Pražma s bešamelovou omáčkou, olivami a kaparami

podravka - fotkapodravka, 6. januára 2017
Pražma s bešamelovou omáčkou, olivami a kaparami
Foto: podravka

Komerčný receptS takou jedinečnou rybou ako je pražma by sa malo zaobchádzať veľmi jemne. Podávajte ju spolu s ľahkou krémovou omáčkou, ozdobte olivami a Zobraziť celý popisKomerčný receptS takou jedinečnou rybou ako je pražma by sa malo zaobchádzať veľmi jemne. Podávajte ju spolu s ľahkou krémovou omáčkou, ozdobte olivami a kaparami a ako prílohu pripravte jednoduché varené zemiaky. Toto jedlo je skutočne najlepším príkladom vysokokvalitnej večere z morských rýb.

4
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

8 ks
1 ks
50 ml
12 ks
1 PL
500 ml
1 ČL




Postup

  1. 1

    Filety z pražmy posypeme korením na ryby a necháme marinovať približne 30 minút.

  2. 2

    Vo veľkej panvici rozohrejeme olivový olej a filety opekáme kožou nadol asi 5 minút.

  3. 3

    Pridáme nakrájané olivy, kapary a opekáme ešte zhruba minútu.

  4. 4

    Prilejeme smotanu a privedieme do varu.

  5. 5

    Filety opatrne obrátime a podľa chuti osolíme a okoreníme. Ak je to potrebné, na zriedenie omáčky pridáme trochu vody. Povaríme ďalšie 2-3 minúty. Filety presunieme na servírovací tanier, obložíme zemiakmi, posypeme petržlenovou vňaťou a podávame.

Diskusia k receptu

klukodvody
Možná by se hodilo přidat fotky filetování platýze . Nevím, jestli se prodávají filety a pokud ano, budou určitě mražené. Vždy jsme připravovali z čerstvého.
Nevím, ale asi ne každý ví přesně jak s touto rybou pracovat. Jinak výborný recept a ještě lepší ryba
gabriele
myslite naozaj nasho sladkovodneho pleskaca?...lebo z kulinarskeho hladiska nie je pleskac ziadna jedinecna ryba...je to ryba plna kosti...obycajna plevelna ryba, ktora ked sa premnozi, lezie mnohym sportovym rybarom na nervy...chutovo nevyrazna...chcela by som vidiet kuchara, ktory by dokazal vytvorit filet z pleskaca... @Klukodvody pleskac nie je platyz, ale cejn...
janger
@Gabriele (6.1.2017 22:54)

Mne sa zda podla fotky, ze by to skor mohli byt platesy. Mozno chybicka....Ale aj ja sa mozem mylit, samozrejme.
klukodvody
Také jsem myslel že je to platýz a proto píši že je výborný. Tak asi se vloudila chyba do odhadu.
gabriele
@Janger (7.1.2017 00:28)

urcite sa nemylis... je to platesa...vsetko tomu nasvedcuje...aj obrazok...aj popis k receptu...akurat ju nazvali "pleskač" ...co je celkom ina ryba...
haji
Jestli tomu dobře rozumím, mohl by to být pleskáč /cejn/ mořský. Celkem záhadná ryba. Něco málo se dá vygooglit, ale moc toho není. Nejspíš má nějaký jiný název. Nejsem rybář, natož mořský rybář. Uvidíme, jestli něco odtajní naše milá @Redakcia ?
Poslední věta z úvodu mě dostala: "Toto jedlo je skutočne najlepším príkladom vysokokvalitnej večere z morských plodov." Jsem z toho jelen - tedy jelenice.  cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%99sk%C3%A9_plody...

haji
@Redakcia (7.1.2017 15:58)
Děkuji, jsem napnutá jako malé kšandy! Už jsem prohrabala kde co, cejn /abramis/ je ryba kaprovitá, sladkovodní. Cejn velký může vážit až 8kg!  www.rybareni.com/seznam/cejn-v.htm...
Ale o mořském cejnovi je mizivé množství iformací, jen zmínka dvou slov v textu a nějaké to upravené filátko. Wikipedie uvádí jen cejny sladkovodní. Nabízí se mutace, klonování a nebo obyčejný překlep. Hezký večer všem!
podravka
Ryba použitá v recepte je morská ryba Pražma kráľovská (Sparus aurata, po česky Mořan zlatý), došlo k chybe pri preklade receptu, za ktorú sa ospravedlňujeme. V každom prípade budeme radi, ak nám dáte vedieť, ako vám recept chutil :) Pekný deň z Podravky!
haji
@Podravka (9.1.2017 08:45)
Pražmě rozumím. Děkuji. Zmizel i onen zábavný textík s mořskými plody. Do Podravky přeji také krásný den a bacha na překlady, jsou to někdy potvorky!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia