Makrónky
Repasované dubajské makrónky (fotorecept)
Autor receptu: siuuu
Tak som neodolala a podujala som sa vyskúšať maškrtu inšpirovanú chuťou virálnej dubajskej čokolády*, a to aj napriek tomu, že dezert inšpirovaný touto čokoládou, ktorý som ochutnala sa mi zdal naozaj príšerne sladký. Ja som sa rozhodla urobiť makrónky, ktorých plnka pozostáva z ingrediencií typických pre spomínanú čokoládu. Toto bola skúšobná várka, na ktorú som využila nevydarené škrupinky z minulých pečení, s jednoduchšou verziou plnky.
12 porcií |
60 minút príprava |
9+16 minút na 90/135 °C |
Postup
- Ja som robila dve farby (jednofarebné zelené a bledé s mramorovým vzorom) - preto sú obrázky z oboch verzií, tak ako som stíhala fotiť. Z bielkov a cukru (pridávam postupne na 3x) vyšľahám naozaj tuhý sneh, do ktorého postupne pridávam preosiate rozmixované škrupinky z nevydareného pečenia. Miešam ručne so stierkou dovtedy, kým sa zmesou nedá napísať súvislá osmička.
- Tentoraz som chcela vyskúšať mramorový efekt na škrupinkách, tak som na vrch už vymiešanej makronáže dvomi farbami kvapla asi 5-6 bodiek a stierkou som ju zľahka 2x premiešala tak, aby sa farby iba jemne roztiahli do bielej makronáže. Takto pripravenú makronáž som dala do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nastriekala budúce škrupinky na podložku položenú na obrátenom pekáči. Druhá várka bola zafarbená zelenou potravinárskou farbou. Aktuálne pečiem na tenších silikónových podložkách (Temu). Pekáčom riadne pár krát buchnem o linku, aby som sa zbavila prípadných vzduchových bubliniek.
- Rúru som zohriala na 90 °C a makrónky som pri tejto teplote sušila 9 minút. Následne som teplotu v rúre zvýšila na 135 °C a piekla som ešte asi 16 minút. Doba pečenia a teplota sa môžu líšiť v závislosti od toho, ako tá-ktorá rúra pečie. Makrónky po upečení nechám na podložke úplne vychladnúť a až potom ich dávam dolu z podložky.
- Na tmavú plnku som posekala čokoládu na malé kúsky a zohriala smotanu na šľahanie po bod varu. Horúcu smotanu som naliala na čokoládu, premiešala som, prikryla potravinárskou fóliou a nechala som v chladničke stuhnúť na požadovanú hustotu. Na pistáciovú plnku som posekala bielu čokoládu na malé kúsky, pridala som k nej pistáciovú pastu. Smotanu na šľahanie som zohriala po bod varu a horúcu som ju naliala na čokoládu s pastou, premiešala som, prikryla potravinárskou fóliou a nechala som v chladničke stuhnúť na požadovanú hustotu.
- Kadayif cestovinu (ja som kúpila už hotovú opraženú) som rozdrvila v dlani a zmiešala jednu časť s rozpustenou horkou čokoládou a druhú časť s pistáciovou pastou.
- Po stuhnutí som každú plnku dala do osobitného cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a zmes som nastriekala na polovicu škrupiniek. Do stredu som pomocou malej "melónovej" vykrajovačky rozdelila chrumkavú zložku - na tmavú ganache som dala pistáciovú cestovinu.
- Na pistáciovú ganache čokoládovú cestovinu. Takto pripravené polovice som priklopila druhou škrupinkou, ktorú som zľahka pritlačila, aby sa ganache rovnomerne rozprestrela po celej makrónke.
- Ja som si polovicu škrupiniek pred plnením ozdobila čokoládou, sekanými pistáciami a jedlým zlatým práškom ale nie je to nutné. V uzavretej dóze som nechala v chladničke odležať do druhého dňa. Pistáciová ganache je tuhá a potrebuje na povolenie o pár minút viac ako čokoládová, ktorá povolí prakticky hneď po vytiahnutí z chladničky.