Kysnutá bábovka

Reindling - korutánska plnená bábovka

Autor receptu: redakcia

Tento koláč je veľmi populárny v rakúskom Korutánsku, ale aj v susednom Slovinsku. Má tvar našej bábovky, je však plnený.

12
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do misky dáme múku, urobíme jamku a prilejeme polovicu vlažného mlieka. Do stredu rozdrobíme droždie a premiešame s 1 ČL jemného kryštálového cukru, kým nevznikne pomerne riedke cestíčko. Zaprášime múkou a necháme v teple kysnúť približne 20 minút, kým sa objem výrazne nezväčší.
  2. Potom do misy s múkou a kváskom pridáme rozpustené maslo, žĺtky, zvyšné mlieko, kryštálový cukor, soľ, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a všetko spolu vymiešame na hladké cesto (najlepšie v kuchynskom robote hákom na miesenie). Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste približne 20 minút.
  3. Na náplň zmiešame mletú škoricu a kryštálový cukor. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej ploche na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra, potrieme roztopeným maslom, posypeme škoricovým cukrom a sultánkami. Cesto potom zrolujeme, vložíme do vymastenej a jemným kryštálovým cukrom vysypanej bábovkovej formy a zľahka pritlačíme. Formu prikryjeme utierkou a cesto necháme ešte asi 45 minút kysnúť.
  4. Rúru predhrejeme na 170 °C a pečieme približne 45 minút. Ešte horúcu bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.