Foto: pusta
Na obed som pripravila prekladaný kel podľa výborného a veľmi chutného receptu zo zahraničného blogu, autor receptu sa inšpiroval pri príprave koreneného masla vynikajúcim Zobraziť celý popisNa obed som pripravila prekladaný kel podľa výborného a veľmi chutného receptu zo zahraničného blogu, autor receptu sa inšpiroval pri príprave koreneného masla vynikajúcim anglickým šéfkuchárom, židovského pôvodu, Hestonom Blumenthalom, považovaného za jedného z najlepších na svete. Ide o veľmi chutné, pikantné, šťavnaté a voňavé jedlo, príprava je pomerne pracná, ale všetka vynaložená námaha sa bohate odmení.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
1/4 ČL |
|
Náplň: | |
500 g (bravčové/jahňacie/mix) |
|
200 g |
|
150 ml |
|
3 PL (maslo) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
400 ml (na zaliatie ryže) |
|
1 ks |
|
3 veľké strúčiky |
|
Korenené maslo: | |
2 PL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
70 g |
|
Zálievka: | |
500 ml |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Z veľkej hlávky kelu som odlomila pekné vonkajšie listy, ostrým nožom som z nich vyrezala silné rebrá, umyla som ich, na krátky čas som ich vložila do prudko vriacej osolenej vody so soda bicarbonou, scedila som ich a preliala ľadovou studenou vodou, nechala som ich dobre odkvapkať na cedníku z vody. Toto sa nazýva "blanšírovanie", pri ktorom si kelové listy zachovajú krásnu zelenú farbu a primerane zmäknú.
-
2
Potom som pripravila korenené maslo, na 2 PL olivového oleja som asi 1 minútu sprudka opražila obe rasce, ked sa pekne rozvoňali, odtiahla som hrniec z ohňa, pridala som údenú sladkú mletú červenú papriku a pálivú mletú červenú papriku, nechala som ju v tuku úplne rozpustiť, krátko som ju opražila,na strednom plameni, pridala som Worcestershire sauca, premiešala, pridala som 70 gramov studeného masla izbovej teploty, za stáleho miešania so ho pomaly nechala rozpustiť, hotové korenené maslo, ked trocha vychladlo som odložila do mrazáku, kým som pripravila náplň.
-
3
Na 3 PL olivového oleja a 3 PL masla som orestovala cibuľu do sklovita, pridala som prelisovaný cesnak, krátko som ho orestovala, kým sa pekne rozvoňal - asi 1 minútu, zvýšila som plameň , pridala som mleté mäso, mala som jahňacie,restovala som ho sprudka za stáleho miešania, okorenila som ho čerstvo mletým čiernym korením, pridala som soľ, ked sa mäso zatiahlo a odparila všetka tekutina, ktorú mäsko pustilo, pridala som sladkú mletú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť,...
-
4
...potom som pridala domácu paradajkovú šťavu, všetko som spolu krátko orestovala za stáleho miešania, pridala som ryžu, v tomto prípade suchú dlhozrnnú ryžu SOS, aby dalším varením nebola mazľavá, v pôvodnom recepte sa z tohoto dôvodu ryža neumýva, aby nebola vlhká, ja som ju prepláchla vlažnou vodou a nechala na site uschnúť, pridala som sušenú majoránku,...
-
5
..všetko som premiešala a opražila spolu s ryžou, ktorú som zaliala so 400 ml horúcej vody, prikryla pokrievkou, plameň som znížila na minimum, dusila som pod pokrievkou pomaly 15 minút, kým sa všetka tekutina nevsiakla do ryže, nechala som ryžu dôjsť v pare pod pokrievkou pri vypnutom plameni asi 20 minút a na záver som vmiešala korenené maslo z mrazáku, ktoré sa rozpustilo zbytkovým teplom...
-
6
...a náplň bola hotová.
-
7
Vymazala som pekáč z jenského skla výdatne maslom, nasledovalo vrstvenie surovín, najprv som na dno rozložila prvú vrstvu z pripravených kelových listov,...
-
8
...nasledovala náplň, ktorú som uhladila na povrchu obrátenou stranou polievkovej lyžice na vrch náplne som opäť rozložila druhú vrstvu kelových listov,...
-
9
...kelové listy som zaliala zálievkou, ktorú som pripravila rozšľahaním pochúťkovej kyslej smotany so soľou a s vajcom,...
-
10
...vložila som prekladaný kel do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pri tejto teplote som piekla 35 minút do peknej zlato - hnedej farby.
-
11
Hotový upečený prekladaný kel som pokrájala na kocky, podávala som ho s varenými zemiakmi pre mojich chlapov, ja som si miesto zemiakov zvolila krajec čerstvo upečeného domáceho chlebíka.
-
12
záber zblízka: ide o veľmi chutné, sýte a šťavnaté jedlo, ktoré je síce dosť pracné, ale vynaložená námaha vás bohate odmení, je to pikantné jedlo, príjemnej údenej chuti, je nádherne voňavé vdaka korenenému maslu, ktoré je podľa obľúbeného receptu pána Hestera Blumenthala, vynikajúceho anglického celebritného kuchára, oceneného niekoľkými Michellinovými hniezdami, považovaného za jedného z najlepších kuchárov sveta, jeho korenené maslo pochádza z receptu na Chilli con carne s koreneným maslom. Vrelo odporúčam vyskúšať tento recept milovníkom pikantných jedál a prajem im všetkým Dobrú chuť :-) Recept som len nepatrne upravila pre naše chute u nás doma, toto jedlo je dôkazom toho, že aj kelové jedlá s mletým mäsom môžu byť úžasné.
som veľmi rada, že som tento recept robila, garantujem ti, že aj ty budeš veľmi spokojná.
budem rada, ak ho vyskúšaš, neboj určite sa ti podarí, lebo ťažký zase nie je, tá chuť je fakt úžasná :-)
vynaložená námaha sa ti bohate odmení, teší ma, že ťa recept zaujal.
dakujem za tvoj pekný komentár, za uloženie do kk, potom poprosím o spätnú odozvu, vdaka vopred.
je skutočne výborné.
dakujem za pochvalu.
1. www.nosalty.hu/izhuszar...
2. www.waitrose.com/home/recipes/recipe_directory/h/heston_...
ten tvoj šalát je výborný k tomuto jedlu :-)
dakujem za tvoj komentár.
Recept sa mi páči, aspoň budem vedieť čo z kelu, keď uvidím peknú hlávku v obchode :-)
www.nosalty.hu/izhuszar/titkos-rakott-kel-receptem...
poviem ti, čo dostalo mňa v tomto recepte, a síce rímska rasca, obyčajná rasca, pálivá mletá červená paprika, údená mletá červená paprika a najmä to korenené maslo, to sú prvky, ktoré robia tento recept úžasným, tiež blanšírovanie kelových listov. sama som spravila len nepatrné zmeny podľa chute mojich chlapov doma.
určite stojí tento recept za vyskúšanie, je odlišný od tých receptov, ktoré poznáme a je vynikajúci, vrelo ho odporúčam každému.
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš, prajem ti, aby aj tebe chutil :-)
dakujem za tvoj komentár.