Foto: zirafninka1
Postup
-
1
Pripravíme si zeleninu.
-
2
Mrkvu, petržlen cibuľu očistíme a prekrojíme na polovice. Zeler nakrájame na väčšie kusy, baklažán umyjeme, pozdĺžne prekrojíme. Z každej polovice baklažánu odrežeme tenký plátok (viď bod č.3). Zeleninu poukladáme na plech, pridáme 4 strúčiky cesnaku, potrieme olejom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 45 minút.
-
3
Tenké plátky baklažánu
-
4
potrieme zmesou oleja, mletej červenej papriky a údenej soli.
-
5
Rozložíme na mriežku.
-
6
Upečenú zeleninu vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 160 °C a upečieme plátky baklažánu.
-
7
Zeleninu nakrájame na menšie kusy, baklažán ošúpeme a nakrájame. Všetko dáme do hrnca.
-
8
Zalejeme vývarom, pridáme tymianové lístky a na silnejšom ohni privedieme k varu. Teplotu znížime a varíme cca 30 minút.
-
9
Po 30 minútach zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku dochutíme soľou, čiernym korením a odstavíme. Zjemniť ju môžeme trochou smotany.
-
10
Upečené plátky baklažánu nakrájame na male kocky. Polievku servírujeme s rozdrobenou gorgonzolou a chrumkavými baklažánovými kockami. Bez syra je polievka vhodná aj pre vegánov.
dakujeme
dakujeme