Foto: jerica
@jerica kamarátka Otilka ma ponúkla výbornými pagáčikmi , no čo spravíš , vypýtaš si recept , na druhý deň hneď som ich robila Zobraziť celý popis@jerica kamarátka Otilka ma ponúkla výbornými pagáčikmi , no čo spravíš , vypýtaš si recept , na druhý deň hneď som ich robila , a čo sa potom deje , možno to poznáte chytí vás mániopečenia pagáčikov, skúšate , obmieňate , vymýšlate chute až sa rozhodnete to posunúť ďalej , okrem toho že ponúknem to na verecha.sk tak som ich rozdávala kde sa dalo , poznáte to? ja sa vytešujem keď sa druhý vytešuje ešte viac ako ja.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
suroviny: | |
250 g |
|
250 g |
|
1/2 kl |
|
250 g /aj iný druh margarínu/ |
|
30 g |
|
250 ml (1 kelímok) |
|
1 ks |
|
1,5 kl |
|
1 kl |
|
na vyvaľkane cesto: | |
1 pl |
|
strúhaný |
|
na posypanie a potretie: | |
1 ks na potretie |
|
|
|
|
Postup
-
1
do pripravenej misy dáme 250g polohrubej múky
-
2
250g hladkej múky
-
3
1/2 kl prášok do pečiva,premiešane
-
4
250g HERA , alebo aj iný druh margarínu , ale Hera je ideálna , na trhu je jej dosť
-
5
HERU s múkou a práškom do pečiva dobre zmiešame , ja som miesila najskôr s varechou a potom s rukou ,
-
6
na to rukou rozmrvíme 30g droždie
-
7
dáme jeden kelímok 250g kyslá smotana
-
8
do smotany spravím priehlbinku kde dám jedno žĺtko
-
9
1,5 kl soľ
-
10
1 kl cukor , môže byť aj med
-
11
jemne všetko spolu zmiešam s pridaním 1 pl masti ....
-
12
pri miešaní a miesení cesto dostane krásnu hladkú nelepivú konzistenciu
-
13
cesto pripravené oddychovať do chladničky, oddychuje prikryté aj 12 hodín , toto cesto bolo v chladničke od 17h poobede do rána 8 hodiny , 15 hodín oddychu. Uvidíte ako krásne podkysne .
-
14
to už bolo ráno po 8 hodine keď som váľka krásne cesto
-
15
pomaly sa rozvidnievalo, po šírke polovicu cesta natrieme masťou , ja som mala kačaciu
-
16
pomastenú polovicu postrúhame husto syrom , syr podľa chuti , ja som volila parmezán , ale aj ementál
-
17
posypanú a pomastenú polovicu prekryjeme druhou polovicou cesta , jemne pritlačíme , postupujeme jednoduchým prekladaním ..
-
18
tak že ľavú stranu cesta preložíme pravou stranou cesta , jemne pritlačím a vyváľkam ,
-
19
vyváľkané cesto na výšku 1,5 cm radielkom vyšráfujem
-
20
vyšráfované cesto potriem vajíčkom posypem sézamom
-
21
posypané natriem vajcom znova , tak spotrebujem celé jedno vajce
-
22
a posypem nastrúhaným syrom , do šikovnej misky si dám olej kde si namáčam vykrajovaciu formu , tak začnem vykrajovať!!
-
23
vykrajujem tak aby som mala aj skrojky , tie máme najradšej Vykrajovanie ide šikovne ,
-
24
pripravený odsúdenci do vyhriatej rúry , pečieme na 200°C , 30-35 "min. z toho množstva zaplníte dva plechy , keď mám všetko poukladané na dvoch plechoch, dám ich hneď do vyhriatej rúry, pečiem na 200°C cc.20"min , potom na 180°, len záleží akú máš rúru, určite si poznáš ako pečie, keď vidím že sú pekne ružovučké,vyberiem a nechám na plechu vychladnúť,
-
25
no a už sú odsúdenci pripravený do škatule
-
26
do jedného som si zahryzla , neskutočné páperko ,len ti nedá do takého voňavučkého a páperkového pagáčika si kusnúť .
-
27
vyskúšala som postup @hubarka35 , miesto prekladania ,celé vyváľkané cesto som posypala syrom , stočiť cesto do závinu a tak vyváľkať , výsledok bol na prekvapenie úspešný , potešila som sa že aj "TAK ŠE DÁ" ,len mne vyhovuje prekladanie,tiež je to jednoduché
-
28
no a tu je výsledok , pagáčiky zo závinu , @hubarka35 ďakujem za inšpiráciu !
