Foto: lenkapav
Vyborny chlieb, na ktory som dostala recept od mojej skvelej svokry. Svokra ho ma od svojej mamy a ta zas od jej mamy. Jedinou Zobraziť celý popisVyborny chlieb, na ktory som dostala recept od mojej skvelej svokry. Svokra ho ma od svojej mamy a ta zas od jej mamy. Jedinou upravou z mojej strany je nahradenie casti psenicnej muky mukou spaldovou.
Postup
-
1
Zemiaky nastrúhame. Všetky suroviny spracujeme na vláčne cesto.
-
2
Necháme dostatočne dlho nakysnúť. Môjmu cestu to trvá približne 45 minút až 1 hodinu.
-
3
Cesto rozdelíme na polovicu. Vytvarujeme dva bochníčky a vložíme do múkou vysypaných ošatiek (prípadne spravíme len jeden bochník do väčšej ošatky). Necháme cca. pol hodinu nakysnúť.
-
4
Bochníčky vkladáme do ošatky spojom hore!
-
5
Chlieb vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vodou (s mokrou rukou) a dáme piecť do vyhriatej rúry. Prvých 10 minút pečieme na 230°C, potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ďalších 45-50 minút. Dĺžku pečenia môžeme ľahko určiť podľa jedného pravidla - koľko dkg múky, toľko minút pečenia (napr. 50 dkg múky, 50 minút pečenia). Nakrojený chlieb pridám zajtra :-) Dobrú chuť.
-
6
Sľúbené foto z rezu. Chlebík je nadýchaný, jemný, vláčny a nemá zbytočne veľké oká.
www.osatky.szm.com/index1.html...
Vsetkym ostatnym dakujem za pochvaly, chlieb naozaj stoji za vyskusanie.