Prekladaný trhací koláč s marcipánom fotorecept
mesačník Varecha, 2. apríla 2023
Foto: Kulinární studio MAFRA
Tento marcipánový kysnutý koláč sa nekrája, každý kúsok lahodnej dobroty sa pohodlne odlomí.
porcia
príprava
na 180-160 °C
Postup
-
1
Pripravíme základné kysnuté cesto. Kým cesto nakysne, pripravíme marcipánovú plnku. Marcipánovú hmotu rozdrobíme do nádoby a prilejeme mlieko. Ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú hmotu. Potom pridáme mäkké maslo a opäť mixujeme dohladka.
-
2
Nakysnuté cesto rozdelíme na osem rovnakých dielov. Z každého dielu vyvaľkáme plát s rozmerom asi 25 x 20 cm. Na povrch štyroch plátov rozdelíme marcipánovú plnku a starostlivo ju rozotrieme. Potom na každý natretý plát položíme jeden čistý plát cesta.
-
3
Pláty stočíme do štyroch rolád. Každú roládu rozkrájame na šesť dielov. Krájame šikmo, do trojuholníkového tvaru a krajné diely odložíme. Budeme mať osem krajných dielov a šestnásť trojuholníkových.
-
4
Trojuholníkové diely naukladáme po obvode vymastenej guľatej formy striedavo oproti sebe. Doprostred naukladáme diely z reznou stranou nadol. Vo forme necháme asi 30 minút nakysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme hrubozrnným cukrom.
-
5
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ďalších 20 až 30 minút.
- 6
Po upečení necháme vo forme krátko vychladnúť a ešte vlažné vyberieme na kovovú mriežku.
Tiež marcipánový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 6
Diskusia k receptu