Pudingové koláčiky
Pudingové koláčiky

Portugalské koláčiky pasteis de nata

skatulka - fotkaskatulka, 26. novembra 2018
Portugalské koláčiky pasteis de nata
Foto: skatulka

V Portugalsku som nikdy nebola, ale o týchto koláčikoch som už veľa počula, tak som si ich chcela vyskúšať pripraviť doma.

18
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g
22 g
150 g
300 ml
3 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Krém si pripravíme tak, že mlieko privedieme k varu. Polovicu mlieka zmiešame so zmesou cukru a múky a primiešame k zvyšnej polovici mlieka. Po spojení odoberieme časť krému a pridáme k rozšľahaným žĺtkam s vajíčkom, ktoré následne vlejeme naspäť do hrnca a spojíme v hladký krém. Na záver do krému nastrúhame citrónovú kôru.

  2. 2

    Lístkové cesto si rozvaľkáme a stočíme do rolky. Krájame na rovnomerné kúsky. Malo by nám vyjsť 18 ks. Kúsky si roztlačíme na kruh a vložíme do muffinovej formy.

    Portugalské koláčiky pasteis de nata - obrázok 2
  3. 3

    Plníme vychladnutým krémom.

    Portugalské koláčiky pasteis de nata - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme na 250 °C 10 minút. Povrch by mal jemne skaramelizovať.

    Portugalské koláčiky pasteis de nata - obrázok 4

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
@Skatulka , ty máš telepatické schopnosti. Včera som pozerala niečo o varení, bolo to z Macaa, a tam piekli presne tieto koláčiky. Všetci to tam baštili a tvárili sa pri tom veľmi nadšene. Práve som si sadla k pcčku a išla som hľadať, čo to bola za relácia, aký kuchár, a ako sa tie koláčiky volali. Ale najprv zo zvyku Varechu, a hneď prvá fotka - portugalské koláčiky. Veľká vďaka za pridanie a sto palcov hore za telepatiu. :)))))
Krásne vyzerajú tieto koláčiky :)
Prosím ešte vysvetliť výrobu krému, rozumiem dobre, že pred prípravou privediem mlieko do varu, odložím bokom z plameňa a už nevarím, iba pridávam uvedené ingrediencie?
Ďakujem
@Fineliving (27.11.2018 08:13)

Na záver treba krém prevariť.
1. Všetko mlieko privedieme k varu.
2. Časť mlieka odoberieme, spojíme so surovinami a opäť vrátime do hrnca na sporák.
3. Potom ešte časť odoberieme a spojíme s vajíčkami a vrátime zase do zmesy na sporák a spolu prevaríme.
Joj to je dobrota. Moja portugalska kamaratka ich vzdy pripravi ked prideme k nim na navstevu a su hned zo stola prec. U nas v Kanade ich dostat v portugalskych pekarnach skoro vsade a vzdy mi tak trosku pripomenu nas slovensky kremes.

Pridaj komentár k receptu: