Raňajky inšpirované Maďarskom

martinis - fotkamartinis, 2. marca 2013
Raňajky inšpirované Maďarskom
Foto: martinis

Pikantný cottage cheese s maďarskou zeleninou, chilli olivovým olejom, poprášený mletou paprikou a podávaný s ostrou paprikovou pastou.

1
porcia
15 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1/2 ks
štipka
 pár kvapiek
1 ČL




Postup

  1. 1

    Na svete je mnoho výborných kuchyní, pričom každá má svoje vlastné špecifiká - tak, ako aj maďarská. Poviem vám, že práve jedlá našich južných susedov patria medzi moje najobľúbenejšie - či už je to segedín, alebo guláš :) Pikantné veru môžem, takže ingrediencie v Maďarsku používané sa často vyskytujú aj v mojej komore - či už je to mletá sladká paprika, kápia, paradajky, papriková pasta, rôzne pikantné korenia, cibuľa alebo kyslá kapusta.

  2. 2

    V Kauflande ma zaujal cottage od Madety s príchuťou maďarská zelenina, nuž som sa rozhodol ho vyskúšať a použiť ho ako výborný "dip" k tradičným južným zeleninovým ingredienciám. Všetko som zakvapol chilli olejom, pridal cereálne bagetky a podával výborné raňajky pre tých, ktorí sa pálivého neboja ;)

  3. 3

    Najlepšie je si najprv pripraviť zeleninu : cibule očistíme a nakrájame na kocky alebo rezančeky. Biela cibuľa dodá výraznú chuť, červená ju naopak jemní a tak sa skvele dopĺňajú a tvoria úžasné farebné sympózium :) Paprika a kápia - to nesmie nikdy chýbať. Jadrovníky zatlačíme dovnútra, vytiahneme a vyhodíme. Papriky umyjeme, pokrájame na kolieska, tie ešte na menšie kúsky a pridáme k cibuliam.

  4. 4

    Pridajme ešte jednu paradajku nakrájanú na kocky. Teraz všetko posypať soľou, bohato čiernym korením, premiešať a pripraviť na tanier. Cottage cheesom doplníme zeleninovú zmes, a celý tanier hojne okoreníme mletou sladkou paprikou. Zakvapneme chilli olivovým olejom a k dokonalosti môžme priviesť aj lyžičkou paprikovej pasty. Ja mám autentickú - doniesol som si ju z Maďarska a v poslednej dobe mi veľmi zachutila, takže ju pridávam všade, kde je to možné.

  5. 5

    Stačí doložiť čerstvé pečivo a môžme raňajkovať v štýle "csípos" chutí ;) P.S. : Dúfam, že som nikoho týmto "receptom" neurazil, je to len taká malá inšpirácia :))

  6. 6

    Môj tip : zeleninu môžeme aj krátko podusiť.

