Foto: martinis
Pikantný cottage cheese s maďarskou zeleninou, chilli olivovým olejom, poprášený mletou paprikou a podávaný s ostrou paprikovou pastou.
porcia
príprava
Postup
-
1
Na svete je mnoho výborných kuchyní, pričom každá má svoje vlastné špecifiká - tak, ako aj maďarská. Poviem vám, že práve jedlá našich južných susedov patria medzi moje najobľúbenejšie - či už je to segedín, alebo guláš :) Pikantné veru môžem, takže ingrediencie v Maďarsku používané sa často vyskytujú aj v mojej komore - či už je to mletá sladká paprika, kápia, paradajky, papriková pasta, rôzne pikantné korenia, cibuľa alebo kyslá kapusta.
- 2
V Kauflande ma zaujal cottage od Madety s príchuťou maďarská zelenina, nuž som sa rozhodol ho vyskúšať a použiť ho ako výborný "dip" k tradičným južným zeleninovým ingredienciám. Všetko som zakvapol chilli olejom, pridal cereálne bagetky a podával výborné raňajky pre tých, ktorí sa pálivého neboja ;)
- 3
Najlepšie je si najprv pripraviť zeleninu : cibule očistíme a nakrájame na kocky alebo rezančeky. Biela cibuľa dodá výraznú chuť, červená ju naopak jemní a tak sa skvele dopĺňajú a tvoria úžasné farebné sympózium :) Paprika a kápia - to nesmie nikdy chýbať. Jadrovníky zatlačíme dovnútra, vytiahneme a vyhodíme. Papriky umyjeme, pokrájame na kolieska, tie ešte na menšie kúsky a pridáme k cibuliam.
- 4
Pridajme ešte jednu paradajku nakrájanú na kocky. Teraz všetko posypať soľou, bohato čiernym korením, premiešať a pripraviť na tanier. Cottage cheesom doplníme zeleninovú zmes, a celý tanier hojne okoreníme mletou sladkou paprikou. Zakvapneme chilli olivovým olejom a k dokonalosti môžme priviesť aj lyžičkou paprikovej pasty. Ja mám autentickú - doniesol som si ju z Maďarska a v poslednej dobe mi veľmi zachutila, takže ju pridávam všade, kde je to možné.
- 5
Stačí doložiť čerstvé pečivo a môžme raňajkovať v štýle "csípos" chutí ;) P.S. : Dúfam, že som nikoho týmto "receptom" neurazil, je to len taká malá inšpirácia :))
- 6
Môj tip : zeleninu môžeme aj krátko podusiť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
hlavne že nám chutí...:-))
i my štipľaviny radi máme-kde je možné-tam čili si dáme...tvoje recepty stopro neopakujem-ale rada ich mám-hoc rôzne-podľa surovín-inovujem..a rada ťa čítam..každý nový recept so zvedavosťou vítam..želám ti krásny nedeľný slnečný deň...:-))
Keby si navštívil niektorú čárdu /stačí aj na Slovensku/, zistil by si
čo je maďarské jedlo. Radšej napíš, že toto jedávaš na raňajky ty .
Nestačí pokrájať zeleninu, pridať syr , posypať červenou paprikou
a keďže v Maďarsku používajú takúto zeleninu, tak je to maďarské jedlo. Prosím ťa neuraz sa a pokračuj veselo ďalej v receptoch, radi ťa čítame a nedaj sa odradiť troškou kritiky
... aj maďari majú rôzne chute, možno by sa nejaký našiel :-)) ale samozrjme, uznávam - máš pravdu, toto nepatrí do tradičnej maďarskej kuchyne, takže radšej ten recept premenujem, aby nedošlo k omylu.
@dorenika : chcem mať trošku iné recepty, také uvoľnené a obkecané ;)
@micanela : niekto má rád kapustu, niekto čokoládu, niekto cestoviny a ja cottage :) na Varechce nie je až tak veľa receptov s týmto syrom, preto chcem jeho priaznivcom ponúknuť nové spôsoby jeho podávania :-))
@radost : tak na toto som sa tešil - opäť povzbudzujúca "čili básnička", a zasa vydarená ! ;) ďakujem, aj tebe krásny slnečný deň :O)
@angast : rozumiem, máš pravdu. každopádne ďakujem za podporu, takto rozumne písanú kritiku samozrejme beriem a rád opravím názov svojho receptu, takže hádam je to už korektnejšie :-))
som rád, že si to zobral takto športovo . Si schopnejší ako hromada
báb, ktoré tu opisujú recepty bez fantázie , ktorá tebe nechýba.
Prajem ti , aby ťa neopustila kuchárska múza. Pekný deň.
dostal si sa z tých kritík solídnou cestou.
Považujem ťa za kreatívneho a rozumného chalana.
Mám rád zeleninu tvoje jedlo sa mi pozdáva či ho už jedia maďari,alebo bulhari.Prajem ti
pekný deň.