Dúfam,že budú také parádne ako tvoje.Veľmi sa na ne teším.
Vôbec nie sú suché,nepráši sa ti z puse, suché tiež nemám rada ,ono aj pri dobrých receptoch na cesto môže ťa to zradiť .
ďakujem za recept
Pagáčiky musia byť vynikajúce, cesto máš hebučké, nadýchané. Ukladám si do KK, lebo slané sa vždy zíde mať poruke.
@babkamt ,@sovka som rada že vám chutili, teším sa z každej správy ako ste si odskúšali pridaný recept.
@zdenka1009 odpovedám na otázku , k bodu č 18 : netreba nič nechávať kysnúť, poskladané cesto je hladunké ako samät , stačí pekne rozvaľkať, určite pridám obrázok keď sa mi ho podarí vložiť.
Dnes som ich znovu piekla , nemali chybu,hlavne že to ide rýchlo.
Vykrajovanie ide šikovne , keď mám všetko poukladané na dvoch plechoch, dám ich hneď do vyhriatej rúry, pečiem na 200°C cc.20"min , potom na 180°, len záleží akú máš rúru, určite si poznáš ako pečie, keď vidím že sú pekne ružovučké,vyberiem a nechám na plechu vychladnúť,len ti nedá do takého voňavučkého a páperkového pagáčika si kusnúť . Dnes som piekla pre kamarátku,prišla z Nemecka a tak som ju nabalila aj pagáčikmi.
@helca103 ďakujem že si dala na známosť :-))
robila som aj so špaldlovou múkou 150g,
250g hladká,100g polohrubá,boli výborné :-))
tiež ich budem robiť z dvoch dávok,aby bolo aj na rozdávanie:-)
To,že si bola spokojná s mojim receptom na pagáčiky mňa len teší, a aký zákusok to nechám na Tvoju fantáziu , si skvelá kuchárka , to sa nedá zaprieť pri Tvojich receptoch. Určite si niečo nájdeš , je toho toľko že si určite vyberieš. Ja som "stará" klasika , nanukové kocky , orechová torta , makovník,orechovník, samozrejme aj slaného nesmie chýbať, myslím si , že gratulanti prinesú aj niečo z ich kuchyne.
Na budúce už budeš vedieť aké ich chceš mať vysoké,podľa toho si cesto vyváľkaš.
@medovnicek díky :-)
Viem recept je recept, ale ani kačaciu masť momentálne nemám....iba bravčovú fňúk!
Príjemný víkend ti želám:-)
Masť len daj akú máš,nie je napísané že musí byť kačacia,ja som jej mala za "kýbel" tak som ju chcela mať z krku,aby nestuchla.
príjemné nedeľné popoludnie Ti želám.
Určite vyskúšam aj ja s maslom.
@ubka , @esi ,veľmi sa teším že ste sa nesklamali , niekedy sa môže stať , že nás múka "sklame", alebo ako aj mňa udený syr.
Myslím si, keď pridávam foto s postupom , lepšie sa premietne recept ako len so suchým popisom.
Maťka,nerobila som so syrom v ceste,keď tak budem robiť určite dám vedieť aj s fotom,aj keby sa nemali vydariť. Ešte raz mi prepáč že som nereagovala hneď.
A môžete mi závidieť, ako mi tam bude dobre. Vynikajúce pagáče, vína od najlepšieho k najhoršiemu, ale čo už košom sa nesmie dať.
Ďakujem za odpoveď.
varecha.pravda.sk/recepty/pagace/30076-recept.html Robila som ich už druhý krát,sú skrátka najlepšie.:-))
picasaweb.google.com/113441095198083535432/Dobrotky#58099252...
Prajem pekné Veľkononé sviatky.
tana-catering.blogspot.sk/2013/04/syrove-pagace-kamaratky-jarky.h...
Mám aj odsávačku, ked ich chcem dať do vrecka na odsávanie, musia byť najskôr dobre zamrazené. Eto vsjo, pozdravujem, prajem pekné nedeľné poobedie.
