Broskyňovo-marcipánový koláč

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 27. júla 2014

Vlastný recept. Podobnosť s inými receptami čisto náhodná:-)

24
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
140 g
120 g
200 g
3 PL
0,5 ks
3 ks
8 PL
200 g




Postup

  1. 1

    Piekla som na plechu s rozmermi 24x40cm, ktorý som vyložila pečiacim papierom a boky som vymazala maslom a vysypala múkou. Najprv som umyté broskyne aj so šupkou nakrájala na menšie kusy a tyčovým mixérom som z nich urobila kašu.

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia som rozdelila, z bielkov som ušľahala tuhý sneh a k žĺtkom som pridala maslo a cukor a vyšľahala som ich do penista. Rúru som zapla vyhriať na 180°C.

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 2
  3. 3

    prisypala som múku zmiešanú s PDP a mlieko, zase som prešľahala.

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Nasledoval po častiach sneh z bielkov, veľmi opatrne som ho vareškou vtáčala do cesta, aby sa prevzdušnilo.

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 4
  5. 5

    cesto som urovnala na plech

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 5
  6. 6

    teraz som polievkovou lyžicou vkladala do cesta broskyňovú kašu, dbajúc na to, aby sa dostala aj do spodnej vrstvy cesta a nezostala len na povrchu.

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 6
  7. 7

    roztopenú čokoládu(čokoládovú polevu) som vlievala do každej broskyňovej časti čajovou lyžičkou. To pečenie je vskutku zábavné, nemyslíte?:-)

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 7
  8. 8

    Špajlou som pichla do prvého kruhu a ťahajúc cesto som spájala jednotlivé kruhy, ako ma napadlo, táto časť ma bavila najviac:-)

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 8
  9. 9

    vzniknutý abstraktný:-) obrazec bol nádherný, aj vzorovo aj farebne. Chvíľu som sa kochala pohľadom naň a bolo mi ťažko rozlúčiť sa s ním, ale rúra už čakala.

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 9
  10. 10

    ešte pred vložením do rúry som navrch postrúhala marcipánovú hmotu, ktorú som robila včera večer podľa receptu z Varechy, je to úplne jednoduché: rovnaký diel najemno pomletých mandlí sa zmieša s rovnakým dielom práškového cukru, pridá sa trošku vaječného bielka a miesi sa, až vznikne jednoliata hmota. Mala som ju vo fólii v chladničke, aby nevyschla.

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 10
  11. 11

    Na plech vyšla postrúhaná hmota tak akurát. Takto na obrázku mi to pripomína domácu pizzu:-))

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 11
  12. 12

    Koláč som piekla celý čas na 180°C presne 30 minút.

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 12
  13. 13

    Vychladnutý koláčik som krájala na štvorce, cesto ma príjemne prekvapilo svojou jemnosťou, broskyne dodali vláčnosť, marcipán výbornú chuť a chrumkavosť a čokoláda šmrnc. Kto nevydrží bez šľahačky, môže si koláčik načančať podľa ľubovôle, bude vyzerať noblesnejšie;-)

    Broskyňovo-marcipánový koláč - obrázok 13

Diskusia k receptu

babidka
Pekne si to vyriesila :-) Urcite tkemu niecomu neodolam ! Nad tym postruhanym marcipanom na bublaninu som uz " v teorii" uvazovala aj ja lebo ho mam velmi rada a vzdy ho mam v zasobe - som rada , ze si to skusila a vysledok je viac ako dobry :-)
kukulienka71
@babidka , priznávam bez mučenia, ten marcipán sa mi nepodaril tak, ako sa mal. Práškový cukor si zvyknem sama mlieť a tentokrát som ho mlela asi kratšie, boli tam ešte kryštáliky a už som to nasypala k mandliam, takže som ten marcipán musela nejako minúť. Toto sa mi zdalo ako dobrá príležitosť, odpoveď platá aj pre @kika1212. :-) tú vzorku určite použijem aj inokedy, bez posýpky. V januári som piekla podobnú mramorovú piškótu  scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/994112_102023230655...
takže tu somsa sama sebou inšpirovala, len dnes s ovocím.@jamarlen , ja som si až do 12. roku myslela, že budem akademickou maliarkou:-)) Ďakujem vám za pekné komentáre.
safran
vidím trojo druhov koláčov :-) jeden v titulke, druhý (23:24) a tretí v bode 13 :-)) všetky pekné . každý dobrý určite :-)))
frezia68
Koláč nápaditý,bod 9 veľmi pekný a bod 10 pre mňa to nie je jednoduchý,treba dlho miesiť,kým vznikne kompaktná,jednoliata masa,lebo domáci marcipán je síce výborný,len ruky bolia :-).Niekedy som robila,urobila hrubšie cca 2 cm šúľance,zabalila do celofánu a dobrôtka,aj ako malý darček,bola hotová :-)
medulienka122
ten abstraktný obrazec ma nadchol, aj mne by bolo ťažko sa s ním rozlúčiť a strčiť ho do horúcej rúry :), ale máš to u mňa 5*
pusta
@kukulienka71 , ja osobne nie som na sladké, ale tie tvoje koláče sú také chutné a neodolateľné s tými nádhernými fotkami, že keby to išlo aj z obrazovky by som vzala a ochutnala.
si veľmi kreatívna a šikovná, krásna práca za *****
frezia68
@kukulienka :ešte sa vrátim k tomu marcipánu,ako dlho si ho miesila a aký mlynček používaš,aby boli jemne mleté? Ten šúlok je zo 100 g mandlí? Ďakujem za odpoveď :-)
askadaniela
Veľmi pekné dielko. Koláče z treného cesta s ovocím mám rada. Za nápad a kreativitu 5* :-).
brambora
@kuku mam dietu :( ale tym mojim dvom musim stale vypekat... aj vcera dve strudle, len som slintala...
kukulienka71
@medulienka122 ,:-)), @pusta , @askadaniela , ďakujem pekne za pochvalu:-) @brambora , chúďa moje :-) vydržať! @frezia68 , cukor meliem na mixérovom kávovom mlynčeku, úplne na prach zvyknem. Mandle som pomlela skoro na krém na novom mlynčeku k tyčovému mixéru čo mám. Je to dávka 100g mandlí a 100g cukru a troška bielka. Ja som to miesila, len kým sa to nespojilo, lebo som vedela, že to nebude na formovanie, keďže ten cukor... tak som tomu vymyslela osud, aký tu vidíš:-)) má sa to veľmi dlho miesiť, viem, koľko času zvykneš ty? Ďakujem aj ja za odpoveď.
frezia68
No veď práve,bolo to aj hodinu a dosť dlho bol sypký,pomaly pridať trocha bielka.....,ale už som dávno nerobila.Bola som zvedavá,či si jeho výrobu akosi nevylepšila,keď píšeš v bode 10,že je to úplne jednoduché :-)
kukulienka71
@margaretka28 , ďakujem:-) @frezia68 , pod jednoduchosťou som myslela ľahko zapamätateľný pomer surovín a postup:-)) ja ešte raz skúsim verziu s mandľami pomletými až na konzistenciu pasty a pridám úplne na prach pomletý cukor a trolinku bielka, aby to lepilo. Potom sa ozvem, koľko mi to trvalo:-)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Super koláčik, určite čoskoro príde na rad.
mesiar50
Vyzera fakt neodolatelne.Sikovna kucharka si a nepochybne sa v kuchyni ,,nestratis" !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia