Pravý ruský Beef- Stroganoff

zuzaniatko - fotkazuzaniatko, 18. augusta 2010

Tento recept mám od svojej babičky, mimochodom pravej Rusky. Nachádza sa v jej kuchárskej knihe, ktorú som zdedila. Kniha je originál vydaný v r. Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej babičky, mimochodom pravej Rusky. Nachádza sa v jej kuchárskej knihe, ktorú som zdedila. Kniha je originál vydaný v r. 1960 v Rusku.

4
porcie

Suroviny

1 kg
3 ks
1,5 lyžice
1 pohár
1,5 lyžice
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Umyté a osušené mäso odblaníme. Pokrájame ho na rezne hrubé asi 2 cm. Rezne naklepeme a pokrájame na rezančeky dlhé 3-4 cm. Kúsky osolíme, okoreníme a zo všetkých strán osmahneme na rozohriatej masti.( Môžeme kombinovať masť s maslom v pomere 50:50, ja napríklad používam kvalitný slnečnicový olej.) K osmahnutému mäsu pridáme na drobno nakrájané cibule, poprášime múkou a ešte pár minút popražíme. Zalejeme pohárom ( 250 ml) smotany ( ja používam 12 % alebo na varenie), pridáme pyré alebo pretlak a dodusíme do mäkka. Podávame s varenými alebo pečenými zemiakmi. ( Ja používam bravčové mäso, lebo hovädzie sa dlhšie dusí a musím ho podlievať daľšou smotanou nakoľko tam nejde voda).

Diskusia k receptu

evanaaa
A nemohlo by sa dusiť v troche vody, kým nezmäkne, potom ju len nechať vydusiť a pridať smotanu, možno by sa moc nelíšil od originálu, myslím, ten recept. Lebo to, že je tam iné mäso, tiež už nie je originál.A bolo by to aj tak dobré.
alexdidi
Určite je to dobré, takto pripravený Stroganoff, ibaže veľmi uteká od mojej predstavy na pravý Stroganoff...hlavne v mäse...používam len veľmi kvalitné hovädzie mäso, sviečkovú alebo roštenec a to dlho dusiť netreba...rôzne iné paprikáše z našich reštaurácii...kúsky kuracieho mäsa zaliate množstvom smotany zahustenej múkou(i keď je to chutné) by som určite nenazvala Stroganoff...a aj kuchárske knihy sú rôzne...


andromeda
Dosť často Stroganoff nevarím, ale súhlasím s alexiddi patrí tam len kvalitné hovädzie mäso. Ak tam dáte bravčové, už by som povedala že je to len bravčové na smotane.
garanco
Súhlasím s Alexdidi, na dobrý Stroganov musí ísť dobré hovädzie. Na naozaj dobrý recept na Stroganov som ešte nenetrafila, ale počula som, že do tohto jedla sa nemá dávať cibuľa. Tú správnu chuť kuchári asi nechcú prezradiť.
zuzaniatko
Samozrejme, že pravý ruský Stroganov je z kvalitného hovädzieho mäsa. Ono receptov na Stroganov sa dá nájsť nespočetné množstvo ale u nás sa dedí práve tento už niekoľko generácií. Okrem toho, že je v zdedenej kuchárskej knihe tak presne tak ho varievala aj mama mojej babičky.
Milá evanaaa myslim si že troška vody neublíži ( mimochodom používam ju aj ja). Práve dnes som Stroganov robila v nádeji, že mi zostane aj na zajtra. Opäť som sa mýlila a môžem rozmýšľať čo zajtra na obed..
bozulka
Základom každého receptu Stroganoff je kvalitné hov.mäso-sviečková alebo roštenec na tenké slížiky,cibuľa, rajčinový pretlak alebo pyré smotana,korenie,soľ,maslo,trošku hov.vývaru alebo lyžica vody,trošku hl.múky.V jednom recepte bol najemno pokrájaný kôpor,v ďalších boli hríby,šampiňony.Tak ako píše @zuzaniatko receptov je veľa hlavne v Ruskej a Francúzskej kuchyni.
dada1010
A ja som si vždy myslela, že do Stroganova patrí horčica, nikdy som ho s rajčinovým pretlakom nerobila, no človek sa učí celý život
babkakatka
Môj spôsob Stroganova je nasledovný : cibuľku urestujem, pridám mäsové rezance a spolu orestujem, potom pridám pokrájané šampiňóny a 2 dl bileleho vína a podlľa potreby vždy pridávam vody, keď je mäso makké zahabarkujem s 1 dl šľahačky, 1 PL horčice a 1 PL hl.múky a nechám zovrieť, zvyknem ešte prichutiť so štipkou bieleho korenia, podávam s cestovinami alebo najradšej s knedľou
zuzaniatko
Milá babkakatka, super receptík s vínkom. Mne však biele vínko do ruského receptu nesedí, ešte tak vodka, ale sto ľudí sto chutí. Vyskúšam aj ten tvoj. Ďakujem za inšpiráciu.
mardo
tak toto vobec nie je zle... a podlietat dalsou smotanou pri duseni... hmmmm... moc dobre!!! original je original.... laikujem!!!!
2010
@ zuzaniatko ,bola taka jedna pani Elena ktora v roku 1861 vydala knihu Пода́рок молоды́м хозя́йкам ( darcek mladym gazdinkam ) kde mala recept cislo 635 . Problem je ze ta pani varila pre slachtu a po revolucii 1917 boli jej kucharske knizky zakazane . Takze v povodnom recepte je svieckova a nema cibulu ani paradajkovy pretlak .
 varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-stroganoff/24500-recep...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia