RAW krémová šampióňová polievka

akrim - fotkaakrim, 3. februára 2014
RAW krémová šampióňová polievka
Foto: akrim

Ďalšia z chutných raw (alebo ak chcete vitariánskych) polievok. Inšpirovala som sa tu: http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/raw-cream-of-mushroom-soup.html

1-2
porcia
5-10 minút
príprava

Suroviny

3 - 4 ks
1 - 2 hrnček
1/2 - 1 strúčik
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Deň vopred si pripravíme mandľové mlieko. Ja používam tento recept od Methi http://varecha.pravda.sk/recepty/mandlove-mlieko/44767-recept.html

  2. 2

    Do mixéra nalejeme mandľové mlieko, pridáme šampiňóny (množstvo záleží na Vás, ja som dala 4veľké, čo bolo asi 2 hrste nakrájaných), soľ a korenie podľa chuti. Rozmixujeme. Ak sa nám zdá, že je polievka príliš hustá môžeme pridať trochu vody.

  3. 3

    Dochutíme polovicou strúčika cesnaku (ak máte radi, môžete pridať aj viac - mne tá polovica bohato stačila:-)znova premixujeme, aby sa chute spojili, dozdobíme napríklad krájanými šampiňónmi alebo mrkvou, čo má kto rád... A môžeme servírovať. Táto polievka je veľmi sýta, chutná, s výraznou hubovou arómou a naviac určite Vám z nej nebude "ťažko" ako po tepelne upravovaných hubách. Môže sa aj zohriať vo vodnom kúpeli, avšak aby sme nezničili vitamíny a enzýmy maximálne do 42 stupňov.

Diskusia k receptu

ampara
Vyzerá to ako smoohtie,ale surové šampiňóny? Čo na to žalúdok?
akrim
Žalúdok to zvládol:-) V raw (alebo vitariánskej) kuchyni sa inak nedá - tepelne sa neupravuje žiadne jedlo. Môže sa sušiť, alebo zahriať na cca 40-45stupňov, aby sa nezničili enzýmy.
evanaaa
Obdivujem všetkých tých - tariánov, neviem, ako by som si navykla na surovú stravu, treba od mlada, ale asi by môj žalúdok protestoval, myslím, že aj teplá strava je dôležitá. Veď už v praveku, či neskôr (?) si lovci upravovali tepelne mäso, keď objavili oheň. Ale ak je niekto zvyknutý, je to iné.
evanaaa
Aha, chcela som napísať, že na tanieri to vyzerá dobre, len neviem, ako to chutí, varené hubové polievky - omáčky robievam.
gabriele
@evanaaa mas pravdu, ze travenie skor ci neskor na vylozene takuto stravu zacne protestovat...ziaden extrem nie je dobry...podla tradičnej činskej mediciny neprimerane mnozstvo studenej, nevarenej potravy neprospieva zdraviu a skodi hlavne ludom s poruchami travenia...oslabuje okruh zaludka, podzaludkovej zlazy a sleziny...a ten v TCM zohrava velmi dolezitu ulohu pre zachovanie dobreho zdravia do vysokeho veku...
akrim
@evanaaa a @gabriele - ja som na raw strave od januára, mám dlhodobo problémy so slinivkou, žalúdkom, žlčníkom - ako ja hovorím "trávenie v keli". Bolo mi zle=ťažko, s bolesťami po každom jedle. Údené, smažené, akékoľvek oleje to boli pre mňa ako jed. Odkedy experimentujem so živou stravou, tak som OK, bez liekov. Najem sa do sýtosti (ja milujem jedlo:-), som plná energie (už žiadne idem si po obede ľahnúť, aby mi strávilo) a naviac podarilo sa mi už aj troška schudnúť. Uvidím ako to bude pokračovať, ale zatiaľ sa môj stav rapídne zlepšil. Na nete som pozerala niekoľko rozhovorov s ľudmi, kt. takto žijú už niekoľko rokov a ich zdravotný stav sa výrazne zlepšil (nap.si vyliečili chronickú pankreatitídu, čo je pre klasickú medicínu nemožné). Moje "bruško" je veľmi spokojné :-)) Napriek tomu nikoho nenútim, každý máme svoju vlastnú cestu a nárok na svoj vlastný názor...
ml83
Ahojte, kde by som sa mohol docitat o ludoch, ktori ziju s chronickou pankreatitidou a dari sa im fajn vdaka raw strave...Tiez by ma zaujimali skusenosti ludi s takou diagnozou. Ja mam 31 rokov a problemy po jedle. Uzivam enzymy ale ani tie neucinkuju ako by som si zelal.
clara
Ľudia pozor!!!
Surové šampiňóny sú karcinogénne!!!
Karcinogénna látka v nich sa ničí min. 20 min. varom!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia