Foto: harknessy
Ako inšpirácia poslúžila polievka, ktorú si rybári v Dalmácii pripravujú na lodi keď lovia ryby - recept som ale pozmenil. Okrem toho, oni používajú Zobraziť celý popisAko inšpirácia poslúžila polievka, ktorú si rybári v Dalmácii pripravujú na lodi keď lovia ryby - recept som ale pozmenil. Okrem toho, oni používajú pri varení priamo morskú vodu, čo sa dá v domácich podmienkach len ťažko a pri podávání si do nej dajú kúsky suchého chleba - môžete vyskúšať. V Dalmácii sa jej hovorí Juha od ribe, alebo aj Bujabiž - aj keď teda s pravou francúzskou Bouillabaisse to nema nič spoločné - tá sa varí 15, alebo aj oveľa viac hodín.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Vývar: | |
|
|
2 ks |
|
1/2 ks |
|
5 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
Polievka: | |
250 g |
|
2 ks |
|
1/2 ks |
|
1 - 2 PL |
|
2 PL |
|
1 hrsť |
|
2 - 3 ks |
|
2 - 3 PL |
|
|
Postup
-
1
Najskôr sa pustíme do rybieho vývaru. Vyfiletujeme si ryby (ja som použil dve dokopy vážili zhruba 1 kg - použil som rybu Cipura - to je bulharský názov, nemám predstavu ako sa volá táto ryba v slovenčine, po anglicky je to Gilt-head bream). Časť filiet môžeme použiť na iné jedlo a časť si nakrájame na kocky (tieto zbavíme aj kože) a odložíme na neskôr, keď budeme pripravovať samotnú polievku. Do hrnca so studenou vodou (cca 2 litre) dáme rybacie kostry aj s hlavami (ktoré sme predtým zbavili žiabier), 2 nakrájané mrkvy, polovicu nakrájaného zeleru, 3 bobkové listy, 5 guličiek čierneho korenia, 3 strúčiky cesnaku a cibuľu prekrojenú na polovicu. Varíme zhruba nejakých 45 minút.
-
2
Po uvarení vývar scedíme, rybie kosti oberieme a mäso si necháme. Do hrnca vlejeme scedený vývar, pridáme za hrsť ryže, nakrájané zemiaky, na malé kocky nakrájaný zeler a mrkvy, vínny ocot, paradajkový pretlak, olivový olej a osolíme. Polievku varíme nejakých 20-25 minút dokým sa nám neuvarí ryža - občas pomiešame.
- 3
Nakoniec do polievky pridáme, ktoré sme si obrali z kostí po uvarení vývaru ako aj surové mäso, ktoré sme si odložili pri filetovaní. Teraz už polievku nemiešame (aby sa nám mäso nerozpadlo), len necháme 5-7 minút prebublať. Polievku odstavíme a môžeme podávať.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Tých 15 hodín si si náhodou nepoplietol s 15 minútami?
Samotné ryby a potvory sú po 15 minútach už úplne uvarené (okrem chobotnice).
Ostatné zložky bouillabaissy potrebujú viac času - 1- 1,5 hodiny a sa nevaria spolu s rybami a potvorami.
Takže by bolo vhodné údaj upraviť na správny.
Tvoj recept radšej nekomentujem.