Pražma na cibuli a citróne fotorecept
Foto: cesminaz
Veľmi chutný spôsob prípravy pre milovníkov týchto rýb :-)
porcie
na 190 °C
Postup
-
1
Práve teraz v zimnom období sa dajú u nás (myslím turecký obchod) kúpiť viaceré druhy čerstvých rýb. No najmä také, čo máme najradšej :-) Čerstvé "Hamsi" čiže sardinky, majú jedine v zime v obchodoch. Na tých sme si pochutnali, ako je už u nás zvykom - na raňajky :-) No a pražmu som svojím, už obvyklým a veľmi chutným spôsobom, pripravila v jeden víkendový obed :-)
-
2
Ryby si pravdaže najprv očistíme a opláchneme. Každú rybu z obidvoch strán zľahka zakrojíme, ale len jemne, povrchovo. Ďalej si pripravíme 6 veľkých cibúľ a 4 - 5 stredne veľkých citrónov. Následne cibuľu pokrájame na krúžky hrubé 5 - 6 mm a to isté spravíme aj s citrómni.
-
3
Na spodok väčšieho plechu nalejeme trocha oleja. Poukladáme krúžky cibule, na ne rozložíme citróny, osolíme a posypeme celou rascou - cca 2 - 3 kl. Poukladáme osolené ryby a ešte do brucha každej ryby položíme krúžok citrónu. Posypeme ryby trochou rasce a dáme 3 kúsky masla. Takto pripravené dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minút. Vlastne len dovtedy, kým obsah plechu nezačne vrieť/piecť sa a aj ryba už zmení farbu. To je takých 30 minút.
-
4
Ked už sa ryby začali piecť, ich vyberieme z rúry a celé dobre zakryjeme alobalom. Takto dáme znova do rúry na 30 minút.
-
5
Rybám úplne stačilo 30 minút, tie sa aj tak dlho nepečú :-) Po tých 30-tich minútach som zobrala dole alobal a ešte 10 minút piekla bez, nech chytia ryby aj povrchovo trocha farby :-)
-
6
Ryba pražma je veľmi chutná ryba, ktorá má na 95 % len veľké kosti, takže si ju môžete vychutnávať :-) Citróny a cibuľa, na ktorej sa vlastne piekli, sa nezvyknú jesť, tie slúžia na ochutenie ryby pri pečení. Pravdaže komu chutí, tak to zjesť môže :-) Ryba má výbornú chuť, vôbec nie je kyslá od citrónov. Nám chutí ako príloha opečený chlieb a nakrájaná cibuľa. Výborná je aj trošku pokvapkaná citrónom :-)
-
7
Tieto 4 ryby vážili dokopy 2,5 kg, boli poriadne veľké. Takže každá ryba mala dosť mäsa :-) Ledva sme si vládali zjesť svoju porciu :-)) Dobrú chuť!
Prajem ti krásne Vianočné sviatky , pohodu, zdravie a teším sa čo tvoje šikovné ručičky, navaria aj v budúcom roku a my sa tu na Vareche budeme s toho veľmi tešiť, pretože tvoje recepty patria medzi topku Varechy. Vďaka milá Cesmínka.
Milá @Tonicka ono som to myslela tak,že ten plech s obsahom sa musí najprv celý prehriať.To trvalo u mňa 30 minút.Bez alobalu zato,lebo sa obsah plechu rýchlejšie prehreje,než ked ho hned zakryješ alobalom.Cez alobal to teplo preniká tažšie :-) No a potom,ked už obsah plechu vrie/buble,tak až vtedy zakryjeme alobalom a znova dáme donútra už teraz "naozaj piecť" na 30 minút.No a potom zoberem alobal dole a ešte pre farbu nechám 10 minutiek popiecť :-) ale nemusí sa.Dúfam,ze som to už dobre vysvetlila :-)) Prajem ti príjemné a šťastné sviatky!
Takáto príprava je skôr takpovediac "na prírodno" :-) Tá cibula a citrón dodajú rybe dobrú chut,ale pritom pôvodná chuť ryby zostane zachovaná.Tá cibula a citrón sa neje.K rybe si môžeš pripravit inu zeleninu zvlášt,ako prílohu :-)