Kompót starého mládenca

gubics - fotkagubics, 11. júla 2011

Keď sa ti urodí veľa ovocia a máš málo času na spracovanie, tak vyskúšaj tento jednoduchý recept.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Do 5 litrovej fľaše na zaváranie nasypeme na spodok kryštálový cukor na to jednu vrstvu umytého ovocia, toto striedame pokiaľ nám ovocie vystačí,zalejeme rumom a fľašu uzavrieme. Keď dozreje ďalšie ovocie (ríbezle, egreše, broskyne atď.)pokračujeme v nakladaní, ovocie, cukor, rum. Takto postupujeme kým sa nám fľaša nezaplní. Uzavrieme a necháme pár týždňov postáť. Tento kompót je výborný na pudingy, rôzne krémy , ozdoby alebo plnky do hotových zákuskov. Môžeme ho servírovať aj v rôznych nápojoch. Zo štiavy vznikne fantastický likér ktorý prevezme chuť ovocia ktoré v ňom bolo uložené.

  2. 2

    Celkovo použijem na 5 litrovú fľašu cca 0,7 až 1 liter rumu alebo vodky. Závisí od ovocia aké je šťavnaté.(Ovocie pustí štiavu keď nasypeme cukor,a nalejeme toľko rumu aby pol pokrytý) Nie je potrebné sterilizovať alebo pridávať akékoľvek konzervačné prostriedky, cukor a alkohol túto prácu vykonajú. Dúfam, že nemusím pripomínať, že tento kompót je vhodný len pre dospelých !!!!!!!!!!!

