Pečená ryba
Pečená ryba

Pražma na cibuli a citróne fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. decembra 2017
Pražma na cibuli a citróne (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi chutný spôsob prípravy pre milovníkov týchto rýb :-)

4
porcie
40 minút
na 190 °C

Suroviny

4 ks
4 - 5
6
cca 2 KL
 (na plech)
50 - 100
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Práve teraz v zimnom období sa dajú u nás (myslím turecký obchod) kúpiť viaceré druhy čerstvých rýb. No najmä také, čo máme najradšej :-) Čerstvé "Hamsi" čiže sardinky, majú jedine v zime v obchodoch. Na tých sme si pochutnali, ako je už u nás zvykom - na raňajky :-) No a pražmu som svojím, už obvyklým a veľmi chutným spôsobom, pripravila v jeden víkendový obed :-)

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ryby si pravdaže najprv očistíme a opláchneme. Každú rybu z obidvoch strán zľahka zakrojíme, ale len jemne, povrchovo. Ďalej si pripravíme 6 veľkých cibúľ a 4 - 5 stredne veľkých citrónov. Následne cibuľu pokrájame na krúžky hrubé 5 - 6 mm a to isté spravíme aj s citrómni.

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na spodok väčšieho plechu nalejeme trocha oleja. Poukladáme krúžky cibule, na ne rozložíme citróny, osolíme a posypeme celou rascou - cca 2 - 3 kl. Poukladáme osolené ryby a ešte do brucha každej ryby položíme krúžok citrónu. Posypeme ryby trochou rasce a dáme 3 kúsky masla. Takto pripravené dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minút. Vlastne len dovtedy, kým obsah plechu nezačne vrieť/piecť sa a aj ryba už zmení farbu. To je takých 30 minút.

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked už sa ryby začali piecť, ich vyberieme z rúry a celé dobre zakryjeme alobalom. Takto dáme znova do rúry na 30 minút.

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rybám úplne stačilo 30 minút, tie sa aj tak dlho nepečú :-) Po tých 30-tich minútach som zobrala dole alobal a ešte 10 minút piekla bez, nech chytia ryby aj povrchovo trocha farby :-)

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ryba pražma je veľmi chutná ryba, ktorá má na 95 % len veľké kosti, takže si ju môžete vychutnávať :-) Citróny a cibuľa, na ktorej sa vlastne piekli, sa nezvyknú jesť, tie slúžia na ochutenie ryby pri pečení. Pravdaže komu chutí, tak to zjesť môže :-) Ryba má výbornú chuť, vôbec nie je kyslá od citrónov. Nám chutí ako príloha opečený chlieb a nakrájaná cibuľa. Výborná je aj trošku pokvapkaná citrónom :-)

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tieto 4 ryby vážili dokopy 2,5 kg, boli poriadne veľké. Takže každá ryba mala dosť mäsa :-) Ledva sme si vládali zjesť svoju porciu :-)) Dobrú chuť!

    Pražma na cibuli a citróne (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
pražma je výborná ryba a tak ako väčšina rýb vyžaduje úplne jednoduchú prípravu, presne ako tento recept, krásne nafotený :)
Oh, já rybička ráda. Tvoje pražmy vypadají úžasně a určitě ještě líp chutnaly. Bezva receptík! Krásné svátky vánoční tobě i celé rodině, milá Cesmínko!
Tak toto určite vyskúšam,my ryby môžeme.

Prajem ti krásne Vianočné sviatky , pohodu, zdravie a teším sa čo tvoje šikovné ručičky, navaria aj v budúcom roku a my sa tu na Vareche budeme s toho veľmi tešiť, pretože tvoje recepty patria medzi topku Varechy. Vďaka milá Cesmínka.