Makrónky

Repasované dubajské makrónky (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Tak som neodolala a podujala som sa vyskúšať maškrtu inšpirovanú chuťou virálnej dubajskej čokolády*, a to aj napriek tomu, že dezert inšpirovaný touto čokoládou, ktorý som ochutnala sa mi zdal naozaj príšerne sladký. Ja som sa rozhodla urobiť makrónky, ktorých plnka pozostáva z ingrediencií typických pre spomínanú čokoládu. Toto bola skúšobná várka, na ktorú som využila nevydarené škrupinky z minulých pečení, s jednoduchšou verziou plnky.

12
porcií
60 minút
príprava
9+16 minút
na 90/135 °C

Suroviny

Postup

  1. Ja som robila dve farby (jednofarebné zelené a bledé s mramorovým vzorom) - preto sú obrázky z oboch verzií, tak ako som stíhala fotiť. Z bielkov a cukru (pridávam postupne na 3x) vyšľahám naozaj tuhý sneh, do ktorého postupne pridávam preosiate rozmixované škrupinky z nevydareného pečenia. Miešam ručne so stierkou dovtedy, kým sa zmesou nedá napísať súvislá osmička.
  2. Tentoraz som chcela vyskúšať mramorový efekt na škrupinkách, tak som na vrch už vymiešanej makronáže dvomi farbami kvapla asi 5-6 bodiek a stierkou som ju zľahka 2x premiešala tak, aby sa farby iba jemne roztiahli do bielej makronáže. Takto pripravenú makronáž som dala do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nastriekala budúce škrupinky na podložku položenú na obrátenom pekáči. Druhá várka bola zafarbená zelenou potravinárskou farbou. Aktuálne pečiem na tenších silikónových podložkách (Temu). Pekáčom riadne pár krát buchnem o linku, aby som sa zbavila prípadných vzduchových bubliniek.
  3. Rúru som zohriala na 90 °C a makrónky som pri tejto teplote sušila 9 minút. Následne som teplotu v rúre zvýšila na 135 °C a piekla som ešte asi 16 minút. Doba pečenia a teplota sa môžu líšiť v závislosti od toho, ako tá-ktorá rúra pečie. Makrónky po upečení nechám na podložke úplne vychladnúť a až potom ich dávam dolu z podložky.
  4. Na tmavú plnku som posekala čokoládu na malé kúsky a zohriala smotanu na šľahanie po bod varu. Horúcu smotanu som naliala na čokoládu, premiešala som, prikryla potravinárskou fóliou a nechala som v chladničke stuhnúť na požadovanú hustotu. Na pistáciovú plnku som posekala bielu čokoládu na malé kúsky, pridala som k nej pistáciovú pastu. Smotanu na šľahanie som zohriala po bod varu a horúcu som ju naliala na čokoládu s pastou, premiešala som, prikryla potravinárskou fóliou a nechala som v chladničke stuhnúť na požadovanú hustotu.
  5. Kadayif cestovinu (ja som kúpila už hotovú opraženú) som rozdrvila v dlani a zmiešala jednu časť s rozpustenou horkou čokoládou a druhú časť s pistáciovou pastou.
  6. Po stuhnutí som každú plnku dala do osobitného cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a zmes som nastriekala na polovicu škrupiniek. Do stredu som pomocou malej "melónovej" vykrajovačky rozdelila chrumkavú zložku - na tmavú ganache som dala pistáciovú cestovinu.
  7. Na pistáciovú ganache čokoládovú cestovinu. Takto pripravené polovice som priklopila druhou škrupinkou, ktorú som zľahka pritlačila, aby sa ganache rovnomerne rozprestrela po celej makrónke.
  8. Ja som si polovicu škrupiniek pred plnením ozdobila čokoládou, sekanými pistáciami a jedlým zlatým práškom ale nie je to nutné. V uzavretej dóze som nechala v chladničke odležať do druhého dňa. Pistáciová ganache je tuhá a potrebuje na povolenie o pár minút viac ako čokoládová, ktorá povolí prakticky hneď po vytiahnutí z chladničky.