Foto: irenaw
domáci experiment k diskusii drevorubačský chlieb...
porcií
na 220 °C
Suroviny
300 g |
|
350 g |
|
350 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 čl |
|
2 čl |
|
3 čl |
|
3 čl |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
600-650 ml |
|
plus: | |
|
Postup
-
1
Cícer a pšenicu si uvaríme deň /alebo pár hodín/ vopred. Scedíme a necháme celkom vychladnúť. Neviem, koľko cíceru a pšenice bolo v suchom stave, nakoľko mávam tieto suroviny vopred uvarené a pobalíčkované v mrazničke.
- 2
Všetky suché prísady dôkladne premiešame vo veľkej mise. Zvyknem použiť metličku, aby som zároveň prevzdušnila múku. Pridáme masť, med, ocot a vodu. Množstvo vody je orientačné, záleží od múky a od toho, koľko vody vsiakla pšenica a cícer. Vypracujeme mäkké a nelepivé cesto.
- 3
Misu zatvoríme a dáme na teplé miesto vykysnúť na dvojnásobný objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 kusov /každý vážil takmer 200 g/. Majú to byť veľké bosniaky, ktoré budem zajtra plniť mäsom a zeleninou. /Ak chcete menšie žemle, spravte 24 bochníkov po cca 100 g./
- 4
Rúru dáme vyhrievať na 220°C. Zároveň dáme variť vodu /ja som dala asi 1 liter/ a pripravíme si starý hrnček alebo menší plech.
- 5
Z každého kusa vytvarujeme okrúhlu placku, ktorú zbalíme ako mešec, okraje zdvihneme a stlačíme spolu. Rukami pogúľame, aby vznikla pravidelná guľka a necháme postáť, kým takto nevytvarujeme prvých 6 kúskov cesta. A zasa od začiatku, prvú guľku rukou roztlačíme na placku a opäť zabalíme ako mešec a pogúľame v rukách. Nechcem bosniaky veľmi vysoké, tak som ich na záver ešte trochu zhora sploštila. Vytvarované guľky pováľame v múke a uložíme na plech. Narežeme veľmi ostrým nožom a necháme zakryté v teple podkysnúť. Zatiaľ vytvarujeme ďalších 6 bosniakov. /Nejaké foto k tvarovaniu mám pri recepte "Bosniaky pod drobnohľadom"./
- 6
Na spodok rúry vložíme starý plech s horúcou vodou a na prostrednú mriežku vložíme prvú dávku pečiva. Po 15 minútach odstránime plech s vodou a dopečieme ešte 10-15 minút. Keď poklopkáme na spodok, majú znieť duto. Necháme vychladnúť na mriežke.
- 7
Dobré sú, to sa musí nechať. Chuť je naozaj dosť podobná včera kúpenej vzorke. Kto chce jemnejšie, vymení pomer pšeničnej a ražnej múky. Ja určite nabudúce bez droždia a jednoduchšie suroviny. To je výhoda domáceho pečenia ;-).
- 8
Vizuálne porovnanie kupovaného a domáceho...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Len ja nemam kvasok, budem robit iba z drozdia (sucheho), dufam, ze mi to tiez vykysne.