Kysnutá bábovka
Reindling - korutánska plnená bábovka
Autor receptu: redakcia
Tento koláč je veľmi populárny v rakúskom Korutánsku, ale aj v susednom Slovinsku. Má tvar našej bábovky, je však plnený.
12 porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
45 minút na 170 °C |
Postup
- Cesto: Do misky dáme múku, urobíme jamku a prilejeme polovicu vlažného mlieka. Do stredu rozdrobíme droždie a premiešame s 1 ČL jemného kryštálového cukru, kým nevznikne pomerne riedke cestíčko. Zaprášime múkou a necháme v teple kysnúť približne 20 minút, kým sa objem výrazne nezväčší.
- Potom do misy s múkou a kváskom pridáme rozpustené maslo, žĺtky, zvyšné mlieko, kryštálový cukor, soľ, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a všetko spolu vymiešame na hladké cesto (najlepšie v kuchynskom robote hákom na miesenie). Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste približne 20 minút.
- Na náplň zmiešame mletú škoricu a kryštálový cukor. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej ploche na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra, potrieme roztopeným maslom, posypeme škoricovým cukrom
a sultánkami. Cesto potom zrolujeme, vložíme do vymastenej a jemným kryštálovým cukrom vysypanej bábovkovej formy a zľahka pritlačíme. Formu prikryjeme utierkou a cesto necháme ešte asi
45 minút kysnúť.
- Rúru predhrejeme na 170 °C a pečieme približne 45 minút. Ešte horúcu bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.