Pomarančový koláč (Portokalo pita)
mesačník Varecha, 30. októbra 2022
Foto: Jana Štrbková
Aromatické pomaranče, spolu s pravým gréckym jogurtom a tenkými plátkami filo cesta tvoria základ tohto vynikajúceho koláča. Recept pochádza z gréckeho ostrova Zakynthos.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 ks |
|
Na plnku: | |
500 g |
|
2 ČL |
|
200 g |
|
4 ks |
|
200 ml |
|
2 ČL |
|
z 1 pomaranča (nastrúhaná) |
|
Na sirup: | |
2 hrnčeky |
|
1 hrnček |
|
3 hrnčeky |
|
z 1 pomaranča |
|
2 tyčinky |
|
Na ozdobu: | |
|
|
plátky |
|
Postup
-
1
Suroviny na plnku zmiešame vo väčšej miske. Filo cesto rozdelíme na jednotlivé pláty a každý plát namáčame zvlášť v plnke.
- 2
Pokrčíme ho na výšku smerom zhora nadol a ukladáme do hlbšieho plechu s rozmerom 20 x 30 cm. Namočené pláty takto ukladáme jeden za druhým, kým ich všetky neminieme. Zvyšnú plnku ešte nalejeme na pláty cesta.
- 3
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
- 4
Na sirup uvaríme vodu s pomarančovou šťavou, tyčinkami škorice, kryštálovým cukrom a pomarančovou kôrou (nie strúhanou), varíme asi 10–15 minút.
- 5
Upečený koláč polejeme sirupom, necháme vychladnúť a rozkrájame na porcie.
- 6
Podávame posypané škoricou a ozdobené kúskami pomaranča.
Tiež pomarančový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu