Pomarančový koláč

Pomarančový koláč (Portokalo pita)

Autor receptu: redakcia

Aromatické pomaranče, spolu s pravým gréckym jogurtom a tenkými plátkami filo cesta tvoria základ tohto vynikajúceho koláča.* Recept pochádza z gréckeho ostrova Zakynthos.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na plnku zmiešame vo väčšej miske. Filo cesto rozdelíme na jednotlivé pláty a každý plát namáčame zvlášť v plnke.
  2. Pokrčíme ho na výšku smerom zhora nadol a ukladáme do hlbšieho plechu s rozmerom 20 x 30 cm. Namočené pláty takto ukladáme jeden za druhým, kým ich všetky neminieme. Zvyšnú plnku ešte nalejeme na pláty cesta.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
  4. Na sirup uvaríme vodu s pomarančovou šťavou, tyčinkami škorice, kryštálovým cukrom a pomarančovou kôrou (nie strúhanou), varíme asi 10–15 minút.
  5. Upečený koláč polejeme sirupom, necháme vychladnúť a rozkrájame na porcie.
  6. Podávame posypané škoricou a ozdobené kúskami pomaranča.