Foto: medovnicek
Starší syn si rozkázal pagáčiky, hľadala som nejaký recept, podľa ktorého by som ich upiekla a našla som tento, ktorý bol uverejnený v Novom Zobraziť celý popisStarší syn si rozkázal pagáčiky, hľadala som nejaký recept, podľa ktorého by som ich upiekla a našla som tento, ktorý bol uverejnený v Novom čase pre ženy v sekcii "Čitateľky pomohli" - autorkou bola pani Margita z Ludaníc
Suroviny
600 g |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
200 g |
|
40 g |
|
500 ml vlažné |
|
štipka |
|
400 g |
|
Okrem toho: | |
na potretie |
|
1 KL do kvásku |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, dáme cca 1 KL cukru, nalejeme časť vlažného mlieka, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Keď nám kvások vykysne, pridáme žĺtky, kyslú smotanu, soľ, roztopenú bravčovú masť a mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme cca pol hodinu kysnúť. Cesto vyvaľkáme na doske, natrieme ho mletými oškvarkami (ak sú príliš suché zmiešame ich s 1 PL masti), preložíme do obálky necháme dvadsať minút kysnúť. Tento postup (okrem potierania oškvarkami) zopakujeme ešte dva krát, vždy po 20 minútach. Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm, nožom urobíme na povrchu mriežku a potrieme vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre, ja som piekla na 180 C.
Robievam škvarkové, teraz skúsim podľa Tvojho receptu. Naposledy som nerobila okrúhle, ale iba štvorce, aby boli rýchlejšie hotové - veď nešli na výstavu, ale hneď pod zuby.
salinka, vôbec sa nemusíš obávať vyskúšať upiecť pagáče, nie je to zložité, len troška náročnejšie na čas
bejgi - názov je z pôvodného receptu, zrejme preguľovaním sa myslí prekladanie
frona - veľmi pekne ďakujem za super radu - tiež by som rada vedieť, že koľko cesto nechávaš kysnúť po zrolovaní do rolády
varecha.pravda.sk/recepty/pagaciky-len-tak-k-vinecku-foto...