Diskusia k receptu

modrykamen
Tu dačo nesedí. 16 ročný chlapec a má komoru. Bývam dosť blízko Maďarska, naša kuchyňa je slovensko-maďarská, aj pikantná, aj zeleninová, aj syrová, aj bryndzová, ale toto by asi Maďar neraňajkoval.
micanela
Martinis, ty by si uz mal mat na cottage zlavu ... mas ho skoro v kazdom recepte
radost
=koľko ľudí-toľko chutí..=
hlavne že nám chutí...:-))
i my štipľaviny radi máme-kde je možné-tam čili si dáme...tvoje recepty stopro neopakujem-ale rada ich mám-hoc rôzne-podľa surovín-inovujem..a rada ťa čítam..každý nový recept so zvedavosťou vítam..želám ti krásny nedeľný slnečný deň...:-))
angast
Si kreatívny , ambiciózny a vynachádzavý mladík. Sledujem tvoje recepty a musím uznať , že majú niečo do seba. Tentokrát sa však musím prikloniť ku komentu @modrykame ň , pretože tiež pochybujem ,že by si toto jedlo dávali maďari na raňajky. Maďari majú citlivé jazýčky a vedia sa jedlom pohrať, dochutiť, aby bolo perfektné.
Keby si navštívil niektorú čárdu /stačí aj na Slovensku/, zistil by si
čo je maďarské jedlo. Radšej napíš, že toto jedávaš na raňajky ty .
Nestačí pokrájať zeleninu, pridať syr , posypať červenou paprikou
a keďže v Maďarsku používajú takúto zeleninu, tak je to maďarské jedlo. Prosím ťa neuraz sa a pokračuj veselo ďalej v receptoch, radi ťa čítame a nedaj sa odradiť troškou kritiky
martinis
@modrykamen : myslel som našu "rodinnú" komoru, nie vlastnú :))
... aj maďari majú rôzne chute, možno by sa nejaký našiel :-)) ale samozrjme, uznávam - máš pravdu, toto nepatrí do tradičnej maďarskej kuchyne, takže radšej ten recept premenujem, aby nedošlo k omylu.
@dorenika : chcem mať trošku iné recepty, také uvoľnené a obkecané ;)
@micanela : niekto má rád kapustu, niekto čokoládu, niekto cestoviny a ja cottage :) na Varechce nie je až tak veľa receptov s týmto syrom, preto chcem jeho priaznivcom ponúknuť nové spôsoby jeho podávania :-))
@radost : tak na toto som sa tešil - opäť povzbudzujúca "čili básnička", a zasa vydarená ! ;) ďakujem, aj tebe krásny slnečný deň :O)
@angast : rozumiem, máš pravdu. každopádne ďakujem za podporu, takto rozumne písanú kritiku samozrejme beriem a rád opravím názov svojho receptu, takže hádam je to už korektnejšie :-))
angast
@martinis
som rád, že si to zobral takto športovo . Si schopnejší ako hromada
báb, ktoré tu opisujú recepty bez fantázie , ktorá tebe nechýba.
Prajem ti , aby ťa neopustila kuchárska múza. Pekný deň.
mesiar50
@martinis
dostal si sa z tých kritík solídnou cestou.
Považujem ťa za kreatívneho a rozumného chalana.
Mám rád zeleninu tvoje jedlo sa mi pozdáva či ho už jedia maďari,alebo bulhari.Prajem ti
pekný deň.
afataga
tak toto by som si vedela predstavit v lete na obed, alebo veceru, len marne hladam ten chilli olej, a ja som si myslela, ze konecne si urobil nieco speci pre mna :-)
gubics
Chlapče, ty si vymýšľaš neskutočné názvy receptov. Už som Ti to raz napísala, keď si svojmu jedlu dal nejaký názov v spojitosti s Vikingom.
Uisťujem Ťa, že Maďari si také raňajky nedávajú, možno nejaké puberťáčky akým si aj ty, aby nepribrali. Mohol si dať názov tomu receptu, že vegetariánske raňajky, alebo niečo podobné. Sľubujem, že od teraz nebudem čítať Tvoje recepty, podľa mňa nestoja za nič.
1x frezia
pusta
netvrdím, že to nie je dobré, ale v žiadnom prípade to nie je madarské.
angast
Nechápem! 70 ročná  starenka sa pustí do 16 ročného mládenca , že
uverejňuje nejaké recepty, ktoré by jej nechutili. A tie názvy si budeš musieť dávať na komisiu. Nie , aby starší ľudia takýchto mládencov
pochválili , poradili, ale radšej ich znechucujú povýšeným tónom.
Martimus aspoň ti už nebude do toho ke...
izabella929
šikovný si, len pokračuj ďalej...je pravda, že maďarské raňajky sú inakšejšie.-)))tanier máš pekný pestrý, ale tieto zelenin y jem jedine v sezóne...mám rada šalatáty, zvyknem si na vľký tanier nakrájať aj 15 paradajok a všetko možné, čo nájdem na záhrade...prajem ti veľa úspechov, si šikovný.-)))
radost
@gubicz
ja som za seba rada-že nebudete čítať recepty martinove-to značí-že ich nebudete ani komentovať..bude tu menej jedovitosti..človek vo vašom veku a so zameraním na ezoteriku..alternatívnu medicínu...by mal byť viac empatický..a ešte žena...teším sa-že nie som vaša vnučka...užite si pekný deň!!!
martinis
@angast : ďakujem, som rád, že sa ti moje recepty páčia :) myslím, že každý kuchár má v sebe nejakú múzu, záleží len od neho, nakoľko ju nechá prejaviť sa :O)
@mesiar50 : veľmi sympatický prístup ! :) tiež mi až tak na názve nezáleží, ale chápem, že istá korektnosť dodržaná musí byť a rád sa nechám poučiť. pekný deň aj do Holandska :-)
@afataga : chilli olej sa mi podarilo ešte v decembri zohnať v Kauflande, odvtedy som ho nevidel, pokojne sa dá použiť aj klasický olivový olej, no s týmto je chuť výraznejšia. ak chceš, pohľadám návod na prípravu domáceho chilli oleja, minule som ho niekde postrehol a tiež by som to rád vyskúšal :O)
@gubics : puberťáčkou rozhodne nie som a názov som tiež opravil, tak ako píše @atafaga . zrejme to už čítať nebudeš, každopádne ma mrzí, že ťa názvy mojich receptov hnevajú. pripúšťam, že nie sú vždy celkom presné, no rád si ich opravím, ak som na to slušne a vecne upozornený. čerpám z rôznych zdrojov - často to nie sú moje výmysly, ale názvy receptov v stave, v akom sa ku mne dostali.

