Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. júla 2013
Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept)
Foto: pusta

Csesznek /čítaj česnek/ je obec v Madarsku vo Vesprémskej župe, v jej okolitých lesoch sa veľa poľuje a odtiaľto je aj tento vynikajúci recept. Zobraziť celý popisCsesznek /čítaj česnek/ je obec v Madarsku vo Vesprémskej župe, v jej okolitých lesoch sa veľa poľuje a odtiaľto je aj tento vynikajúci recept. Diviačie stehno sa našpikuje údenou slaninou, okorení sa mletým čiernym korením, majoránom a potrie horčicou, 48 hodín sa marinuje v tomto páci v chladničke, pečie sa v peci pomaly na lôžku z cibule, mrkvy, obložené zemiakmi, šampiňonmi a cesnakom,pred dopečením sa pridá zelená paprika. Piekla som v trúbe, ale výsledok je aj tak skvelý.Pridávam recept.

4
porcie
48 hodín minút
príprava
4 hodiny minút
na 170/gril 200 °C

Suroviny

600 g
100 g
150 g
1 ks
1 - 2 ks podľa veľkosti
1 - 2 ks podľa veľkosti
400 g
5 - 6 strúčikov podľa veľkosti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2 - 3 PL
200 - 250 g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Diviačie stehno som očistila od blán, umyla som ho a osušila papierovou utierkou.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomocou ostrého noža som ho našpikovala hojne hranolkami údenej slaniny o hrúbke asi 1 cm, ktoré som predtým dala na 10 minút do mrazáka.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Našpikované diviačie stehno som vložila do väčšieho a hlbšieho pekáča, riadne som ho nasolila a soľ som do neho dôkladne vmasírovala rukami.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okorenila som ho husto čerstvo mletým čiernym korením.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hojne som ho potrela horčicou.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypala som ho majoránom a odložila som ho prikryté marinovať do chladničky na 48 hodín, môže byť aj dlhšie, mäsko sa dobre ochutí a skrehne.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V deň D som očistila zeleninu.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso som vybrala na tanier, v pekáči som rozpustila bravčovú masť, na dno som uložila na hrubo pokrájanú mrkvu a na hrubé klíny pokrájanú cibuľu.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso som dala na zeleninové lôžko,...

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...obložila som ho celými zemiakmi,...

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...posypala som ho celým cesnakom, už som nesolila, nekorenil, zelenina počas pečenia sa ochutí z mäsa.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podliala som trochou vody a prikryté som vložila piecť na 4 hodiny do trúby vyhriatej na 170 stupňov C.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pokrájala som očistené šampiňóny na silnejšie plátky,...

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...ktoré som po 1 hodine pridala k mäsu. Môžete použiť aj iné huby podľa vlastného výberu a chuti. Prikryté som dala piecť do trúby na dalšie 3 hodiny.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    30 minút pred koncom pečenia som pridala zelenú papriku, ktorá mäso krásne ochutí. Znovu prikryté som vrátila do trúby a počas pečenia som á 1/2 hodinu skontrolovala, preliala výpekom a podľa potreby som podliala malým množstvom horúcej vody.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pred koncom pečenia som odstránila pokrievku z pekáča, zapla som funkciu gril, zvýšila som teplotu na 200 stupňov C a dopiekla. Mäso som som nechala 20 minút odpočinúť a pokrájala som ho na 0,5 cm silné plátky.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Upečené diviačie stehno som podávala s pečenou zeleninou, ktorá sa s ním piekla, je zároveň vhodnou prílohou. Podávala som s kvalitným suchým červeným vínom. Takto pečené mäso má chrumkavú kôrku, vo vnútri je mäkkučké, šťavnaté, rozplýva sa na jazyku, vdaka marináde a použitej zelenine je vynikajúco ochutené.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

