Ražno-pšeničné bosniaky s cícerom

Autor receptu: irenaw

domáci experiment k diskusii drevorubačský chlieb...

12
porcií
25-30 minút
na 220 °C

Postup

  1. Cícer a pšenicu si uvaríme deň /alebo pár hodín/ vopred. Scedíme a necháme celkom vychladnúť. Neviem, koľko cíceru a pšenice bolo v suchom stave, nakoľko mávam tieto suroviny vopred uvarené a pobalíčkované v mrazničke.
  2. Všetky suché prísady dôkladne premiešame vo veľkej mise. Zvyknem použiť metličku, aby som zároveň prevzdušnila múku. Pridáme masť, med, ocot a vodu. Množstvo vody je orientačné, záleží od múky a od toho, koľko vody vsiakla pšenica a cícer. Vypracujeme mäkké a nelepivé cesto.
  3. Misu zatvoríme a dáme na teplé miesto vykysnúť na dvojnásobný objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 kusov /každý vážil takmer 200 g/. Majú to byť veľké bosniaky, ktoré budem zajtra plniť mäsom a zeleninou. /Ak chcete menšie žemle, spravte 24 bochníkov po cca 100 g./
  4. Rúru dáme vyhrievať na 220°C. Zároveň dáme variť vodu /ja som dala asi 1 liter/ a pripravíme si starý hrnček alebo menší plech.
  5. Z každého kusa vytvarujeme okrúhlu placku, ktorú zbalíme ako mešec, okraje zdvihneme a stlačíme spolu. Rukami pogúľame, aby vznikla pravidelná guľka a necháme postáť, kým takto nevytvarujeme prvých 6 kúskov cesta. A zasa od začiatku, prvú guľku rukou roztlačíme na placku a opäť zabalíme ako mešec a pogúľame v rukách. Nechcem bosniaky veľmi vysoké, tak som ich na záver ešte trochu zhora sploštila. Vytvarované guľky pováľame v múke a uložíme na plech. Narežeme veľmi ostrým nožom a necháme zakryté v teple podkysnúť. Zatiaľ vytvarujeme ďalších 6 bosniakov. /Nejaké foto k tvarovaniu mám pri recepte "Bosniaky pod drobnohľadom"./
  6. Na spodok rúry vložíme starý plech s horúcou vodou a na prostrednú mriežku vložíme prvú dávku pečiva. Po 15 minútach odstránime plech s vodou a dopečieme ešte 10-15 minút. Keď poklopkáme na spodok, majú znieť duto. Necháme vychladnúť na mriežke.
  7. Dobré sú, to sa musí nechať. Chuť je naozaj dosť podobná včera kúpenej vzorke. Kto chce jemnejšie, vymení pomer pšeničnej a ražnej múky. Ja určite nabudúce bez droždia a jednoduchšie suroviny. To je výhoda domáceho pečenia ;-).
  8. Vizuálne porovnanie kupovaného a domáceho...