Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto fotorecept
Foto: celero
Túro úpravu bravčovej panenky som sa naučila na jednom príjemnom kuchárskom kurze od šéfkuchára Branislava Križana.
porcie
príprava
na 80 °C
Postup
-
1
Bravčovú panenku osolíme a okoreníme. Vložíme do nádoby, prelejeme olejom a v chladničke marinujeme. Po 24 hodinách vyberieme, vložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 45-60 minút (podľa veľkosti panenky).
-
2
Očistíme si šalotku a cesnak. Šalotku nakrájame nadrobno, cesnak na plátky. Parmezán nastrúhame na najmenšom strúhadle. Urobíme si vývar.
-
3
Na troche masla pražíme plátky cesnaku a rozmarín, približne 2 minúty.
-
4
Pridáme dubáky, jemne osolíme, zalejeme 0,5 dcl vína a 15 minút dusíme.
-
5
Na rizoto si na troche masla do sklovita opražíme šalotku, pridáme ryžu, chvíľu opekáme a zalejeme 2 dcl vína.
-
6
Keď sa víno vstrebe, postupne pridávame po naberačke vývar. Ďalšiu naberačku vývaru pridáme vždy až keď sa tá predchádzajúca vstrebe. Ryža je hotová približne za 16-20 minút.
-
7
Do rizotta pridáme dubáky a premiešame. Potom pridáme kúsok masla, nastrúhaný parmezán, znova premiešame a rizotto je hotové.
-
8
Upečenú bravčovú panenku nakrájame na tenké plátky a podávame s dubákovým rizottom.
Risotto ai porcini je skvelá voľba
môj pracovný priestor pre varenie je viac menej rovnaký ako máš na obr. 2 (asi 50x50cm)
ale veď dobre sa dá variť aj na malom priestore.
keď budem mať ja väčšiu kuchyňu, asi sa zbláznim :)
musela som sa zasmiať na tej mini kuchynke, ja som dvadsať rokov varila doslova v pidi kuchynke, bola to len taká chodba po jednej strane linka, za chrbtom police a fungovať tam mohol len jeden človek a predsa sme sa tam pomestili a aj deti mi od mala pomáhali.... a s tým zvykaním máš pravdu, teraz mám takú normálnu kuchyňu, dokonca z balkónom ale dlho som si nemohla zvyknúť na prebytok priestoru :-)
ale, ako je jasné z tvojho receptu, skvelé jedlo sa dá uvariť všade :-)