Ražno-pšeničné bosniaky s cícerom

irenaw - fotkairenaw, 25. mája 2013
Ražno-pšeničné bosniaky s cícerom
Foto: irenaw

domáci experiment k diskusii drevorubačský chlieb...

12
porcií
25-30 minút
na 220 °C

Suroviny

300 g
350 g
350 g
200 g
200 g
2 PL
2 PL
2 PL
2 PL
2 čl
2 čl
3 čl
3 čl
1 PL
1 PL
1 PL
600-650 ml
plus:




Postup

  1. 1

    Cícer a pšenicu si uvaríme deň /alebo pár hodín/ vopred. Scedíme a necháme celkom vychladnúť. Neviem, koľko cíceru a pšenice bolo v suchom stave, nakoľko mávam tieto suroviny vopred uvarené a pobalíčkované v mrazničke.

  2. 2

    Všetky suché prísady dôkladne premiešame vo veľkej mise. Zvyknem použiť metličku, aby som zároveň prevzdušnila múku. Pridáme masť, med, ocot a vodu. Množstvo vody je orientačné, záleží od múky a od toho, koľko vody vsiakla pšenica a cícer. Vypracujeme mäkké a nelepivé cesto.

  3. 3

    Misu zatvoríme a dáme na teplé miesto vykysnúť na dvojnásobný objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 kusov /každý vážil takmer 200 g/. Majú to byť veľké bosniaky, ktoré budem zajtra plniť mäsom a zeleninou. /Ak chcete menšie žemle, spravte 24 bochníkov po cca 100 g./

    Ražno-pšeničné bosniaky s cícerom  - obrázok 3
  4. 4

    Rúru dáme vyhrievať na 220°C. Zároveň dáme variť vodu /ja som dala asi 1 liter/ a pripravíme si starý hrnček alebo menší plech.

  5. 5

    Z každého kusa vytvarujeme okrúhlu placku, ktorú zbalíme ako mešec, okraje zdvihneme a stlačíme spolu. Rukami pogúľame, aby vznikla pravidelná guľka a necháme postáť, kým takto nevytvarujeme prvých 6 kúskov cesta. A zasa od začiatku, prvú guľku rukou roztlačíme na placku a opäť zabalíme ako mešec a pogúľame v rukách. Nechcem bosniaky veľmi vysoké, tak som ich na záver ešte trochu zhora sploštila. Vytvarované guľky pováľame v múke a uložíme na plech. Narežeme veľmi ostrým nožom a necháme zakryté v teple podkysnúť. Zatiaľ vytvarujeme ďalších 6 bosniakov. /Nejaké foto k tvarovaniu mám pri recepte "Bosniaky pod drobnohľadom"./

    Ražno-pšeničné bosniaky s cícerom  - obrázok 5
  6. 6

    Na spodok rúry vložíme starý plech s horúcou vodou a na prostrednú mriežku vložíme prvú dávku pečiva. Po 15 minútach odstránime plech s vodou a dopečieme ešte 10-15 minút. Keď poklopkáme na spodok, majú znieť duto. Necháme vychladnúť na mriežke.

    Ražno-pšeničné bosniaky s cícerom  - obrázok 6
  7. 7

    Dobré sú, to sa musí nechať. Chuť je naozaj dosť podobná včera kúpenej vzorke. Kto chce jemnejšie, vymení pomer pšeničnej a ražnej múky. Ja určite nabudúce bez droždia a jednoduchšie suroviny. To je výhoda domáceho pečenia ;-).

    Ražno-pšeničné bosniaky s cícerom  - obrázok 7
  8. 8

    Vizuálne porovnanie kupovaného a domáceho...

    Ražno-pšeničné bosniaky s cícerom  - obrázok 8

Diskusia k receptu

zuzananoskova
Perfektnéééééé, cícer mám, aj pšenicu, v týždni vyskúšam a dám vedieť. Milujem domáce pečivo - chlieb, s kúpeným sa nedá ani porovnať :-)
hannah22
ukladám, to vyzerá zaujímavo a zaroven dobrý tip na varenie cicera a zamrazenie do zásoby.... :))
kuchticka
nectiam vela receptov (nemam cas), ale som rada, ze som dnes natrafila na tieto tvoje bosniaky. Perfektne pecivo pre mna a co najskor vyskusam. Ja som nevedela co su bosniaky, nikdy som o tomto pecivu nepocula az na Vareche. Vdaka za recept.
Len ja nemam kvasok, budem robit iba z drozdia (sucheho), dufam, ze mi to tiez vykysne.
martamm
Irenav, geniálne bosniačiky, obohatia moju zbierku receptov, Pekne si opísala postup, toto musia zvládnuť aj začiatočníčky :)
iva63
nádherný recept a veľmi vydarený experiment-:) najbližšie ich pečiem podľa Teba!
kimlo
Nejak veľa semien tam ide.. môžem tam nadrobiť takú tú tyčinku pre papagáje? :-) ... srandujem...
irenaw
ďakujem vám všetkým :-) @kimlo šupky z prosa dosť lezú do zubov. aby si nepovedal, že som ťa nevarovala ;-)))
tiginko
klobúk dole pred tvojou šikovnosťou. Ak sú také dobré, ako vyzerajú, tak to je paráda
janger
Fakt vydarene! A chut musi byt fantasticka...
salisi
Ja som stále popletená z toho droždia,niekto napíše kvasnice,potom kvások,droždie,nie je to všetko jedno a to isté???Ja viem som tak trochu nemehlo ale prosím vás už mi to niekto vysvetlite
irenaw
&salisi droždie/ kvasnice môžeš kúpiť čerstvé alebo sušené, zaliať vlažnou tekutinou, dať trošku cukru, droždie začne pracovať a vytvorí kvások. potom je tu chlebový kvások/kvas, ktorý je z múky a vody, ktorá sa niekoľko dní nechá vykvasiť. používa sa namiesto droždia alebo súčasne s droždím. pridáva cestu kyslastú chuť a keď sa použije súčasne s droždím, podporí jeho aktivitu a cesto je kyprejšie. použila som to takto, lebo v ceste je veľa semiačok a cícer, tak aby bosniaky neboli tuhé. okrem toho mám rada tú príchuť, ktorú kvások dáva. daj si hore do vyhľadávača "chlebový kvások" a nájdeš recepty na kvások aj na chlieb a pečivo bez použitia droždia. dúfam, že som to napísala zrozumiteľne ;-)
evanaaa
Ano, @salisi , tak, ako ti to vysvetlila @irenaw , z kvasníc si spravíš hneď kvások ( vykysne za chvíľu), ale ten chlebový si musíš " pestovať " niekoľko dní, a je len z múky a vody, nájdi si -výrobu kvásku, a to, čo z toho vyjde, použiješ buď miesto kvasníc( droždia), alebo spolu - aj jedno, aj druhé.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia