Punčový zákusok

Punčové rezy (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Obľúbený zákusok, vyhľadávaný v cukrárňach, svadbách, oslavách... Jednoducho punčové rezy.

36
porcií
45-50 minút
príprava
18-20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Piškótové cesto z 5 vajec: Bielky vyšľaháme so štipkou solí na nižších otáčkach do peny. Pridáme kryštálový cukor a došľaháme na vyššom stupni mixéra do tuha asi 10 minút pokiaľ sa cukor nerozpustí. Postupne zašľaháme po jednom žĺtku. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a Zlatým klasom a zmes zľahka metličkou vmiešame do vaječného základu.
  2. Plech 29x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto, ktoré uhladíme. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 18-20 minút, počas pečenia cesto sledujeme. Takýmto spôsobom pripravíme aj druhý korpus z ďalších 5 vajec, necháme vychladnúť. Po vychladnutí upravíme boky a vrch korpusu, ktorý pozdĺžne prekrojíme na dve časti - jednu väčšiu, širokú cca 14 cm a menšiu, širokú cca 7 cm.
  3. Spodný korpus vrátime na plech a potrieme lekvárom. Na druhý hlbší plech nalejeme rum a sirup, v ktorom namáčame menšie diely korpusu a ukladáme na spodný diel korpusu, aby boli rovné strany korpusu. Potrieme lekvárom a pokvapkáme zvyškom sirupu. Priložíme poslednú časť korpusu, zľahka pritlačíme, zaťažíme a dáme do chladničky. Pripravíme punčovú polevu v prášku podľa návodu. Polevu nalejeme na povrch a zákusok dáme stuhnúť. Dobré je, keď ešte poleva nie je zatvrdnutá naznačiť nožom rezy. Pred podávaním pokrájame horúcim nožom. Dobrú chuť.
  4. Piekla som toho viac a tak ponúkam foto.