kimlo
Nádhera! Žasnem pri Tvojich receptoch, výborne zdokumentované a popísané, mám kamaráta polovníka, skúsim ho ukecať na kus stehna, ak sa mi to podarí, urobím tento klenot...
pusta
@kimlo , len ty pkne ukecaj toho kamaráta - poľovníka, je to naozaj skvelý a veľmi chutný recept :P je to jednoznačne klenot z poľovníckej kuchyne :-)
super na tom je, že všetko sa robí naraz v jednom pekáči...a keby sa tak ešte podarilo v peci s chlebovými plackami tiež v peci :-)
dakujem ti za krásne zhodnotenie mojej práce a uznanie.
veľmi si to vážim.
pusta
@matata1 , tiež nemám kamaráta poľovníka, diviačie stehno som kúpila v tescu. majú ho aj v mäsodomov.sk a dovezú ti ho až domov. nie je problém ho kúpiť za primeranú cenu, aj inú divinu mám odtiaľ.
dakujem za krásne hodnotenie
izabella929
pekný recept...)z diviaka som varila guláš aj piekla som ho na ražni...parádna chuť...)
mesiar50
Jedlo z diviaka som ešte nemal možnosť pripravovať.No tvoje jedlo vyzerá neskutočne dobre.Gratulujem
pusta
@izabellka929 , diviači guláš som už jedla, je to vynikajúce jedlo. pečeného na ražni ešte nie - to teda musela byť paráda...verím. :P
diviaka som varila 2x.
1. Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke - úžasné jedlo.
2.toto Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku ma úplne dostalo.
dakujem ti.
pusta
@mesiar50 - Lacikám kedves
tvoje ocenenie znalca a odborníka na mäso si veľmi vážim.:-)
dakujem.
pusta
@frezia , tak to ma veľmi teší, že určite vyskúšaš, :-)
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
mariamka
prespikovane nielen to krasne mesko, ale cely recept do posledneho detailu, a tolko fotiek!, verim, ze musi zabrat kopu casu.. :)
pusta
@mariamka , hej, zabralo to kopu času, ani nie fotenie samotné, ako ich zmenšenie a vkladanie na vareche.
to na iných weboch netreba zmenšovať fotky.
lenže tento vynikajúci recept si to naozaj zaslúžil. na pochopenie postupu toľko fotiek bolo treba. všetky som ani nedala :-)
dakujem ti za uznanie mojej práce i pochvalu výborného receptu.
frezia68
To by som rada ochutnala s veľkou chuťou.Ale robiť nebudem,diviak chýba,no aj tak ukladám do KK " pre istotu",lebo čo ak niekedy.....?
boxik
Ako vždy skvelé , z tvojich receptov sa človek naje už pohľadom.
mracik9
pusta,je to super recept,len nemám mladého diviaka,starého by som piekla pol dňa a aj tak by bol tvrdý,ale možno môj poľovník donesie mladšie, tak vyskúšam podľa tvojho receptu :))
pusta
@Frezia68 , to mi je ľúto, jedine keby si mala možnosť kúpiť divinu v Košiciach v Tescu alebo v Metre, si milá, že si si tento recept napriek tomu uložila do kk, je výborný a hádam sa ti pošťastí dostať diviačie stehno.
dakujema veľmi ti to prajem
pusta
@boxik , dakujem za úžasnú pochvalu, je fajn, že aj očami sa dá jesť :-)
kiež by si mal šťastie na živo, prajem ti to.
pusta
@mracik9 , dúfajme, že mäsko budeš mať od tvojho poľovníka a potom vyskúšaš.
dakujem za pekné hodnotenie.
njdevil
mila @pusta , tak toto je recept na odpadnutie! Nadhera, maso z diviaka nemam, bohuzial, ale v mrazaku mi sedi krasny kus z jelena, tak ho pripravim podla tvojho receptu, uz sa neviem dockat! Dakujem! Prijemny vikend!
pusta
@mil á@njdevil , super, ide to aj z jeleňa :-) tiež mám v mrazáku jelenie stehno, chystám sa na niečo dobré aj z jeleňa :P
srdečne ti dakujem za úžasné hodnotenie, je to dobrota.
potešila si ma :-)
aj ja ti prajem vydarený a pohodový víkend.
manya
no a teraz babo raď, so šípkovou omáčkou alebo tento? ešteže mám v mrazáku dva kusy, tak vyskúšam obidva recepty, len môj drahý sa dal dobrovolne na dietovanie, následky poslednej zimy sú otrasné, tak fičíme na zelenine, čo záhrada dá.
pusta
@manya , poradím ti. dobre, že máš v mrazáku dva kusy diviačieho stehna, urob aj so šípkovou omáčkou a aj tento. obidva spôsoby sú vynikajúce.
a čo sa diviny týka, tá jesama o sebe diétna, okrem toho v oboch receptoch sa použije aj kopa zeleniny, takže žiadne obavy nie sú opodstatnené :-)))
dakujem.
tinca
@pusta divinu mi nemá kto podarovať,poľovníka niet, za to tvoje jedlo je úúúúchvatné a to foto priam krása. Ale rozmýšľala som,že že by sa to dalo pripraviť aj z iného mäska,takže ukladám. Chváááálim,super:)
pusta
@tinca , tiež nemám známeho poľovníka. kúpila som v tescu a tiež v mäsodomov.sk. možno tam sa akosi dostaneš, aj teraz majú v ponuke aktuálne.