@afataga , @angast , @slavka2012 , @izabella929 a @radost : nechcem sa opakovať a aby to vyznelo ako klišé, ale som naozaj veľmi rád, že proti zopár užívateľom varechy, ktorých hlavnou náplňou tunajšieho pobytu je kritika (či už vecná, alebo nie) sa vedia postaviť naozaj skúsení varecháči, ktorých úprimne obdivujem a majú u mňa rešpekt, pretože vaše poznámky sú objektívne, povzbudzujúce a zavše veľmi motivujúce :)) a takých je tu mnoho, preto som aj napriek čoraz (bohužiaľ) nepokojnejšej situácii na Vareche optimistom a pevne verím, že mi prepáčite aj takéto menšie prešľapy v názvoch a budem sa môcť aj naďalej od vás priúčať kuchárskemu (a v jedno prípade aj básnickemu, hihi :)) umeniu. patrí vám môj obdiv a vďaka :)
cistinka
Chcela by som mať takého vnuka ako si ty a ver, že by som bola na teba partične hrdá :-)
martinis
@cistinka : na svojom blogu píšeš že máš vnúčence, síce neviem, koľko majú rokov, no nepochybujem že sa od takej šikovnej starej mamy všeličo zaujímavé naučia a ak budú tak kreatívne ako ty, môžeš byť hrdá najmä na ne :O) každopádne, cením si tvoje milé slová a aj návštevu a komentár na mojom blogu, prajem pekný večer :-)
mesiar50
@martinis
Vieš kamko keby som chcel velmi machrovať mohol by som aj ja.Je tu vela receptov na sekanú.Ale málokto vie
že do sekanej sa neaplikuje ani vajce a ani chlieb.
Aplikovať chlieb je totiž v mesovýrobách prísne zakazaný.Do fašírok sa aplikujú horevyšie uvedené
ingrediencie.Vieš drsné komentáre ja nerád.Kompromis a tolerancia by mala fungovať aj tu.Samozrejme zdravá
kritika prednesená slušne nevadí ani mne človek sa
z toho poučí.

martinis
@mesiar50 : myslím, že každým je v istom zmysle odborníkom na čosi iné. tak, ako píšeš - ak by každý z nás poučoval a vystatoval sa tým čo vie, pričom by nechcel spoznať nič nové, ďaleko by sme to nedotiahli. preto mám rád takýto uvoľnený prístup ako máš ty a mnohí ďalší, keď nás oboznámiš s tým čo som napríklad ja nevedel (to s tou sekanou) a rád pomôžeš - spomínam si, že pomoc si mi ponúkal už skôr, pri inom recepte. vzájomná tolerancia a milé slovo dokážu veľa :O)
evanaaa
Všetky tie koreniny, ktoré používajú Maďari takmer do všetkých jedál používam aj ja, lebo amma varila za mlada v rôznych rodinách, aj v maďarských, či židovských a nemeckých, ale najbližšie predsa len bola k južným susedom, lebo aj vyrastala na dedine, kde sa všetko kedysi podriaďovalo maďarom, aj varenie, reč a školy. Mne v tomto recepte možno chýba taká dobrá klobáska, potom by si to, milý @martinis , ani premenovávať nemusel-:))))
martinis
@evanaaa : maďari majú naozaj vycibrený vkus na koreniny, tiež ich mám veľmi rád a často používam :) musíš poznať mnoho rôznych kuchyní, keď tvoja mama varila u toľkých rôznych národností, no nie ? :)) ... a napokon - prečo nie. klobásku veľmi nemusím, ale pre tých, ktorí ju majú radi by sa skvelo hodila ;)
leomax
@Martinis je taky inteligentný a na takej vysokej úrovni, že nejaká @gubics ho absolútne nemôže "rozhádzať". @gubics ., rád by som vedel, čo si Ty robila v 16. rokoch, keď Tvoje komentáre v sedemdesiatke nie sú hodné ani puberťáka. A prosím Ťa, na @Martinis a nám nesiahaj!!!!!!
leomax
@martinis , Tvoje komentáre sú hodné Tvojho mena, najmä čo sa týka @gubics. Tvoj recept, nech sa už volá akokoľvek má veľa čo povedať a mnohí my "seniori" si s Teba môžeme brať príklad. Ale to iste vidíš aj z komentov varecháčov, ktorých oslovuješ svojimi RP. Len tak ďalej "chlapče"!!!!
martinis
@leomax : ty bi si mohol ísť pokojne za právnika, ombudsmana či občianskeho aktivitu - vieš sa teda horlivo zastať ľudí, za čo ti patrí môj veľký obdiv a samozrejme vďaka :))
verím, že každý môže niečo naučiť - omnoho väčší rešpekt a úctu majú však u mňa ľudia už spomínaní, alebo ty @leomax , ktorí s nefalšovanou úprimnosťou podporujú aj nás - "začiatočníkov" :) neostáva nič iné, ako pred takými sňať klobúk. veľmi správna dedukcia, Martinov tanier je podľa môjho mena :O)