Diskusia k receptu

evanaaa
Kedysi som pozerala nemeckú TV Gusto, ( kulinársky kanál, o varení...), tam raz jedna staršia pani ukazovala, ako sa dá využiť sezónne ovocie a toto tam tiež bolo, dobre to vypádalo. Okrem toho robila rôzne kombinácie ovocných kompótov, džemov, štiav a pod. A pekné to bolo aj po estetickej stránke, nezvyčajné poháre a ozdobné vŕšky. Len si zabudla dať do surovín alkohol a cukor.
klaura
Takýto pohár si robím každý rok ... ovocie vkladám postupne podľa dozrievania, používam rum ... a otvára sa na Vianoce ... je to veľmi dobré a skladké .... :) takže iba po troške ... :)))
sovka62
@Gubics , tento kompót som síce nikdy nerobila, ale raz mi ho ponúkla priateľka. Naložila mi plnú kompótovú misku, veľmi mi to chutilo, takže som zjedla všetko. Až keď som začal cítiť účinky, vysvitlo, že tá dobrá duša namiesto rumu použila čistý lieh. Tak som bola vo všetkej počestnosti spitá ako doga a to bolo 10 hodín pred poludním.
gubics
pani evanaaa, teba si recept ešte raz prečítať, je tam uvedené aj použitie cukru a alkoholu, len v texte receptu a nie v časti suroviny.
pani sovka 62, tento kompót je skôr vhodný ako som písala na zdobenie a nie na konzumovanie väčšieho množstva na jedno posedenie, lebo je vynikajúci , ale aj zradný, a to bez ohľadu na to aký alkohol ste použili.
Aj u nás sa otvára tento kompót obvykle na Vianoce, ale keďže ho dopĺňame postupne ako zreje ovocie od jari do jesene,aj počas prípravy ho môžete ochutnať, keď už časť ovocia stála v roztoku niekoľko týždňov.
alaba
Recept poznam, uz som ho robila. Vyuzitie je naozaj vsestranne - na puding, do miesanych napojov, kolacov.... Z kazdeho ovocia staci naozaj "za hrst" a vysledok je super :-)
chapona
Pokiaľ sa tento "Staromládenecký kompót" robí len z tmavých višní, zliaty "nálev" sa dá podľa chuti zriediť rumom alebo vodkou a vznikne vynikajúca griotka
aroooo
no škoda, že sa tento recept neobjavil skôr, keď sme mali jahody,čerešne,višne... vyzerá to veľmi dobre,ukladám na budúce
tatranka
Takto zo sezónneho ovocia som robila boule.Ohromne to chutí.No tak ako píše@sovka ,má to potom svoje účinky.
Tiež zalievam boule/to čo ty nazývaš staromládeneckým kompótom/ rumom.
gubics
aroooo - Len včera som si na ten recept spomenula, keď som doniesla ovocie zo záhrady a nechcelo sa mi ich pracne zavárať. Tak som si spomenula aj vás, že by sa možno tiež zišiel niekomu recept, keď nemáte chuť,náladu alebo energiu na pracnejšie zaváranie.
Ináč je úplne jedno,kedy začnete takto "zavárať" ovocie, v najhoršom v nich nebudete mať tie prvé, ktoré začnú dozrievať na začiatku sezóny.
ekuricova
WAW! Pre mňa je toto zaváranie novinka. A fľaša sa skladuje v chladničke alebo normálne na polici v kuchyni?
ekuricova
Ešte máme marhule a broskyne. Myslíte, že ak by som na skúšku urobila marhuľovo-broskyňový "kompót" len do 7 dcl fľaše, bude chutný?
bambulka51
Robila som,chutná ,,vec- už to tu bolo pridané,vhodné na vianočné sviatky...
sladkacokolada
určite vyskúšam , len neviem či treba veľke ovocie krájať, alebo vcelku ( broskyne , marhule, nektarinky. ) @sovka uz som sa dnes na tom tri krát zasmiala:)
gubics
Tým menej alkoholu potrebujete, čím je ovocie drobnejšie, lebo sa medzi ovocie dostane viac cukru a ovocie pustí štiavu. Potom len zalejeme alkoholom aby sa zaistilo konzervovanie.
Môžete pre začiatok vyskúšať marhuľami a broskyňami.
emov
prečo taký názov,"že starého mládenca."
gubics
Nie je to môj výmysel, ale asi preto, že starý mládenec sa nebude babrať so zaváraním, ale si to zjednoduší spôsobom ako je to uvedené v recepte.
evanaaa
Starému mládencovi ( a nielen jemu) asi chutí viac ten alkohol, tak aby nebol nápadný, kombinuje ho s ovocím, xixixi.
Gubics, ja som si postup dobre prečítala, len som tu zvyknutá, že použité suroviny spomenuté v postupe sú aj v rozpise, prepáč.
evanaaa
A žiadna " pani ", veď si tu všetci tykáme, či mladý, či starý, sme Varecháčska rodina.
gubics
evanaaa, to vykanie je ešte starý zlozvyk, ja som z tej staršej generácie, ale dík budem v budúcnosti tykať.
Možno som mala napísať suroviny pri postupe, ale som to nejako prehliadla. Predpokladala, som,že ten kto prečíta postup prípravy aj tak natrafí na cukor a alkohol.
marcy
babkina sestra žila istú dobu vo Vidinej,odtiaľ si doniesla recept na vrstvové zavárenie ovocia ( bez alkoholu )...bola som študentka ,keď zomrela a recept nemáme :-(( zostali jej záznamy z kuchyne v maďarčine ,aj to vybledli ...
evanaaa
Gubics, veď nič také sa nestalo. A čo sa týka veku, som len dva roky od teba mladšia, len tá fotka mýli, nemá mi kto vložiť novú, aktuálnejšiu.
sladkacokolada
tak som dnes naložila prvé ovocie, na spodok som dala cukor a ďalej som vrstvila, ale ten cukor sa mi na spodu neroztopil a asi tam stvrdne, nechcela som to miešať, aby zostali vrstvy, ale asi budem musieť.
astheart
@sladkacokolada : nemíchej, cukr se rozpustí - rum ho spotřebuje ( hahaha, víš, jak se dělají rumové pralinky???). Kdysi dávno, když jsme měli zahradu, dělávala jsem to taky, ale už jsem na to zapomněla..... Je to super! @gubics : Díky!
pusta
tento recept robievala moja drahá stará mama ešte, aj moja dobrá mama, neskôr aj ja a naši priatelia , tak ako zrelo ovocie a zalievalo sa rumom.
veľmii známy široko - daleko rozšírený, obľúbený a vynikajúci recept.
chválim objektívne, mám mnohokrát odskúšané.
gubics
"Grády" závisia od toho, aký alkohol použiješ. Keď je ovocie dostatočne šťavnaté plus ten cukor, tak ten naliaty alkohol dostatočne rozriedia. Keď použiješ čistý lieh, alebo nezriedený lieh z pálenice, tak to môže mať poriadne grády.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia