Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku

sracz - fotkasracz, 14. marca 2011
Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku
Foto: sracz

… a sľuby sa majú dodržiavať! Držky nikdy neodmietnem, aj keby „me malo rozcisnuc“. Môj rodný nebohý otec priam zbožňoval, keď mu „vŕzgali” medzi Zobraziť celý popis… a sľuby sa majú dodržiavať! Držky nikdy neodmietnem, aj keby „me malo rozcisnuc“. Môj rodný nebohý otec priam zbožňoval, keď mu „vŕzgali” medzi zubami – ja, keď sa mi rozplývajú na jazyku. Vynikajúce ich robia v motoreste Eva pri Fige, s „lunčenčanským“ chlebom. Prvýraz v živote som „splašil“ teľacie držky a tak mi nedá, aby som sa nepochválil (po košicky – robím vagáňa) a neponúkol Vám svoj variant na túto superextrapríma delikatesu, vhodnú pre každého gurmána bez rozdielu veku a pohlavia!

6 (8?)
porcií
30´ minút
príprava
60´÷ 90´ minút
tepelná úprava

Suroviny

1 000 g
500 g, údené
podľa potreby g
4÷6 ks
6÷8 guličiek
1 ks, veľká
1 ks, veľká
2÷3 ks
1 ks, stredne veľká
2 PL
2 PL
1÷1,5 PL (KL)
0,5÷0.75  ML
1 ML
1 PL
1÷1,5 PL
1 vetvička (KL), čerstvý (sušený drvený)
4÷6 ks strúčiky
Smotanová nadstavba:
100÷150 ml, čerstvé
250÷300 ml, hustá
1 ks
1÷1,5 PL, kukuričná
1÷1,5 KL




Postup

  1. 1

    chuť tohoto jedla je extrémne závislá na čistote držiek!

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 1
  2. 2

    čisté, dobre vypraté a premyté držky (ja som mal tentoraz veľké šťastie, že som kúpil nádherne čisté predvarené teľacie) položíme do hrnca a zalejeme ~ 3 000 ml studenej vody a spolu s 2÷3 PL soli obvaríme do „prvej peny”; vodu zlejeme a ak nie sme spokojní s vôňou držiek a čistotou vody obváranie opakujeme, až je výsledok podľa nášho „gusta”.

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 2
  3. 3

    zliate držky vrátime do hrnca a pridáme k nim aj údené mäso, zalejeme čistou vodou, pridáme 4÷6 bobkových listov a asi 7 guličiek nového korenia a varíme, až sú držky mäkké podľa našej predstavy; vodu z tohoto, posledného, obvárania ponecháme v pomocnej mise (weindlingu) na korigovanie hustoty paprikáša (alebo polievky).

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 3
  4. 4

    pokiaľ sa držky varia, pripravíme zostavu potrebných ingrediencií.

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 4
  5. 5

    uvarené držky a údené mäso vyberieme na pomocný plytký tanier a na malé kúsky pokrájame papriku i paradajku a na „C_čka“ rapíky zeleru.

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 5
  6. 6

    na 2 PL domácej bravčovej škvarenej masti a 2 PL olivového oleja do „sklovita“ orestujeme stredne veľkú postrúhanú alebo na drobno pokrájanú cibuľu, hrniec na chvíľu odstavíme zo zdroja tepla a prisypeme MČK, RM, MČPSiP (ak pridávame štipľavú Salsu, MČPP vynechávame) a vegetu; zamiešame, vrátime na zdroj tepla, povaríme a vsypeme nakrájanú papriku s paradajkou a rapíkmi zeleru; zamiešame a všetko spolu dusíme až to ono „pustí“ vlastnú šťavu; až potom postupne podlievame odloženým vývarom z držiek a údeného mäsa. Podlievanie „scedeným držkoúdeným“ vývarom opakujeme dovtedy, až šťava nadobudne „mľazgavú“ konzistenciu.

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 6
  7. 7

    medzitým pokrájame ochladené držky na široké „rezance“ a údené bravčové na úhľadné hranolčeky,

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 7
  8. 8

    ktoré potom

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 8
  9. 9

    pridáme na „mľazgavé“ lôžko, nežne premiešame, necháme zvrieť a podľa potreby podlievame.

