Preguľované pagáče

Autor receptu: medovnicek

Starší syn si rozkázal pagáčiky, hľadala som nejaký recept, podľa ktorého by som ich upiekla a našla som tento, ktorý bol uverejnený v Novom čase pre ženy v sekcii "Čitateľky pomohli" - autorkou bola pani Margita z Ludaníc

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, dáme cca 1 KL cukru, nalejeme časť vlažného mlieka, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Keď nám kvások vykysne, pridáme žĺtky, kyslú smotanu, soľ, roztopenú bravčovú masť a mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme cca pol hodinu kysnúť. Cesto vyvaľkáme na doske, natrieme ho mletými oškvarkami (ak sú príliš suché zmiešame ich s 1 PL masti), preložíme do obálky necháme dvadsať minút kysnúť. Tento postup (okrem potierania oškvarkami) zopakujeme ešte dva krát, vždy po 20 minútach. Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm, nožom urobíme na povrchu mriežku a potrieme vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre, ja som piekla na 180 C.