Pomarančový koláč
Pomarančový koláč

Pomarančový koláč (Portokalo pita)

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 30. októbra 2022
Pomarančový koláč (Portokalo pita)
Foto: Jana Štrbková

Aromatické pomaranče, spolu s pravým gréckym jogurtom a tenkými plátkami filo cesta tvoria základ tohto vynikajúceho koláča. Recept pochádza z gréckeho ostrova Zakynthos.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
Na plnku:
500 g
2 ČL
200 g
4 ks
200 ml
2 ČL
z 1 pomaranča (nastrúhaná)
Na sirup:
2 hrnčeky
1 hrnček
3 hrnčeky
z 1 pomaranča
2 tyčinky
Na ozdobu:
 plátky




Postup

  1. 1

    Suroviny na plnku zmiešame vo väčšej miske. Filo cesto rozdelíme na jednotlivé pláty a každý plát namáčame zvlášť v plnke.

  2. 2

    Pokrčíme ho na výšku smerom zhora nadol a ukladáme do hlbšieho plechu s rozmerom 20 x 30 cm. Namočené pláty takto ukladáme jeden za druhým, kým ich všetky neminieme. Zvyšnú plnku ešte nalejeme na pláty cesta.

  3. 3

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.

  4. 4

    Na sirup uvaríme vodu s pomarančovou šťavou, tyčinkami škorice, kryštálovým cukrom a pomarančovou kôrou (nie strúhanou), varíme asi 10–15 minút.

  5. 5

    Upečený koláč polejeme sirupom, necháme vychladnúť a rozkrájame na porcie.

  6. 6

    Podávame posypané škoricou a ozdobené kúskami pomaranča.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia