Polonahá čučoriedková torta so želé
Foto: slovakbaker
Kakaový korpus, svieži čučoriedkový krém a úžasné čučoriedkové želé vo vnútri. Dokonalá súhra chutí. Spravte si túto tortu aj Vy!
Suroviny
Čučoriedkové želé (insert): | |
400 g (mrazené) |
|
1 bal. |
|
3 plátky |
|
Korpus: | |
125 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
4 ks |
|
70 g |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
50 g |
|
štipka |
|
Čučoriedkové pyré: | |
100 g (mrazené) |
|
1 PL |
|
Krém: | |
500 g |
|
250 g |
|
300 g |
|
100 g |
|
1 PL |
|
Na ozdobu: | |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme čučoriedkové želé, to musí totiž stuhnúť. Čučoriedky spolu s cukrom rozvaríme, prepasírujeme cez sitko a necháme mierne vychladnúť. Plátky želatíny necháme 10 minút napučať, potom vyžmýkame a na miernom plameni rozpustíme. K želatíne pridáme 2 PL čučoriedkovej šťavy, aby sme vyrovnali teploty. Následne zmes prelejeme k zvyšnej šťave a dobre rozmiešame. Tanier (vhodný je ten na polievku) vyložíme potravinárskou fóliou a vylejeme doň čučoriedkovú zmes. Odložíme do chladničky.
- 2
Korpus: Zmäknutú Heru vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do peny. Postupne prišľahávame žĺtky. Suché ingrediencie premiešame a po častiach primiešavame k žĺtkovej hmote. Bielky so štipkou soli začneme šľahať. Postupne prisypávame kryštálový cukor a vyšľaháme na tuhý sneh. Ten po častiach stierkou primiešame do cesta.
- 3
Dno formy (priemer 20 cm) vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do formy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C (čas neudávam, treba sa riadiť vlastnou rúrou). Upečený korpus necháme mierne vychladnúť, následne vyberieme z formy a necháme vychladnúť úplne.
- 4
Pripravíme čučoriedkové pyré, ktoré následne pridáme do krému. Čučoriedky rozvaríme, prilejeme v troche vody rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme na hustú kašu. Kašu precedíme cez sitko a necháme vychladnúť (budeme potrebovať cca 3-4 ČL pyré).
- 5
Krém pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Na záver doň zamiešame čučoriedkové pyré (3-4 ČL) a krém dáme zachladiť.
- 6
Korpus prerežeme na polovice. Prvý plát položíme na tanier alebo podložku a nanesieme naň časť krému. Stuhnuté želé vyklopíme z taniera, stiahneme fóliu a uložíme na krém. Želé potrieme krémom a priložíme druhý plát korpusu. Celú tortu potrieme krémom a pomocou noža, špachtle alebo cukrárskej karty uhladíme boky aj vrch torty, môžeme vytvoriť aj efektný polonahý efekt. Tortu odložíme do chladničky.
- 7
Tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
- 8
Veľmi moderné je zdobenie do kruhu alebo do polmesiaca, kde sa komponenty poukladajú tak, aby vytvárali, ako názov napovedá, polmesiac.
- 9
A teraz stačí tortu už len nakrájať a ja Vám želám dobrú chuť a krásny víkend. :)
- 10
Takto vyzerá torta v reze...
Tiež Čučoriedková torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem. Samozrejme, maslo má určite plnohodnotnejšiu chuť :)