Uisťujem Ťa, že Maďari si také raňajky nedávajú, možno nejaké puberťáčky akým si aj ty, aby nepribrali. Mohol si dať názov tomu receptu, že vegetariánske raňajky, alebo niečo podobné. Sľubujem, že od teraz nebudem čítať Tvoje recepty, podľa mňa nestoja za nič.
uverejňuje nejaké recepty, ktoré by jej nechutili. A tie názvy si budeš musieť dávať na komisiu. Nie , aby starší ľudia takýchto mládencov
pochválili , poradili, ale radšej ich znechucujú povýšeným tónom.
Martimus aspoň ti už nebude do toho ke...
ja som za seba rada-že nebudete čítať recepty martinove-to značí-že ich nebudete ani komentovať..bude tu menej jedovitosti..človek vo vašom veku a so zameraním na ezoteriku..alternatívnu medicínu...by mal byť viac empatický..a ešte žena...teším sa-že nie som vaša vnučka...užite si pekný deň!!!
@mesiar50 : veľmi sympatický prístup ! :) tiež mi až tak na názve nezáleží, ale chápem, že istá korektnosť dodržaná musí byť a rád sa nechám poučiť. pekný deň aj do Holandska :-)
@afataga : chilli olej sa mi podarilo ešte v decembri zohnať v Kauflande, odvtedy som ho nevidel, pokojne sa dá použiť aj klasický olivový olej, no s týmto je chuť výraznejšia. ak chceš, pohľadám návod na prípravu domáceho chilli oleja, minule som ho niekde postrehol a tiež by som to rád vyskúšal :O)
@gubics : puberťáčkou rozhodne nie som a názov som tiež opravil, tak ako píše @atafaga . zrejme to už čítať nebudeš, každopádne ma mrzí, že ťa názvy mojich receptov hnevajú. pripúšťam, že nie sú vždy celkom presné, no rád si ich opravím, ak som na to slušne a vecne upozornený. čerpám z rôznych zdrojov - často to nie sú moje výmysly, ale názvy receptov v stave, v akom sa ku mne dostali.
@afataga , @angast , @slavka2012 , @izabella929 a @radost : nechcem sa opakovať a aby to vyznelo ako klišé, ale som naozaj veľmi rád, že proti zopár užívateľom varechy, ktorých hlavnou náplňou tunajšieho pobytu je kritika (či už vecná, alebo nie) sa vedia postaviť naozaj skúsení varecháči, ktorých úprimne obdivujem a majú u mňa rešpekt, pretože vaše poznámky sú objektívne, povzbudzujúce a zavše veľmi motivujúce :)) a takých je tu mnoho, preto som aj napriek čoraz (bohužiaľ) nepokojnejšej situácii na Vareche optimistom a pevne verím, že mi prepáčite aj takéto menšie prešľapy v názvoch a budem sa môcť aj naďalej od vás priúčať kuchárskemu (a v jedno prípade aj básnickemu, hihi :)) umeniu. patrí vám môj obdiv a vďaka :)
Vieš kamko keby som chcel velmi machrovať mohol by som aj ja.Je tu vela receptov na sekanú.Ale málokto vie
že do sekanej sa neaplikuje ani vajce a ani chlieb.
Aplikovať chlieb je totiž v mesovýrobách prísne zakazaný.Do fašírok sa aplikujú horevyšie uvedené
ingrediencie.Vieš drsné komentáre ja nerád.Kompromis a tolerancia by mala fungovať aj tu.Samozrejme zdravá
kritika prednesená slušne nevadí ani mne človek sa
z toho poučí.
Absolútny súhlas
verím, že každý môže niečo naučiť - omnoho väčší rešpekt a úctu majú však u mňa ľudia už spomínaní, alebo ty @leomax , ktorí s nefalšovanou úprimnosťou podporujú aj nás - "začiatočníkov" :) neostáva nič iné, ako pred takými sňať klobúk. veľmi správna dedukcia, Martinov tanier je podľa môjho mena :O)
... ako vždy - tvoje komentáre ma zasa povzbudili do ďalšej práce a náladu mám omnoho, omnoho lepšiu. veľké, kamarátske ďakujem :-)
Skús sa pozrieť na názov receptu v linku , možno je to dobrý recept , iba ten názov mi nejak neladil , čo by si na to povedal , ja by som určite zmenila :- bez urážky , v dobrom .( na starej dievky )
varecha.pravda.sk/recepty/kompot-stareho-mladenca/18453-r...
... myslím, že zatiaľ nemám právo nejako útočiť, prípadne odmietať rady. som tu predsa nielen kvôli naozajstnej radosti z toho, ak ma pochválite, ale aj preto, lebo sa chcem niečo nové naučiť. sú tu omnoho skúsenejší kuchári, ktorí už čo-to preskákali, preto sa neodvážim kritizovať iné recepty. troška ma mrzí, že tu sem-tam hustne atmosféra, preto sem nepridávam všetky recepty - mám troška obavy s "jednoduchšími" jedlami, ktoré tu bývajú neraz kritizované či už kvôli tomu, že sa opakujú alebo kvôli nesprávnemu názvu. komu takéto recepty nevadia, ten ich nájde na mojom blogu a ten, komu sa nepáčia má taktiež právo sa vyjadriť a ja mu v rámci možností odpoviem ;)
a k tomu receptu, čo iné, ako súhlasiť, hihi :-)))