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 9
  10. 10

    ak sme s chuťou a vôňou svojeho výsledného „diela“ spokojní, nastal čas na „oligurčekovanie a ocesnakovanie“ (ja som pomrvil sušený ligurček lekársky a pretlačil 4 strúčiky cesnaku); „snúbencov“ opäť premiešame, necháme prevrieť a

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 10
  11. 11

    na záver ich „zosobášime“ smotanovým „čardášom“ t. j. = zalejeme smotanovou „nadstavbou“ (pomocou kuchyňskej drôtenej metličky zošľaháme - „rozšprudľujeme, rozhabarkujeme, rozmutefkujeme“) = mlieko čerstvé 100 ml, hustú kyslú smotanu 250 ml, čerstvé vajíčko a 1÷1.5 PL kukuričnej maizeny.

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 11
  12. 12

    jemne premiešame, chvíľočku necháme povariť, 2÷3´, ochutnáme, dochutíme a zasypeme drvenou majoránkou – hotovo!

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 12
  13. 13

    Servírovanie: pre dámy (podľa mojich skúseností je to spravidla iba „predporcia“) s čerstvým pečivom (u nás doma so slaným rohlíkom) a pre

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 13
  14. 14

    pánov na hrubom krajci domáceho chlebíka, ale s parenou knedľou to tiež nie je na zahodenie. Na obrázku vidíte moju porciu na „burkovčáku“! Záverečné „zapitie“ vychladenou spenenou dvanástkou nie je zakázané!!!

    Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku - obrázok 14

Diskusia k receptu

frezia68
@sr ácz:zasa si sa krásne uviedol.Držky som v mojom krátkom živote nikdy nerobila a tobôž teľacie,tie hádam ani nebolo dostať?Ale v istom motoreste sme si ich dávali,lebo boli chutné a známi ich doporučovali.Takže dala by som sa pozvať a len škoda,že si v takej diaľke.Ostáva len vyskúšať podľa Teba,alebo ísť za @bozulkou ,lebo iste tú delikatesu urobí....:-)))
sracz
@lucccka : - mila - domnievam sa, ze v bode ad 6.) je uplne zbytocne davat aj Tebou uvadzany FRTUMNP, lebo ho dostatocne nahradzuje aroma a gurmansky "color" bravcoveho udeneho kare; dovolim si predpokladat, ze kucharka Tvojich kvalit, s mnoho_desatrocnymi skusenostami, to uz davno vie! Ale inak, proti gustu ziadny disputat, aj tak se da i tak se da! Prajem dobru chut! Pozn.: inak skratky su uvedene v stlpci suroviny, staci len pozornejsie citat!

lubjak
Pastva pre oci,potecha pre ducha,pozitok pre brusko pri papani,klobuk dole
bozulka
Feri ďakujem,určite je to úžasné jedlo len neviem kam ísť na teľacie držky,ale ja si myslím,že budú dobré aj hov.Jedlo si viem ceľkom dobre predstaviť a len škoda ako hovorila @frezi čka, že si tak ďaleko.Držky na rôzny spôsob je moje veľmi oblúbené jedlo.Ten tvoj recept určite vyskúšam len na ligurček /libeček/ musím k susedom do záhrady lebo môj vyhynul ani neviem prečo.Takto podobne som robila zaprávané držky len bolo menej surovín.
vivina
take chute si mi narobil s tymto receptom, ze som vytiahla z mraziaka drzky, ktore tam mam odlozene uz dva mesiace, lebo okrem mna to doma nikto nechce. Uz sa nemozem dockat,kedy zacnem jest. To udene je pre mna novinka, este som to s tym nerobila, a ani ho teraz nemam. Len neviem, preco tam ide aj vajce, cele alebo len zltko ?
sracz
Vďaka Vám za komentáre, milí priatelia! ....... nuž pretože toto je ten pravý - m ô j - smotanový "čardáš", ktorý pridávam aj do paprikášov a výberových vybraných prívarkov, milá @vivina a keď tentoraz nemáš údené, nič sa nestane, i tak še da aj tak še da!
sracz
... hej a to vajíčko tam "ide celé" (bez škrupinky)!
njdevil
Ahojte!
Ak pridate do drzkoveho "osialu" :) 2 polievkove lyzice suseneho drozdia, nadobudnu viac kremovej konzistencie a budu ako zamat!
Mnam,mnam! Inac diky za myslienku pridat udene, ako typicky cechoslovaci, robime si udene masko doma, po nasom.
stuvik
tak toto je receptik a hned ukladam a skusim uvarit doma mojmu kucharovi,ktory drzky zboznuje..dufam ze oceni ; )dakujem sracz..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia