Čučoriedková torta

Polonahá čučoriedková torta so želé

Autor receptu: slovakbaker

Kakaový korpus, svieži čučoriedkový krém a úžasné čučoriedkové želé vo vnútri. Dokonalá súhra chutí. Spravte si túto tortu aj Vy!

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme čučoriedkové želé, to musí totiž stuhnúť. Čučoriedky spolu s cukrom rozvaríme, prepasírujeme cez sitko a necháme mierne vychladnúť. Plátky želatíny necháme 10 minút napučať, potom vyžmýkame a na miernom plameni rozpustíme. K želatíne pridáme 2 PL čučoriedkovej šťavy, aby sme vyrovnali teploty. Následne zmes prelejeme k zvyšnej šťave a dobre rozmiešame. Tanier (vhodný je ten na polievku) vyložíme potravinárskou fóliou a vylejeme doň čučoriedkovú zmes. Odložíme do chladničky.
  2. Korpus: Zmäknutú Heru vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do peny. Postupne prišľahávame žĺtky. Suché ingrediencie premiešame a po častiach primiešavame k žĺtkovej hmote. Bielky so štipkou soli začneme šľahať. Postupne prisypávame kryštálový cukor a vyšľaháme na tuhý sneh. Ten po častiach stierkou primiešame do cesta.
  3. Dno formy (priemer 20 cm) vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do formy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C (čas neudávam, treba sa riadiť vlastnou rúrou). Upečený korpus necháme mierne vychladnúť, následne vyberieme z formy a necháme vychladnúť úplne.
  4. Pripravíme čučoriedkové pyré, ktoré následne pridáme do krému. Čučoriedky rozvaríme, prilejeme v troche vody rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme na hustú kašu. Kašu precedíme cez sitko a necháme vychladnúť (budeme potrebovať cca 3-4 ČL pyré).
  5. Krém pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Na záver doň zamiešame čučoriedkové pyré (3-4 ČL) a krém dáme zachladiť.
  6. Korpus prerežeme na polovice. Prvý plát položíme na tanier alebo podložku a nanesieme naň časť krému. Stuhnuté želé vyklopíme z taniera, stiahneme fóliu a uložíme na krém. Želé potrieme krémom a priložíme druhý plát korpusu. Celú tortu potrieme krémom a pomocou noža, špachtle alebo cukrárskej karty uhladíme boky aj vrch torty, môžeme vytvoriť aj efektný polonahý efekt. Tortu odložíme do chladničky.
  7. Tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
  8. Veľmi moderné je zdobenie do kruhu alebo do polmesiaca, kde sa komponenty poukladajú tak, aby vytvárali, ako názov napovedá, polmesiac.
  9. A teraz stačí tortu už len nakrájať a ja Vám želám dobrú chuť a krásny víkend. :)
  10. Takto vyzerá torta v reze...