... ako vždy - tvoje komentáre ma zasa povzbudili do ďalšej práce a náladu mám omnoho, omnoho lepšiu. veľké, kamarátske ďakujem :-)
stacy77777
@martinis - síce nevarím až tak často pikantné jedlá,tvoje jedlo by určite chutilo manželovi.... musím však obdivovať štýl tvojho vyjadrovania a písania, plus pravopis a rozumné reakcie. V tvojom veku sa to vidí len zriedka. Držím ti palce pri ďalších receptoch...
martinis
@stacy77777 : veľká vďaka :-) nie len recept hovorí o autorovi, veľa napovedia aj použité suroviny, fotografia, prístup k ostatným kuchárom, štýl vyjadrovania atď., takže sa snažím, ako to len dokážem. dúfam, že nesklamem ani pri nasledujúcich jedlách, pekný deň ;)
jerica
@martinis tu niet čo už povedať , @cistinka ma predbehla , mám vnukov 22/18/15/10 chlapci a 19 / vnučka , pomáhajú pri varení , ale že by sa realizovali ako ty , to nemôžem potvrdiť , keď ich chytí "vlčina" hlad,určite si vedia si spraviť rýchlovku, preto sa mi páčí s akou pokorou a úprimnosťou vieš prijať rady .
Skús sa pozrieť na názov receptu v linku , možno je to dobrý recept , iba ten názov mi nejak neladil , čo by si na to povedal , ja by som určite zmenila :- bez urážky , v dobrom .( na starej dievky )
 varecha.pravda.sk/recepty/kompot-stareho-mladenca/18453-r...
martinis
@jerica : tak to už máš veľké vnúčence - ale dôležité je, že majú aspoň základy varenia a nie sú v hlade odkázaní na iných alebo reštauráciu :-))
... myslím, že zatiaľ nemám právo nejako útočiť, prípadne odmietať rady. som tu predsa nielen kvôli naozajstnej radosti z toho, ak ma pochválite, ale aj preto, lebo sa chcem niečo nové naučiť. sú tu omnoho skúsenejší kuchári, ktorí už čo-to preskákali, preto sa neodvážim kritizovať iné recepty. troška ma mrzí, že tu sem-tam hustne atmosféra, preto sem nepridávam všetky recepty - mám troška obavy s "jednoduchšími" jedlami, ktoré tu bývajú neraz kritizované či už kvôli tomu, že sa opakujú alebo kvôli nesprávnemu názvu. komu takéto recepty nevadia, ten ich nájde na mojom blogu a ten, komu sa nepáčia má taktiež právo sa vyjadriť a ja mu v rámci možností odpoviem ;)
a k tomu receptu, čo iné, ako súhlasiť, hihi :-)))
mariamka
@martinis , priznaj sa, ze chodis na zurnalistiku :) lebo si rodeny glosator, a ako bonus mas varenie v srdci a v malicku, idealna kombinacia, drzim palce, nech to frci :)
martinis
@mariamka : nikomu to nehovor, ale odhalila si ma - minulý týždeň sme si volili semináre, podľa toho, čo by sme chceli ďalej študovať. váhal som medzi stavbou lietadiel a žurnalistikou, napokon som však volil cestu technického smeru :))) rád sa vykecám písaním a teší ma, ak mám pozitívnu spätnú väzbu. tak ako píšeš - oba koníčky mám v srdci a ak nimi viem pomôcť alebo potešiť, potom to rád robím ;) ďakujem, nech sa darí aj tebe ! :)
mariamka
:) drzim peste a zavidim mamke takeho ambiciozneho synka, tak co uz, kazdy chce lietat vo vyskach :) a ja mojho mladeho nie a nie dokopat na tu vysku a termin sa krati




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia