Taliani tejto rybe hovoria Orata, podľa zlatého pásu ktorý majú na úrovni očí.
porcie
Postup
-
1
Ryby som zbavil vnútorností, šupiny som ponechal.
-
2
Do brucha dáme vetvičku čerstvého rozmarínu a list čerstvej šalvie. Jemne osolíme (ja soliť rybu nemusím vôbec, ale kedže som to robil pre spoločnosť hodil som ta zopár zrniek)
-
3
Z bieleho vína, olivového oleja, šalvie a rozmarínu si spravíme marinádu. Zaobstaráme si aj jednu pevnejšiu vetvičku rozmarínu v celku. Touto zmesou dôkladne ponatierame ryby, na tento účel použijeme vetvičku rozmarínu.
-
4
Ryby dáme na rošt. Drobná rada: Krabicu od pizze rozložíme a počas grilovania používame na odkladanie roštu, to aby sme neza....... celú terasu.
-
5
Ryby pečieme nad pahrebou bez plameňov.
-
6
Počas grilovania ryby častokrát potierame vetvičkou rozmarínu namočenou v marináde. Keď má ryba biele oko, je čas obrátiť ju na druhú stranu. K pečenej rybe si doprajte kvalitné víno a dobrú spoločnosť.
-
7
Pokiaľ ide o techniku jedenia takto upravenej ryby, uprednostňujem nasledovný postup. Ak nemám k dispozícii dostatočne veľký tanier, použijem úhľadne odtrhnutý pás alobalu. Smerom od brucha k chrbtici opatrne odhrniem kožu (ako keď prevrátite list knihy) ukáže sa mi akási pomyselná pozdĺžna čiara ktorá bok ryby rozdeľuje na dve časti. Nožom alebo iným nástrojom si oddelím tú časť bližšie k chrbtici a potom sa venujem tej spodnej časti keď jemným oddeľovaním mäsa odhaľujem rebrové kosti a použité bylinky. Takto sa postupne obnaží polovica kostry ktorú od hlavy smerom k chvostu pomalým pohybom oddelím. Teraz pokračujem od chrbtice k bruchu. Príprava a jedenie ryby v kruhu dobrej spoločnosti je oslava života samého
Diskusia k receptu