Sú vynikajúce, fantastické,robievam ich podľa Teba už dávnejšie, keď som ešte na Vareche nebola. Keďže kačaciu masť nemám, používam domácu bravčovú. Aj ja ich mrazím - viac sáčkov po troche, keď príde návšteva vyberiem podľa početnosti. Keďže som trochu pohodlnejšia, robím štvorčeky, také jednohubkové.
@havino , nemáš chybu, ďakujem za krásne pridané foto:-)
@evusik , aké boli z mrazničky? videla som, mala si krásnu zmes slaného.
@nazarboncuk , prepáč , že až teraz, nepostrehla som reakciu s dotazom, určite aj s maslom, pozri koment od @palokuchki , pridala aj foto
@dusan95843 ,@zelenazaba ,@manya , veľmi pekne ďakujem za vaše reakcie, potešia, ako vždy pri každom úprimnom ohlase, alebo aj dotaze, znesiem aj férovú kritiku či názor alebo skúsenosť :-)
@elysa ďakujeééém, si šikulka :-)
OBOM ĎAKUJEM ZA FOTO DOKUMENT !!!
@jerica : moja vnučka sa kvôli tvojim pagáčikom pobila s Tomáškom na pieskovisku a mne vynadala za to že som ich rozdala deťom...... hihi!
@jerica , som tu na Vareche nová, no už pred zaregistrovaním som podľa varecháckych receptov niečo varila. Tentokrát chcem vyskúšať Vaše pagáčiky, pretože ma oslovil úvodný obrázok pagáčikov, krásne nafotený postup, a tiež množstvo kladných komentárov a odskúšaných pagáčikov. V piatok idem na ples a rada by som ich tam doniesla k vínku. Dúfam, že sa podaria.
Milá @seniorka , ked sa mi nezobrazil tvoj ohlas na recept , dovolila som si ho skopírovať a tak mohla reagovať.
Som rada , že si sa rozhodla pre recept , určite sa ti pagáčiky podaria, prajem ti dobrú zábavu na plese :-)
milá @seniorka , šup kuk na varechu a tu krásne foto s ešte krajšími pagáčikmi, dúfam , že aj tak chutili, ako sú predo mnou na monitore , ďakujem za krásny komentík , potešilo na srdiečku :-)
skúsim aj ja s orechami :-)
obila tie super pagace ale ja som včera na tozabudla ich zamiesit. ponukala som sa že urobim ine, deti su urazene že som zabudla, ine totišto nechcu takže su fantasticke prajem pekneho silvestra a všetko naj naj v novom rok 2015 vám všetkým
@janom je mi ľúto, zatiaľ kto robil z tohto receptu, zamiesil cesto podľa priloženého postupu a upiekol tieto pagáčiky, boli vydarené, jedine sa mne stalo, že boli akoby opité, nakláňali sa ako keď má niekto trochu pod čapicou. Ked sa cesto lepí, v recepte je jedna Pl masť, treba ju vynechať, nič sa nestane.
@janom tieto so robila 12 augusta 2015.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11892084_11223161...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11863236_11223162...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11898862_11223162...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11902588_11223163...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11873508_11223163...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/11223488_11223164...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/11923213_11223163...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11904664_11223165...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11866476_11223165...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11923559_11223165...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/11889513_11223166...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11903838_11223167...
Ja musím vykrajovať, lebo skrojky tie majú naši najradšej :-)
Keď nie sú oškvarky, je dobre si upiecť aj syrové.
Droždie som v tej druhej verzii nahradila 1čl sódy bic. a časť klasickej (pšeničnej) polohrubej múky kukuričnou. Tým, že nekysli, nechala som cesto len krátko postáť a piekla ešte v ten deň. Samozrejme bez kvasníc toľko nenarástli, zato chutili veľmi dobre!
Cesto na pagáče v originálnej verzii išlo na noc pekne do chladničky ako recept káže, na druhý deň sa mi s ním veľmi dobre pracovalo, krásne guľaté pagáče som povykrajovala, v rúre pekne rástli a rástli.. až to nakoniec nevydržali a popadali na bok. Rozmýšľam, či v chladničke cez noc nepopíjali z tej otvorenej fľaše whisky :-) No a čo, tak sú na pohľad trochu opité, ale na chuti im to veru neubralo. Ten syr je v nich super! Zostalo mi pár na zajtra k polievke, pochutím si. Ďakujem pekne za recept @jerica a pekný deň želám! :-)
Dáš si podľa chuti, ale rovnomerne na polovicu cesta, druhou polovicou cesta prekryješ syrovú časť :-)
Alenka, to nieže si presolila, ja mám momentálne problém soliť, toľko som neochutnávala surové cesto ako teraz, soľ hrubá, pritom čo som dávala jednu kávovú lyžičku do cesta na pagáče, teraz najskôr cesto musím ochutnať a tak dosálať, ešteže som kačku osolila tak, že vyzerala ako keby bola z ľadu, pritom bola slaná akurát. Nerozumiem prečo nemáme soľ z našich soľných ložísk.
