Poľovnícka misa (fotorecept)

Autor receptu: janger

Ani neviem, preco to tak volame...Je to jednoduche jedlo z holandskej kuchyne, ktore robievam hlavne v zime. Kedze to nevyzera moc pritazlivo, tak som to dala na taky veselsi tanier, ale ani to vyzoru velmi nepomohlo ;-). No co uz, chuti to vyborne.

Postup

  1. Kedze dusenie hovadzieho masa si vyzaduje dlhsi cas, tak robim casto vo vacsom mnozstve. Porcie dam potom do mraznicky a v pripade potreby uz len vytahujem. Hovadzie na dusenie mame najradsej trosku prerastene, dusim ho moc, moc dlho, na velmi slabom ohni...Potom je take ako maslo, az sa roztapa sa na jazyku. Alebo ked vam zostane trochu hotoveho hovadzieho, tak si na druhy den mozete spravit toto jedlo.
  2. V troche vody so solou uvarime zemiaky. Do uvarenych pridame maslo, mlieko a spravime pyre.
  3. Ocistime jablka. Pokrajame ich na kusky. Ked krajam vela jablk, tak mam na to takehoto vyborneho pomocnika. Moja davna vyhra z Varechy :-).
  4. Dame do hrnca, trosilinku podlejeme vodou. Pridam pomletu skoricu. Uvarime si jablkovu kasu. Takato jablkova kasa je v Holandsku popularna, vela ludi si ju pridava k roznym jedlam. A vacsina ju kupuje hotovu. Ja sem tam robim domacu. Pouzivam rozne druhy jablk. Vacsinou davam jeden druh, ktory sa hned rozvari a iny druh, ktoremu to dlhsie trva, takze mi zostanu aj pevnejsie kusky. A tiez si mozete dat podla toho, ci mate radi kyslejsie alebo sladsie. Ku kyslym dame trosku cukru. Ja som dala tentokrat Elstar a Jonagold. Za chvilku hotove.
  5. Pekacik vytrieme maslom. Polovicu zemiakoveho pyre dame na pekac.
  6. Na to dame polovicu jablkovej kase.
  7. Na to ide na kusky pokrajane dusene hovadzie maso.
  8. Na to zase vrstva jablk.
  9. Na jablka dame druhu polovicu pyre. Posypeme struhankou. Dame na to kusky masla.
  10. Dame do rozohriatej rury, na 180 stupnov. Nechame dobre zapiect, aby sa chute dobre prepojili a aby sa spravila chrumkava korocka. Mozeme podavat.
  11. Ja si pridam na tanier k tomu vzdy este aj trochu studenej jablkovej kase...Vyborne...Horuce so studenym...Dobru chut!