Pomaly pečené pikantné kuracie stehná na víne po židovsky fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. júna 2013
Pomaly pečené pikantné kuracie stehná na víne po židovsky (fotorecept)
Foto: pusta

Židovská kuchyňa má veľa vynikajúcich receptov, mám ju veľmi rada a dnes som vybrala zo svojej zbierky recept na kuracie stehná. Upečené stehná sú ľahko pikantné, svieže po citróne, majú vynikajúcu chuť vína, jemne cesnakové, chuť je doladená tymiánom. Majú vypečenú chrumkavú červeno-hnedú kožičku a pomalým pečením sa mäkkučké mäsíčko priam oddeľuje od kosti a rozplýva v ústach.

2
porcie
12 hodín minút
príprava
2 a 1/2 hodiny + 15 minút
na 160/200 °C

Suroviny

2 ks
100 ml
2 - 3 PL
3 strúčiky
1 ks
1 ČL
podľa chuti
1/2 ks citróna

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuracie stehná som položila do pekáčika.

    Pomaly pečené pikantné kuracie stehná na víne po židovsky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z každej strany som ich riadne osolila, preliala som ich olejom a odložila som ich na noc do chladničky - na 12 hodín odpočívať.

    Pomaly pečené pikantné kuracie stehná na víne po židovsky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ráno som ich vybrala z chladničky, pridala som cesnak a posypala som ich tymiánom.

    Pomaly pečené pikantné kuracie stehná na víne po židovsky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posypala som ich na jemno pokrájanou sušenou štipľavou chilli papričkou.

    Pomaly pečené pikantné kuracie stehná na víne po židovsky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som citrónovú šťavu.

    Pomaly pečené pikantné kuracie stehná na víne po židovsky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podliala som ich vínom Chsrdonay, môžete použiť iné suché kvalitné biele víno, ktoré vám chutí. Na víne si dajte záležať, musí byť naozaj kvalitné, také, aké by ste radi pili aj vy sami. Nekvalitné víno jedlo len pokazí.

    Pomaly pečené pikantné kuracie stehná na víne po židovsky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som ešte olej a prikryté som ich vložila piecť do trúby.

    Pomaly pečené pikantné kuracie stehná na víne po židovsky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piekla som ich pomaly v trúbe na 160 stupňov C 2 a 1/2 hodiny, potom som ich odokryla, zapla som funkciu grill a dopiekla ešte 15 minút pri teplote 200 stupňov C, kým kožička dostala červeno - hnedú farbu a bola krásne chrumkavá, zatiaľ čo sa šťavnaté mäkkučké mäsíčko oddeľovalo od kosti.

    Pomaly pečené pikantné kuracie stehná na víne po židovsky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávala som horúce s dusenou ryžou a stehná som podliala chutnou vypečenou šťavičkou.

    Pomaly pečené pikantné kuracie stehná na víne po židovsky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Výhodou pomalého pečenia je, že netreba pri tom stáť, upečie sa prakticky samo a výsledok je vynikajúci. mäso sa pri pomalom pečení nevysuší.

