Repasované dubajské makrónky fotorecept
Tak som neodolala a podujala som sa vyskúšať maškrtu inšpirovanú chuťou virálnej dubajskej čokolády , a to aj napriek tomu, že dezert inšpirovaný touto Zobraziť celý popisTak som neodolala a podujala som sa vyskúšať maškrtu inšpirovanú chuťou virálnej dubajskej čokolády , a to aj napriek tomu, že dezert inšpirovaný touto čokoládou, ktorý som ochutnala sa mi zdal naozaj príšerne sladký. Ja som sa rozhodla urobiť makrónky, ktorých plnka pozostáva z ingrediencií typických pre spomínanú čokoládu. Toto bola skúšobná várka, na ktorú som využila nevydarené škrupinky z minulých pečení, s jednoduchšou verziou plnky.
porcií
príprava
na 90/135 °C
Suroviny
120 g rozmixované |
|
43 g |
|
43 g |
|
(voliteľné) |
|
(voliteľné) |
|
Čokoládová ganache: | |
100 g |
|
100 g |
|
Pistáciová ganache: | |
100 g |
|
20 g (100 %) |
|
40 g |
|
Chrumkavý vklad: | |
1 hrsť |
|
1-2 PL rozpustená |
|
1-2 PL (100 %) |
|
Na zdobenie: | |
|
|
|
|
nasekané |
|
Postup
-
1
Ja som robila dve farby (jednofarebné zelené a bledé s mramorovým vzorom) - preto sú obrázky z oboch verzií, tak ako som stíhala fotiť. Z bielkov a cukru (pridávam postupne na 3x) vyšľahám naozaj tuhý sneh, do ktorého postupne pridávam preosiate rozmixované škrupinky z nevydareného pečenia. Miešam ručne so stierkou dovtedy, kým sa zmesou nedá napísať súvislá osmička.
-
2
Tentoraz som chcela vyskúšať mramorový efekt na škrupinkách, tak som na vrch už vymiešanej makronáže dvomi farbami kvapla asi 5-6 bodiek a stierkou som ju zľahka 2x premiešala tak, aby sa farby iba jemne roztiahli do bielej makronáže. Takto pripravenú makronáž som dala do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nastriekala budúce škrupinky na podložku položenú na obrátenom pekáči. Druhá várka bola zafarbená zelenou potravinárskou farbou. Aktuálne pečiem na tenších silikónových podložkách (Temu). Pekáčom riadne pár krát buchnem o linku, aby som sa zbavila prípadných vzduchových bubliniek.
-
3
Rúru som zohriala na 90 °C a makrónky som pri tejto teplote sušila 9 minút. Následne som teplotu v rúre zvýšila na 135 °C a piekla som ešte asi 16 minút. Doba pečenia a teplota sa môžu líšiť v závislosti od toho, ako tá-ktorá rúra pečie. Makrónky po upečení nechám na podložke úplne vychladnúť a až potom ich dávam dolu z podložky.
-
4
Na tmavú plnku som posekala čokoládu na malé kúsky a zohriala smotanu na šľahanie po bod varu. Horúcu smotanu som naliala na čokoládu, premiešala som, prikryla potravinárskou fóliou a nechala som v chladničke stuhnúť na požadovanú hustotu. Na pistáciovú plnku som posekala bielu čokoládu na malé kúsky, pridala som k nej pistáciovú pastu. Smotanu na šľahanie som zohriala po bod varu a horúcu som ju naliala na čokoládu s pastou, premiešala som, prikryla potravinárskou fóliou a nechala som v chladničke stuhnúť na požadovanú hustotu.
- 5
Kadayif cestovinu (ja som kúpila už hotovú opraženú) som rozdrvila v dlani a zmiešala jednu časť s rozpustenou horkou čokoládou a druhú časť s pistáciovou pastou.
- 6
Po stuhnutí som každú plnku dala do osobitného cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a zmes som nastriekala na polovicu škrupiniek. Do stredu som pomocou malej "melónovej" vykrajovačky rozdelila chrumkavú zložku - na tmavú ganache som dala pistáciovú cestovinu.
- 7
Na pistáciovú ganache čokoládovú cestovinu. Takto pripravené polovice som priklopila druhou škrupinkou, ktorú som zľahka pritlačila, aby sa ganache rovnomerne rozprestrela po celej makrónke.
- 8
Ja som si polovicu škrupiniek pred plnením ozdobila čokoládou, sekanými pistáciami a jedlým zlatým práškom ale nie je to nutné. V uzavretej dóze som nechala v chladničke odležať do druhého dňa. Pistáciová ganache je tuhá a potrebuje na povolenie o pár minút viac ako čokoládová, ktorá povolí prakticky hneď po vytiahnutí z chladničky.
Tiež makrónky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 5
Ďakujem ... mne tiež dubajská čokoláda nechutí, je pre mňa príliš sladká, ale tieto makrónky boli výborné, a to ja pritom preferujem skôr ovocné chute ...
Ďakujem veľmi pekne. Kadayif som objednávala cez net až z Košíc, myslím že sa to volalo Orient´s Heart - už by mali mať aj e-shop, predávajú rôzne orientálne suroviny (cestá, pasty, krémy).
Ďakujem @haji za milý komentár ... tieto akurát vizuálne nie sú celkom podľa mojich predstáv, bola to skúšobná verzia z nepodarkov, ale chuťovo boli výborné ;-)