Čučoriedková torta
Polonahá čučoriedková torta so želé
Autor receptu: slovakbaker
Kakaový korpus, svieži čučoriedkový krém a úžasné čučoriedkové želé vo vnútri. Dokonalá súhra chutí. Spravte si túto tortu aj Vy!
Postup
- Najprv pripravíme čučoriedkové želé, to musí totiž stuhnúť. Čučoriedky spolu s cukrom rozvaríme, prepasírujeme cez sitko a necháme mierne vychladnúť. Plátky želatíny necháme 10 minút napučať, potom vyžmýkame a na miernom plameni rozpustíme. K želatíne pridáme 2 PL čučoriedkovej šťavy, aby sme vyrovnali teploty. Následne zmes prelejeme k zvyšnej šťave a dobre rozmiešame. Tanier (vhodný je ten na polievku) vyložíme potravinárskou fóliou a vylejeme doň čučoriedkovú zmes. Odložíme do chladničky.
- Korpus: Zmäknutú Heru vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do peny. Postupne prišľahávame žĺtky. Suché ingrediencie premiešame a po častiach primiešavame k žĺtkovej hmote. Bielky so štipkou soli začneme šľahať. Postupne prisypávame kryštálový cukor a vyšľaháme na tuhý sneh. Ten po častiach stierkou primiešame do cesta.
- Dno formy (priemer 20 cm) vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do formy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C (čas neudávam, treba sa riadiť vlastnou rúrou). Upečený korpus necháme mierne vychladnúť, následne vyberieme z formy a necháme vychladnúť úplne.
- Pripravíme čučoriedkové pyré, ktoré následne pridáme do krému. Čučoriedky rozvaríme, prilejeme v troche vody rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme na hustú kašu. Kašu precedíme cez sitko a necháme vychladnúť (budeme potrebovať cca 3-4 ČL pyré).
- Krém pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Na záver doň zamiešame čučoriedkové pyré (3-4 ČL) a krém dáme zachladiť.
- Korpus prerežeme na polovice. Prvý plát položíme na tanier alebo podložku a nanesieme naň časť krému. Stuhnuté želé vyklopíme z taniera, stiahneme fóliu a uložíme na krém. Želé potrieme krémom a priložíme druhý plát korpusu. Celú tortu potrieme krémom a pomocou noža, špachtle alebo cukrárskej karty uhladíme boky aj vrch torty, môžeme vytvoriť aj efektný polonahý efekt. Tortu odložíme do chladničky.
- Tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
- Veľmi moderné je zdobenie do kruhu alebo do polmesiaca, kde sa komponenty poukladajú tak, aby vytvárali, ako názov napovedá, polmesiac.
- A teraz stačí tortu už len nakrájať a ja Vám želám dobrú chuť a krásny víkend. :)
- Takto vyzerá torta v reze...