Tebe Alenka, aj celej rodinke tiež želám do nového roku veľa zdravia .
Ahoj a ďakujem za úžasný recept. Už som skúšala a konkretne s udeným syrom ktorý tu bol spomínaný a boli skvele, my práveže zbožňujeme udený syr a vlastne aj všetky ostatne. Konkretne na pagáčiky som použila "udenú kukuričku" puch nebol žiadny odpudzujúci, asi záleží aj aký syr, neviem. A kedže mám 4 krásne detičky a v podstate traja velký pomocnícy tak má aj kto vykrajovať :-D kedže akurát dnes som zamiesila trojdávku, lebo zajtra beriem aj na rodičovský ples ochutnať :).....ešte raz vdaka za rýchly recept.
Moja milá @Superfanta , ďakujem za odozvu, hlavne spokojnosť, keď môžem poradiť pri viac dávok" :
vždy spracujem jednu dávku a následne vyberiem z chladničky ďaľšie cesto, lepšie sa spracúva, ináč zbytočne prekysne .
Z tejto dávky mávam cc 60/65 ks a plus skrojky, samozrejme podľa rozmeru vykrajovatka. Je dobre ich ukladať na husto, ale tak, aby sa nedotýkali, potom aj keby sa válali , nemajú šancu byť "opilinci".
pridám foto na tri dávky, každá je zvlášť, robila som na svadbu bratrancovi :-)
ba veru, kysnuté cesto kysne aj v chladničke a v chlade. kysne pomaly a krásne vykysne, či už robíš pagáče, chlieb...iné. je to dlhé pomalé kysnutie (minimálne 12 hodinové), ktoré sa výhodne využíva, dokonca croissanty sú úžasné po takomto kysnutí
To pomalé kysnutie v chlade, nie je ako keď máš kysnuté v teple, cesto keď vyberiem z chladničky hneď spracujem na doske do tej formy na pagačiky. Cesto hneď pod rukami cítiť ako sa zväčšuje , preto sa snažím spracovať a hneď pagaciky ukladať na plech. Je to jednoduché a pre mňa super rýchlo spracované, dokonca keď robím cesto na kysnuté koláče, zarobím cesto, dám do chladničky, na druhý deň spracujem . Teraz som tak robila aj na marhulovy koláč s tvarohom a posypkou.
Ja to robim dlhym rovnym nozom
Pekný dník, Lenka, toto je môj "šrafovač" :-)
Ďakujem za odozvu, potešilo, dokonca prekvapko som zažila, že po roku vidím krasne foto pagačikov :-)
a 200 st, 20 min a 180 st.
Teším sa, že budú z môjho receptu. Cesto po vyklopení z misky s rukami vytvarujem do obdĺžnika, vyvaľkám na obdĺžnik, po šírke natriem polovicu cesta masťou,ale len toľko, aby strúhaný syr sa prilepil, druhou nenatretou časťou cesta, to preložím na tú polovicu cesta posypanou syrom (vlastne prikryjem), potom prekladám na obálku, je to na foto vidieť, vyvaľkám, natriem vajíčkom, spravím na ceste šráfiky, posypem sezamom a vykrajujem. To čo som písala tie časy na pečenie, mala som iný sporák, teraz mám druhý, tam stačí ( ale asi len u mna) do vyhriatej rúry na 180 desať min. spodnou časťou ohrevu, ďalších desať max. pätnásť min. aj spodnú a aj vrchnú časť , teplovzdušným ohrevom.Spolu max 25 minút. Určite si poznáš svoju rúru ako pečie, uvidiš sama keď sa začnú “ sfarbovať “ do zlata. Píšem z mob. dúfam že je to zrozumiteľné. Daj vedieť ako to dopadlo. Zatiaľ som mala len dobrú skúsenosť.