Marcipánový koláč
Marcipánový koláč

Prekladaný trhací koláč s marcipánom fotorecept

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 2. apríla 2023
Prekladaný trhací koláč s marcipánom (fotorecept)
Foto: Kulinární studio MAFRA

Tento marcipánový kysnutý koláč sa nekrája, každý kúsok lahodnej dobroty sa pohodlne odlomí.

1 ks
porcia
30 minút
príprava
40-50 minút
na 180-160 °C

Suroviny

Plnka:
100 g
50 ml
50 g
Dokončenie:
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme základné kysnuté cesto. Kým cesto nakysne, pripravíme marcipánovú plnku. Marcipánovú hmotu rozdrobíme do nádoby a prilejeme mlieko. Ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú hmotu. Potom pridáme mäkké maslo a opäť mixujeme dohladka.

    Prekladaný trhací koláč s marcipánom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnuté cesto rozdelíme na osem rovnakých dielov. Z každého dielu vyvaľkáme plát s rozmerom asi 25 x 20 cm. Na povrch štyroch plátov rozdelíme marcipánovú plnku a starostlivo ju rozotrieme. Potom na každý natretý plát položíme jeden čistý plát cesta.

    Prekladaný trhací koláč s marcipánom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pláty stočíme do štyroch rolád. Každú roládu rozkrájame na šesť dielov. Krájame šikmo, do trojuholníkového tvaru a krajné diely odložíme. Budeme mať osem krajných dielov a šestnásť trojuholníkových.

    Prekladaný trhací koláč s marcipánom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Trojuholníkové diely naukladáme po obvode vymastenej guľatej formy striedavo oproti sebe. Doprostred naukladáme diely z reznou stranou nadol. Vo forme necháme asi 30 minút nakysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme hrubozrnným cukrom.

    Prekladaný trhací koláč s marcipánom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ďalších 20 až 30 minút.

  6. 6

    Po upečení necháme vo forme krátko vychladnúť a ešte vlažné vyberieme na kovovú mriežku.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia