Preguľované pagáče

medovnicek - fotkamedovnicek, 6. februára 2012

Starší syn si rozkázal pagáčiky, hľadala som nejaký recept, podľa ktorého by som ich upiekla a našla som tento, ktorý bol uverejnený v Novom Zobraziť celý popisStarší syn si rozkázal pagáčiky, hľadala som nejaký recept, podľa ktorého by som ich upiekla a našla som tento, ktorý bol uverejnený v Novom čase pre ženy v sekcii "Čitateľky pomohli" - autorkou bola pani Margita z Ludaníc

Suroviny

600 g
2 PL
2 ks
200 g
40 g
500 ml vlažné
 štipka
400 g
Okrem toho:
  na potretie
1 KL  do kvásku




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, dáme cca 1 KL cukru, nalejeme časť vlažného mlieka, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Keď nám kvások vykysne, pridáme žĺtky, kyslú smotanu, soľ, roztopenú bravčovú masť a mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme cca pol hodinu kysnúť. Cesto vyvaľkáme na doske, natrieme ho mletými oškvarkami (ak sú príliš suché zmiešame ich s 1 PL masti), preložíme do obálky necháme dvadsať minút kysnúť. Tento postup (okrem potierania oškvarkami) zopakujeme ešte dva krát, vždy po 20 minútach. Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm, nožom urobíme na povrchu mriežku a potrieme vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre, ja som piekla na 180 C.

Diskusia k receptu

bejgi
@Medovnicek , prečo preguľované :)? Pagáče som ešte nerobila priznávam a môžem miesto bravčovej masti použiť husaciu a husacie škvarky? asi hej ;-) ukladám do KK
evanaaa
Tie pagáčky sú lákavé, krásnu farbu majú a podľa toho si aj ich chuť viem predstaviť. Radšej som sa nemala pri nich ani pristaviť......ešteže idem do hajan, ináč by som na ne stále pokukovala. Ale aspoň si ich zvečním v mojej KK, možno sa na ne odhodlám.
salinka
Ja som este tiez nepiekla pagace. Skvarky uz mam, teraz zbieram recepty a este musim nazbierat odvahu:-) Skusim podla teba.
hubata
Akurát dnes ma v robote náš údržbár nahováral že on zoženie domáce oškvarky a ja nech upečiem pagáčiky. No dá sa to odmietnuť?
frona
Presne také robievam aj ja, len dávam celé vajce. No a od istej doby, keď mi to poradila švagriná, neprekladám cesto 3x ale hneď po natretí oškvarkami ho zrolujem do rolády a nechám podkysnúť. Potom už len vygúľam a vykrajujem pagáčiky.....je to oveľa jednoduchšie a rýchlejšie....krásne sa lístkujú.
mili2936
Robím tiež podľa receptu mojej mamy - 3x preguľujem. Otázka na @frona - koľko asi čakáš, než cesto vygúľaš? Dík
babkamt
Krásne pagáče. Hneď som na ne dostala chuť. @frona , koľko ich necháš zrolované kysnúť ? Aj mňa by to zaujímalo. Aj ja mám tento recept. Je fakt dobrý.
garanco
@medovn íček Máš ich - no ... na zahryznutie, ale hneď!
Robievam škvarkové, teraz skúsim podľa Tvojho receptu. Naposledy som nerobila okrúhle, ale iba štvorce, aby boli rýchlejšie hotové - veď nešli na výstavu, ale hneď pod zuby.
medovnicek
Dievčence vrelá vďaka za milé komentáriky,
salinka, vôbec sa nemusíš obávať vyskúšať upiecť pagáče, nie je to zložité, len troška náročnejšie na čas
bejgi - názov je z pôvodného receptu, zrejme preguľovaním sa myslí prekladanie
frona - veľmi pekne ďakujem za super radu - tiež by som rada vedieť, že koľko cesto nechávaš kysnúť po zrolovaní do rolády
valeri
ukladám si ich, sú také lákavé a tá mriežka navrchu, tak ich zdobila aj moja maminka.
frona
@medovnicek @babkamt @mili2936 nechávam ich kysnúť tak 20-30min. Je to vidieť, že tá "roláda" je taká "PUF" nafuknutá... a keď do nej prstom klopneš, tak cesto vyskočí späť. No skrátka tá roláda je asi zdvojnásobená výška. Dúfam, že som to dobre napísala. Ono dosť záleží aj od teploty v miestnosti. Keď je v byte teplo, aj cesto rýchlejšie nakysne.
ola111
Tie sú ale pekné,to musela byť vôňa...
evanaaa
Dobrý nápad robiť to ako roládu. A to mriežkovanie sa dá robiť aj pomocou tej mriežky na zemiaky, viete asi o čo ide. A páči sa mi aj nápad od @garanco , krájať štvorce, aspoň nie je odpad. Aj v predaji som už také videla.
irenaw
akú krásnu farbu majú, pagáčiky jedna báseň :)
eevapa
vyzerajú veľmi lákavo a skúsim ich prekladať,,Ja pečiem podľa tohoto receptu,ale zmiesim všetko do kopy a neprekladám.Sú to take bleskové,ked nemám čas.
eevapa
Piekla som ich a toho mlieka treba dať menej .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia