Foto: janger
Ani neviem, preco to tak volame...Je to jednoduche jedlo z holandskej kuchyne, ktore robievam hlavne v zime. Kedze to nevyzera moc pritazlivo, tak som Zobraziť celý popisAni neviem, preco to tak volame...Je to jednoduche jedlo z holandskej kuchyne, ktore robievam hlavne v zime. Kedze to nevyzera moc pritazlivo, tak som to dala na taky veselsi tanier, ale ani to vyzoru velmi nepomohlo ;-). No co uz, chuti to vyborne.
Postup
-
1
Kedze dusenie hovadzieho masa si vyzaduje dlhsi cas, tak robim casto vo vacsom mnozstve. Porcie dam potom do mraznicky a v pripade potreby uz len vytahujem. Hovadzie na dusenie mame najradsej trosku prerastene, dusim ho moc, moc dlho, na velmi slabom ohni...Potom je take ako maslo, az sa roztapa sa na jazyku. Alebo ked vam zostane trochu hotoveho hovadzieho, tak si na druhy den mozete spravit toto jedlo.
- 2
V troche vody so solou uvarime zemiaky. Do uvarenych pridame maslo, mlieko a spravime pyre.
- 3
Ocistime jablka. Pokrajame ich na kusky. Ked krajam vela jablk, tak mam na to takehoto vyborneho pomocnika. Moja davna vyhra z Varechy :-).
- 4
Dame do hrnca, trosilinku podlejeme vodou. Pridam pomletu skoricu. Uvarime si jablkovu kasu. Takato jablkova kasa je v Holandsku popularna, vela ludi si ju pridava k roznym jedlam. A vacsina ju kupuje hotovu. Ja sem tam robim domacu. Pouzivam rozne druhy jablk. Vacsinou davam jeden druh, ktory sa hned rozvari a iny druh, ktoremu to dlhsie trva, takze mi zostanu aj pevnejsie kusky. A tiez si mozete dat podla toho, ci mate radi kyslejsie alebo sladsie. Ku kyslym dame trosku cukru. Ja som dala tentokrat Elstar a Jonagold. Za chvilku hotove.
- 5
Pekacik vytrieme maslom. Polovicu zemiakoveho pyre dame na pekac.
- 6
Na to dame polovicu jablkovej kase.
- 7
Na to ide na kusky pokrajane dusene hovadzie maso.
- 8
Na to zase vrstva jablk.
- 9
Na jablka dame druhu polovicu pyre. Posypeme struhankou. Dame na to kusky masla.
- 10
Dame do rozohriatej rury, na 180 stupnov. Nechame dobre zapiect, aby sa chute dobre prepojili a aby sa spravila chrumkava korocka. Mozeme podavat.
- 11
Ja si pridam na tanier k tomu vzdy este aj trochu studenej jablkovej kase...Vyborne...Horuce so studenym...Dobru chut!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@marianka , :-))), na tom sipkovom tanieri v strede pod jedlom su vtaci...To som mala take obdobie, ze som na blsom trhu kupovala rozne taniere...To len tak po kuse. A tento sa mi zdal taky vhodny na tuto fotku. Aby to fadne vyzerajuce jedlo trochu spestril :-). Ale mam len jeden, takze muz jedol z obycajneho bieleho. On nema trpezlivost cakat, kym spravim fotky. Takze tato porcia bola pre mna :-). Ale jedlo je to fakt dobre, ved skus niekedy.
Janka , tak to je moja parketa , páči sa mi Tvoj recept, kombinácia ovocia je pre mňa to najlepšie , čo môže spestriť chuť jedla , robila som dnes dusené bravčové z pliecka , bolo toho do kila , trochu som odobrala do polievky s kyslou kapustou (inšpirovala som sa recept od @pacik , super polievka), časť z mäsa som robila z toho dusené rezníky a veríš, či nie , veru okrem medu, tam išlo aj jedno jablko, príloha , varené zemiaky s cesnakom, a hrach na masle . Janko si len tak odfukoval . Myslela som , že to nafotím , čo čert nechcel , foťák štrajkoval , baterka na červeno , ale na budúce sa s tým pochválim, za to mám nafotenú polievočku , ale či to pridám , uvidím..
potešil som sa , že to bude niečo z poľovníckej kuchyne a nič.
Asi išli okolo keď si to varila , tak preto ten názov.
Jablká pasujú k mäsu. Dávam ich hlavne k hyd. , ale i k brav. pečeni.
Janka Narobila si mi poriadne chútky i keď je už teraz na večeru trochu neskoro.S takým to receptom som sa
ešte nestretol, je originálny.Preto si ho uložím do Kk
Ďakujem pekne
@rybarkuchar , skorice si mozes dat menej, alebo nemusis vobec, ona sa ale do tej jablkovej kase dava. Ale masko so skoricou je chutne :-). Napriklad v greckych receptoch sa dava skorica k masu. Ked sme tam boli na dovolenku, tak som ju citila v mnohych jedlach. @denyany , aj s inym masom to bude iste dobre. Ja na dusenie nepouzivam nejaku drahu hovadzinu, nie moc chude maso, to je potom take suchsie, radsej trosku prerastene a ozaj dlho dusim, na slabuckom ohni. Dakujem vam vsetkym za komentiky :-).
varecha.pravda.sk/recepty/divina-na-moj-sposob/26833-rece...
Ja som davala nase domace Jonatan a Idared , tie su dost sladke ale nikomu to nevadilo .
Udusene jablcka ,alebo pyre sa bezne servuju ako priloha k masu ,ale vacsinou z hydiny (v americkej kuchyni ).
Tvoj recept sa mi paci,prilezitostne vyskusam;-)