dakujem za tvoju úžasnú pochvalu.
nech sa ti dobre darí.
eviana
Milá @pusta , tak toto je iné kafe, nádherný recept, krásne a zrozumiteľne podaný pracovný postup so skvelými fotografiami... ukladám a hneď ako "ulovím" diviaka idem do toho...ďakujem za úžasnú inšpiráciu ♥
pusta
Milá@eviana , dúfam, že čoskoro ulovíš diviaka, pomaly nadchádza už sezóna :-) a recept spravíš.
snažím sa písať svoje recepty zrozumiteľne, aby sa mohlo podľa nich spoľahlivo uvariť a boli chutné.
je to naozaj nádherný recept.
dakujem za úžasné ocenenie mojej práce.
gabu
Práve sme dopapali - úúúúúúúúúúúúúúžasné, moja obmena - mäso som cesnakom prešpikovala aj na marinovanie, podlievala som ho pri pečení kvalitným červeným Modrým Portugalom z Čejkovíc :), zemiačiky som piekla v šupke a posypala som ich nasekaným rozmarínom. VYNIKAJÚCE, ďakujem autorke @Pusta za skvelý tip :)
pusta
@gabu , s týmto receptom som bola veľmi spokojná, veľmi nám chutil.
úúúúúúúúúúúúúžasné - tak ako ty sama píšeš, okrem toho, ty si ho doviedla do dokonalosti :-)))
dakujem za vyskúšanie, fantastické hodnotenie a krásne uznanie.
som rada, že chutilo aj vám.
rimanka3
Taliansky partner mojej vnučky vyhlásil, že to bolo najlepšie jedlo, ktoré tu za týždeň jedol.
pusta
@rimanka3 , tak to je veľká pocta pre mňa, Taliani sú veľmi prieberčiví a najlepšie vie variť len ich babička :-)
veľmi pekne ho touto cestou pozdravujem, priateľa tvojej vnučky
a
obom vám z celého srdca dakujem.
rimanka3
@pusta
Máš svätú pravdu, oni sú neskutoční, tak ma jeho pochvala veľmi potešila. Keďže žijú vo Fínsku, tak som im poradila soba, ale už to robili z hovädzej roštenky a vraj to bolo dobré. To pre tých, ktorí nemajú kamaráta poľovníka. Ešte to chcem vyskúšať z chudej krkovičky, lebo ten recept je proste geniálny, už som vyskúšala veľa receptov, ale toto je jednička. Takže ešte raz vďaka.
pusta
@rimanka , áno, viem, taliani sú v jedle už raz takí, e najlepšie varí len ich babička :-)
nuž ak žijú vo Fínsku, potom zo soba to bude úžasné, iste sa to dá z hovädzej roštenky aj a verím, že to bolo dobré, som rada, že to robili, v tom prípade i naozaj veľmi chutilo.
nooo, aj z krkovičky to bude vynikajúce - vidím, že tento recept sa dá geniálne využiť - potom poprosím, keby si dala vedieť.
teší ma, že tento recept považuješ proste za jedničku.
dakujem pekne za uznanie.
elalea
2x mesacne mam cestu okolo Cseszneckeho hradu...krasny kraj;)
serpico
stehno je už napácované...mladé teliatko, a cca v piatok bude mňam odbavčo...
pusta
@serpico , juuuch, mladé teliatko vravíš??? :-))))
srdečne gratulujem :-)
som rada, že si si vybral práve tento recept :-)
verím, že bolo včera chutné odbavčo :P
dakujem za skvelú správu.
pusta
@serpico , neveríííím vlastným očiam, také úžasné hodnotenie si pridal a som veľmi rada, že tak aj chutilo :-)))
a tie nádherné fotky na portáli na www.nahuby.sk:-)))
som v nemom úžase.
zaregistrujem sa tiež :-)
jedno veľké dakujeeeem ti patrí za všetko.
pusta
Milý@serpico , už som začala čítať, aj ja som chodievala do V -éčka a stalo sa, že aj z boku. usmiala som sa nad krásnymi spomienkami z mladosti :-)
bol si už vtedy fajn chlap. :-)
práve sa napašmávam nádherným krajom, ktorý tak miluješ :-)))
veľmi pekne ti za všetko dakujem.
Pekný večer ti prajem.
bembo
Cez víkend nás navštívila švagrová,a doniesla nám kúsok mladého diviačika.Rozhodol som sa pre tento recept.Veľmi nám takto prioravený diviačik chutil,a dostalo sa mi aj pochvaly od oboch žien.Prioájam aj fotku ešte keď bol v pekáči.


bembo
@kimlo (3.7.2013 19:02)

Ja som podľa tohoto receptu urobil mesko z mladého diviačika a veľmi mi to chutilo.Zožal som aj veľkú pochvalu od mojej ženy a jej sestry ktoré divinu akosi nemusia.
1x cigara
cigara
Ahoj Pusta, ďakujem za úžasný recept! Výsledok ma prekvapil. Iba začínam variť, tak som sa držal receptu ako kliešťa. Aj som mal pochybnosti, či sa zemiaky nerozvaria pri tak dlhom pečení a či naozaj toľko masti (vážil som veď začínam:-)), ale super. Mali sme mrazené malé bedle, s nimi to vyzerá luxusne. Možno nabudúce použijem chuťovo výraznejšie huby. Ešte raz vďaka za super recept! Cigara


1x frezia




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia