganache čokoládovú cestovinu. Takto pripravené polovice som priklopila druhou škrupinkou, ktorú som zľahka pritlačila, aby sa ganache rovnomerne rozprestrela po celej makrónke.

    Repasované dubajské makrónky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja som si polovicu škrupiniek pred plnením ozdobila čokoládou, sekanými pistáciami a jedlým zlatým práškom ale nie je to nutné. V uzavretej dóze som nechala v chladničke odležať do druhého dňa. Pistáciová ganache je tuhá a potrebuje na povolenie o pár minút viac ako čokoládová, ktorá povolí prakticky hneď po vytiahnutí z chladničky.

    Repasované dubajské makrónky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

siuuu
Ďakujem milí Varecháči a povzbudivé komentáre ... ja som si makrónky obľúbila, teda aspoň tie moje, pretože tie čo u nás predávajú v cukrárni mi nechutia, niet sa čo čudovať keďže ich robia z hotových zmesí ... ale napríklad v Prahe či v Nice v špecializovaných obchodíkoch, tam boli výborné.
1x haji
sobon
Velmi pekne sa ti vydarili, a ta zelena farba je krasna elegantna👍mne ta dubajska čokina nejak nechuti
2x siuuu a haji
siuuu
@sobon (13.3.2025 20:11)

Ďakujem ... mne tiež dubajská čokoláda nechutí, je pre mňa príliš sladká, ale tieto makrónky boli výborné, a to ja pritom preferujem skôr ovocné chute ...
1x haji
adjunkt
Vyzerajú famózne a určite tak aj chutia. Môžem sa spýtať kde si kúpila Kadayif?
1x siuuu
haji
Zapomněla jsem zavřít ústa... kdo umí, ten umí a ostatní se nestačí divit. Krásná práce, zlaté ruky. S radostí bych dala testovací vzoreček, hezky ke kafíčku hmmm Jsi nesmírně šikovná, ale to víme!
1x siuuu
siuuu
@adjunkt (20.3.2025 09:19)

Ďakujem veľmi pekne. Kadayif som objednávala cez net až z Košíc, myslím že sa to volalo Orient´s Heart - už by mali mať aj e-shop, predávajú rôzne orientálne suroviny (cestá, pasty, krémy).
siuuu
@haji (20.3.2025 10:08)

Ďakujem @haji za milý komentár ... tieto akurát vizuálne nie sú celkom podľa mojich predstáv, bola to skúšobná verzia z nepodarkov, ale chuťovo boli výborné ;-)
1x haji