Pečená ryba
Pečená ryba

Pražma na cibuli a citróne fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. decembra 2017
Pražma na cibuli a citróne (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi chutný spôsob prípravy pre milovníkov týchto rýb :-)

4
porcie
40 minút
na 190 °C

Suroviny

4 ks
4 - 5
6
cca 2 KL
 (na plech)
50 - 100
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Práve teraz v zimnom období sa dajú u nás (myslím turecký obchod) kúpiť viaceré druhy čerstvých rýb. No najmä také, čo máme najradšej :-) Čerstvé "Hamsi" čiže sardinky, majú jedine v zime v obchodoch. Na tých sme si pochutnali, ako je už u nás zvykom - na raňajky :-) No a pražmu som svojím, už obvyklým a veľmi chutným spôsobom, pripravila v jeden víkendový obed :-)

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ryby si pravdaže najprv očistíme a opláchneme. Každú rybu z obidvoch strán zľahka zakrojíme, ale len jemne, povrchovo. Ďalej si pripravíme 6 veľkých cibúľ a 4 - 5 stredne veľkých citrónov. Následne cibuľu pokrájame na krúžky hrubé 5 - 6 mm a to isté spravíme aj s citrómni.

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na spodok väčšieho plechu nalejeme trocha oleja. Poukladáme krúžky cibule, na ne rozložíme citróny, osolíme a posypeme celou rascou - cca 2 - 3 kl. Poukladáme osolené ryby a ešte do brucha každej ryby položíme krúžok citrónu. Posypeme ryby trochou rasce a dáme 3 kúsky masla. Takto pripravené dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minút. Vlastne len dovtedy, kým obsah plechu nezačne vrieť/piecť sa a aj ryba už zmení farbu. To je takých 30 minút.

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked už sa ryby začali piecť, ich vyberieme z rúry a celé dobre zakryjeme alobalom. Takto dáme znova do rúry na 30 minút.

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rybám úplne stačilo 30 minút, tie sa aj tak dlho nepečú :-) Po tých 30-tich minútach som zobrala dole alobal a ešte 10 minút piekla bez, nech chytia ryby aj povrchovo trocha farby :-)

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ryba pražma je veľmi chutná ryba, ktorá má na 95 % len veľké kosti, takže si ju môžete vychutnávať :-) Citróny a cibuľa, na ktorej sa vlastne piekli, sa nezvyknú jesť, tie slúžia na ochutenie ryby pri pečení. Pravdaže komu chutí, tak to zjesť môže :-) Ryba má výbornú chuť, vôbec nie je kyslá od citrónov. Nám chutí ako príloha opečený chlieb a nakrájaná cibuľa. Výborná je aj trošku pokvapkaná citrónom :-)

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tieto 4 ryby vážili dokopy 2,5 kg, boli poriadne veľké. Takže každá ryba mala dosť mäsa :-) Ledva sme si vládali zjesť svoju porciu :-)) Dobrú chuť!

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Oh, já rybička ráda. Tvoje pražmy vypadají úžasně a určitě ještě líp chutnaly. Bezva receptík! Krásné svátky vánoční tobě i celé rodině, milá Cesmínko!
helenore
Tak toto určite vyskúšam,my ryby môžeme.

Prajem ti krásne Vianočné sviatky , pohodu, zdravie a teším sa čo tvoje šikovné ručičky, navaria aj v budúcom roku a my sa tu na Vareche budeme s toho veľmi tešiť, pretože tvoje recepty patria medzi topku Varechy. Vďaka milá Cesmínka.
tonicka53
Krásne rybky a perfektne spracovaný postup; len sa strácam v tých minútach : 30 min. bez alobalu, 30 min. s alobalom a ešte 10 min. po odstránení alobalu; a ospravedlňujem sa ti ak som to zle pochopila. Krásne vianočné sviatky prajem.
evusik
pražma je výborná ryba a tak ako väčšina rýb vyžaduje úplne jednoduchú prípravu, presne ako tento recept, krásne nafotený :)
cesminaz
@Haji zlatá,dakujem za tvoje pekné slová,aj za tvoje prianie a aj ja ti prajem šťastné a pokojné vianočné sviatky ;-) @Helenore dakujem krásne za tvoje velmi milé slová.Velmi ma potešili :-) Som rada,ze sa ti moje recepty páčia.A som si istá,ze si na týchto rybách pochutnáte ako my :-) Prajem aj ja celej tvojej rodine krásne sviatky a do nového roku vela radosti a hlavne zdravia! @Evusik áno jednoduché a pritom výborné :-) @Izabelka dakujem :-)
1x haji
cesminaz
@Tonicka 53 (22.12.2017 12:14)

Milá @Tonicka ono som to myslela tak,že ten plech s obsahom sa musí najprv celý prehriať.To trvalo u mňa 30 minút.Bez alobalu zato,lebo sa obsah plechu rýchlejšie prehreje,než ked ho hned zakryješ alobalom.Cez alobal to teplo preniká tažšie :-) No a potom,ked už obsah plechu vrie/buble,tak až vtedy zakryjeme alobalom a znova dáme donútra už teraz "naozaj piecť" na 30 minút.No a potom zoberem alobal dole a ešte pre farbu nechám 10 minutiek popiecť :-) ale nemusí sa.Dúfam,ze som to už dobre vysvetlila :-)) Prajem ti príjemné a šťastné sviatky!
agnessia
Zaujimave. My sme tieti ryby zatial takto nepripravovali. Skor sa piekli, vyprazali, grilovali alebo udili. Ked si to tak vezmem, rybu sme snad este ani nevarili a to asi ziadnu, pritom ryby zboznujeme. Neskusali ste tento recept niekto aj s inou zeleninou ako len s cibulou?
cesminaz
@Agnessia (23.12.2017 07:29)

Takáto príprava je skôr takpovediac "na prírodno" :-) Tá cibula a citrón dodajú rybe dobrú chut,ale pritom pôvodná chuť ryby zostane zachovaná.Tá cibula a citrón sa neje.K rybe si môžeš pripravit inu zeleninu zvlášt,ako prílohu :-)
agnessia
Vidis to a ja som si myslela, ze to je priloha. A mas pravdu, rybu je najlepsie dochucovat len tak letmo, nech si zachova svoju chut a vonu. My zvacsa ryby grilujeme, take ugrilovane mi chutia najviac. Alebo vyudene. Proste ta rybina sa musi zachovat. Ale tento recept vyskusam, rozhodne bude isto stat za skusku.
mika333
tak to ste na tom ako my. malo kedy sa u nas robia ryby inak ako na grile. Robievame ich casto, no najviac nam chutia len tak s citronom a rozmarinom. to je podla mna vhodna kombinacia pre akukolvek rybu bez ohladu na to, ci je sladkovodna alebo morska. rybam viac netreba




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia