Pomarančový koláč
Pomarančový koláč (Portokalo pita)
Autor receptu: redakcia
Aromatické pomaranče, spolu s pravým gréckym jogurtom a tenkými plátkami filo cesta tvoria základ tohto vynikajúceho koláča.* Recept pochádza z gréckeho ostrova Zakynthos.
12 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na plnku zmiešame vo väčšej miske. Filo cesto rozdelíme na jednotlivé pláty a každý plát namáčame zvlášť
v plnke.
- Pokrčíme ho na výšku smerom zhora nadol a ukladáme do hlbšieho plechu s rozmerom 20 x 30 cm. Namočené pláty takto ukladáme jeden za druhým, kým ich všetky neminieme. Zvyšnú plnku ešte nalejeme na pláty cesta.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
- Na sirup uvaríme vodu s pomarančovou šťavou, tyčinkami škorice, kryštálovým cukrom a pomarančovou kôrou (nie strúhanou), varíme asi 10–15 minút.
- Upečený koláč polejeme sirupom, necháme vychladnúť a rozkrájame na porcie.
- Podávame posypané škoricou a ozdobené kúskami pomaranča.