Foto: pusta
Csesznek /čítaj česnek/ je obec v Madarsku vo Vesprémskej župe, v jej okolitých lesoch sa veľa poľuje a odtiaľto je aj tento vynikajúci recept. Zobraziť celý popisCsesznek /čítaj česnek/ je obec v Madarsku vo Vesprémskej župe, v jej okolitých lesoch sa veľa poľuje a odtiaľto je aj tento vynikajúci recept. Diviačie stehno sa našpikuje údenou slaninou, okorení sa mletým čiernym korením, majoránom a potrie horčicou, 48 hodín sa marinuje v tomto páci v chladničke, pečie sa v peci pomaly na lôžku z cibule, mrkvy, obložené zemiakmi, šampiňonmi a cesnakom,pred dopečením sa pridá zelená paprika. Piekla som v trúbe, ale výsledok je aj tak skvelý.Pridávam recept.
porcie
príprava
na 170/gril 200 °C
Suroviny
600 g |
|
100 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
1 - 2 ks podľa veľkosti |
|
1 - 2 ks podľa veľkosti |
|
400 g |
|
5 - 6 strúčikov podľa veľkosti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 PL |
|
200 - 250 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Diviačie stehno som očistila od blán, umyla som ho a osušila papierovou utierkou.
-
2
Pomocou ostrého noža som ho našpikovala hojne hranolkami údenej slaniny o hrúbke asi 1 cm, ktoré som predtým dala na 10 minút do mrazáka.
-
3
Našpikované diviačie stehno som vložila do väčšieho a hlbšieho pekáča, riadne som ho nasolila a soľ som do neho dôkladne vmasírovala rukami.
-
4
Okorenila som ho husto čerstvo mletým čiernym korením.
-
5
Hojne som ho potrela horčicou.
-
6
Posypala som ho majoránom a odložila som ho prikryté marinovať do chladničky na 48 hodín, môže byť aj dlhšie, mäsko sa dobre ochutí a skrehne.
-
7
V deň D som očistila zeleninu.
-
8
Mäso som vybrala na tanier, v pekáči som rozpustila bravčovú masť, na dno som uložila na hrubo pokrájanú mrkvu a na hrubé klíny pokrájanú cibuľu.
-
9
Mäso som dala na zeleninové lôžko,...
-
10
...obložila som ho celými zemiakmi,...
-
11
...posypala som ho celým cesnakom, už som nesolila, nekorenil, zelenina počas pečenia sa ochutí z mäsa.
-
12
Podliala som trochou vody a prikryté som vložila piecť na 4 hodiny do trúby vyhriatej na 170 stupňov C.
-
13
Pokrájala som očistené šampiňóny na silnejšie plátky,...
-
14
...ktoré som po 1 hodine pridala k mäsu. Môžete použiť aj iné huby podľa vlastného výberu a chuti. Prikryté som dala piecť do trúby na dalšie 3 hodiny.
-
15
30 minút pred koncom pečenia som pridala zelenú papriku, ktorá mäso krásne ochutí. Znovu prikryté som vrátila do trúby a počas pečenia som á 1/2 hodinu skontrolovala, preliala výpekom a podľa potreby som podliala malým množstvom horúcej vody.
-
16
Pred koncom pečenia som odstránila pokrievku z pekáča, zapla som funkciu gril, zvýšila som teplotu na 200 stupňov C a dopiekla. Mäso som som nechala 20 minút odpočinúť a pokrájala som ho na 0,5 cm silné plátky.
-
17
Upečené diviačie stehno som podávala s pečenou zeleninou, ktorá sa s ním piekla, je zároveň vhodnou prílohou. Podávala som s kvalitným suchým červeným vínom. Takto pečené mäso má chrumkavú kôrku, vo vnútri je mäkkučké, šťavnaté, rozplýva sa na jazyku, vdaka marináde a použitej zelenine je vynikajúco ochutené.
super na tom je, že všetko sa robí naraz v jednom pekáči...a keby sa tak ešte podarilo v peci s chlebovými plackami tiež v peci :-)
dakujem ti za krásne zhodnotenie mojej práce a uznanie.
veľmi si to vážim.
dakujem za krásne hodnotenie
diviaka som varila 2x.
1. Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke - úžasné jedlo.
2.toto Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku ma úplne dostalo.
dakujem ti.
tvoje ocenenie znalca a odborníka na mäso si veľmi vážim.:-)
dakujem.
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
to na iných weboch netreba zmenšovať fotky.
lenže tento vynikajúci recept si to naozaj zaslúžil. na pochopenie postupu toľko fotiek bolo treba. všetky som ani nedala :-)
dakujem ti za uznanie mojej práce i pochvalu výborného receptu.
dakujema veľmi ti to prajem
kiež by si mal šťastie na živo, prajem ti to.
dakujem za pekné hodnotenie.
srdečne ti dakujem za úžasné hodnotenie, je to dobrota.
potešila si ma :-)
aj ja ti prajem vydarený a pohodový víkend.
a čo sa diviny týka, tá jesama o sebe diétna, okrem toho v oboch receptoch sa použije aj kopa zeleniny, takže žiadne obavy nie sú opodstatnené :-)))
dakujem.
dakujem za tvoju úžasnú pochvalu.
nech sa ti dobre darí.
snažím sa písať svoje recepty zrozumiteľne, aby sa mohlo podľa nich spoľahlivo uvariť a boli chutné.
je to naozaj nádherný recept.
dakujem za úžasné ocenenie mojej práce.
úúúúúúúúúúúúúžasné - tak ako ty sama píšeš, okrem toho, ty si ho doviedla do dokonalosti :-)))
dakujem za vyskúšanie, fantastické hodnotenie a krásne uznanie.
som rada, že chutilo aj vám.
veľmi pekne ho touto cestou pozdravujem, priateľa tvojej vnučky
a
obom vám z celého srdca dakujem.
Máš svätú pravdu, oni sú neskutoční, tak ma jeho pochvala veľmi potešila. Keďže žijú vo Fínsku, tak som im poradila soba, ale už to robili z hovädzej roštenky a vraj to bolo dobré. To pre tých, ktorí nemajú kamaráta poľovníka. Ešte to chcem vyskúšať z chudej krkovičky, lebo ten recept je proste geniálny, už som vyskúšala veľa receptov, ale toto je jednička. Takže ešte raz vďaka.
nuž ak žijú vo Fínsku, potom zo soba to bude úžasné, iste sa to dá z hovädzej roštenky aj a verím, že to bolo dobré, som rada, že to robili, v tom prípade i naozaj veľmi chutilo.
nooo, aj z krkovičky to bude vynikajúce - vidím, že tento recept sa dá geniálne využiť - potom poprosím, keby si dala vedieť.
teší ma, že tento recept považuješ proste za jedničku.
dakujem pekne za uznanie.
srdečne gratulujem :-)
som rada, že si si vybral práve tento recept :-)
verím, že bolo včera chutné odbavčo :P
dakujem za skvelú správu.
...a smelo môžem povedať !!! nič lepšie som ešte nikdy !!! áno, nikdy, nejedol !!! tá skvelá kombinácia chutí...mäsko niet slov !!!
a tu niečo viac :
www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=491992...
www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=492330&am...
a tie nádherné fotky na portáli na www.nahuby.sk:-)))
som v nemom úžase.
zaregistrujem sa tiež :-)
jedno veľké dakujeeeem ti patrí za všetko.
a ak by si sa chcela ešte trošku napašmať aj niečím iným ( hubami, čarokrásnou Banskou Štiavnicou, či hodiť mrk na tajchy štiavnické...či niečo inšô...), a ak chuť a čas bude, prosím, tu je serpico aj s...:
www.nahuby.sk/fotogalerie_autora.php?uzivatel_id=1572...
bol si už vtedy fajn chlap. :-)
práve sa napašmávam nádherným krajom, ktorý tak miluješ :-)))
veľmi pekne ti za všetko dakujem.
Pekný večer ti prajem.
Ja som podľa tohoto receptu urobil mesko z mladého diviačika a veľmi mi to chutilo.Zožal som aj veľkú pochvalu od mojej ženy a jej sestry ktoré divinu akosi nemusia.