Diskusia k receptu

izabella929
@pusta...vid ím, že dnes si bola zase usilovná včelička...) navarené chutne a vyzerá krásne.-))ešte dnes som odložila zapnutie trúby...je tu strašne teplo...ale už by som si veru na niečom sladkom pochutnala...nech sa ti darí aj ďalej.-)
havino
pekný recept , páči sa mi, veľmi pekný aj postup odfotený
lola
hned by som si dala,prosim poslite,ak zostalo(-.
ukladam,coskoro skusim,stehienka mam rada a s vinom musia byt fantasticke(-. pekny vecer
manya
až sa ochladí vyskúšam, s vínom som ešte nepiekla.
pusta
@izabellka929 , si naozaj veľmi milá. nie je s tým prakticky žiadna práca,netreba pri tom vôbec stáť a výsledok vynikajúci.
dakujem.
pusta
@lola , pečené stehienka na víne sú fantastické. keby som vedela kam, rada ti pošlem na ochutnávku :-)
dakujem.
pusta
@lola , dakujem za uloženie do kk a poteší ma ak vyskúšaš.
pusta
@manya , len vyskúšaj a daj vedieť potom, ako chutili.
dakujem.
bejaja
pusta, mňam, podobný recept mám od mojej babičky, namiesto tymiánu, dávam podrvený rozmarín, ale vyskúšam to s tymiánom,...
pusta
@bejaja , aj ten musí byť výborný, o tom niet pochýb. babičky veru vedeli .
vyskúšaj s tymiánom, krásne harmonizuje s vínom.
dakujem za pochvalu.
sovka62
Svätá pravda, keď variť s vínom, tak s kvalitným, inak škoda ostatných surovín. nekvalitné víno s dá použiť leda tak na obklady namiesto octanu hlinitého.
Pekný receptík, ukldám.
pusta
@sovka , potvrdzujem tvoju pravdu :-) pekne si ma rozosmiala...
spomenula som si, že čerstvo po mojej promóciii na folklórnom festivale vo Východnej si na generálke vytkla nohu tanečnica z Lúčnice a ja som jej dala na výron obklad z dobrého omšového vína, ktoré mi dal ako promočný dar pán kanonik a ja som celý ten demižón tam vzala ako moje "vstupné" do súboru :D
a predstav si, večer na galaprograme tá tanečnica perfektne odtancovala, akoby nikdy úraz nemala...to asi to liečenie omšovým vínom :-)
dakujem ti.
lusinkab
peknucke,jednoduche a chutne :-) super ako vsetky tvoje recepty
boxik
Zasa jeden kvalitný recept , ja milujem najmä recepty pri ktorých použiješ deci vína do jedla , pretože zbytok sa dá použiť na charitu , teda pre mňa. No a ako bonbónik som si dovolil skopírovať tvoje slová ku ktorým netreba nič dodať, jedine mňam.
Kožička dostala červeno - hnedú farbu a bola krásne chrumkavá, zatiaľ čo sa šťavnaté mäkkučké mäsíčko oddeľovalo od kosti.
pusta
@lucynka moja, presne rak, jednoduché, chutné a super. :-)
veľmi pekne ti dakujem.
mesiar50
Prezentácia ako má byť.Postup prípavy,zosúladené koreniny, foto.A na záver výborné finálne jedlo
Pekný deň Ti prajem
pusta
@boxik , treba myslieť aj na to, ked sa rozhodneš pre kvalitný recept s kvalitným vínom, aby aj tebe zostalo z toho výborného vínka k vynikajúcemu jedlu aj tebe :D iba tak je to pravé orechové :-)
dakujem za úžasnú pochvalu.
pusta
szia, kedves @Lacik ám, tvoje hodnotenie si veľmi vážim.
dakujem za ocenenie.
pekný deň aj tebe.
elysa
lahodne vyzerajú Tvoje stehienka, už som ich uložila do kk, vyskúšam....
pusta
@elysa , sú lahodné, mne práve pre tieto ingrediencie židovská kuchyňa veľmi chutí.
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
mariamka
ďalšia inšpirácia, ako chutne urobiť kuriatko, tie chute nám budú určite pasovať, aj rada tak pečiem napomalo, ozaj sa mäsko rozpadá, KK :))
mijaita
@pusta už se na tom pracuje.
Když peču kuřecí nohy, nařezávám kůži až ke kosti a pečlivě vetřu koření do zářezů. Totéž udělám tady.
Ještě mi chybí Chardonai a ta stehna. Tymiám už mám :-)
pusta
@mariamka , aj ja rada pečiem na pomalo a tie chute židovskej kuchyne zbožňujem.
dakujem za uloženie do kk a za pochvalu.
pusta
@marijanka , dlho som ťa tu nevidela, som rada, že si opäť medzi nami :-)
dakujem za uloženie do kk a ešte radšej, ak príde na radu odskúšanie. potom poprosím, daj vedieť, ako chutilo.
dakujem ti.
pusta
@mijaita , niekedy to robím aj u kureniec ako ty, najmä vtedy, ak tam dám viac korenín.
ak len soľ, tak to určite robím so zárezmi u kačky, husy alebo pri bôčiku či inom mäse, ktoré robím aj s kožou.
teším sa, že na tom už pracuješ : D
nemusí byť práve Chardonay, podstatné je kvalitné suché biele víno :-)
dakujjem.
sracz
Voňavá krása, s láskou "uháčkovaná", aj v tomto prípade u mňa vierovyznanie ide do autu, resp. nezohráva žiadnu zodpovednú úlohu! Aby som Ti to dokázal a potvrdil, milá @pusta - ak prídem domov, tak Ti zoženiem pár fliaš pravého omšového vína z Tibavy na Zemplíne (ich vincúr chodí každoročne povinne obnovovať prísahu do Trnavskej arcidiecézy). Szia, kedves Ibolyka!!!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám
vidím, že si si pozorne prečítal recept i komentáre k nemu.
prezradím ti, kto mi daroval na promóciu omšové víno. nebol to nikto iný, ako nebohý pán kanonik Zárecký, veľmi milý a vzdelaný pán, ktorý mal 3 doktoráty a ani jeden si pred menom neuvádzal. mnohí súčasníci na neho s láskou spomínajú. bol to jeden nesmierne múdry, empatický, príjemný a hlboko ľudský človek. asi aj teraz sa na mňa usmieva z nebíčka :-)
na to omšové od vincúra sa teším.
dakujem za krásne vyznanie k vynikajúcemu jedlu. szia, ferikém :-)
pusta
milý@sracz - ferikém drágám
vidím, že si si pozorne prečítal recept i komentáre k nemu.
prezradím ti, kto mi daroval na promóciu omšové víno. nebol to nikto iný, ako nebohý pán kanonik Zárecký, veľmi milý a vzdelaný pán, ktorý mal 3 doktoráty a ani jeden si pred menom neuvádzal. mnohí súčasníci na neho s láskou spomínajú. bol to jeden nesmierne múdry, empatický, príjemný a hlboko ľudský človek. asi aj teraz sa na mňa usmieva z nebíčka :-)
na to omšové od vincúra sa teším.
dakujem za krásne vyznanie k vynikajúcemu jedlu. szia, ferikém :-)
janger
Uz ten uvodny popis vo mne vyvolava hlad....Ked si predstavim tak krasne vypecenu kozku na kurati :-), tak mi sliny tecu...
pusta
@j änger, je to perfektné židovské jedlo, verím ti.
stojí za vyskúšanie :-)
dakujem.
akeber
Recept sa mi páči, vyskúšam.....vďaka :-) už je v kk.
pusta
@akeber , som rada, že sa ti môj receptík páči, dakujem za uloženie do kk i za vyskúšanie a pochvalu.