Pohánkový chlieb
Pohánkový chlieb s psylliom (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Recept na tento chlieb som dostala od vzdialeného príbuzného, ktorý okrem toho, že je celiatik, má veľa iných problémov a nemôže jesť hocičo.* Tento recept si vychytal sám a som rada, že sa so mnou podelil. Chlieb je čisto z pohánkovej múky, takže je tmavý, nie taký, na aký sme zvyknutí. Ale je chutný a veľmi sýty. Potrebuje ale dlhší čas, aby cesto s psylliom (prírodnou vlákninou) vykyslo. Výsledok ale stojí za to.
1 bochník porcia |
15 (+ kysnutie) minút príprava |
45 minút na 170 °C |
Postup
- Všetky suroviny okrem vody dáme do misky a premiešame.
- Prilejeme vodu a dobre vypracujeme na cesto.
- Misku zakryjeme utierkou a dáme pomaly pri izbovej teplote kysnúť 32 hodín. Dobu kysnutia neskracujeme, psyllium potrebuje dlhší čas, aby sa vláknina rozpustila.
- Po dobe kysnutia cesto rukou krátko premiešame v miske.
- Rúru vyhrejeme na 200 °C so sklenenou miskou, v ktorej budeme chlieb piecť. Keď je teplá, znížime teplotu rúry na 170 °C a misku vyberieme von. Vytrieme ju olejom, vysypeme múkou a dáme do nej cesto, uhladíme ho trocha.
- Vložíme zakryté do rúry a pečieme asi 45 minút. Potom skontrolujeme, či je chlieb prepečný. Ak áno, vyberieme z rúry, necháme trocha vychladnúť a potom ho vyberieme. Zakryjeme utierkou a necháme úplne vychladnúť.
- Poznámka: Vzhľadom k tomu, že je chlieb len z pohánkovej múky, je skutočne po upečení veľmi tmavý. Dobu kysnutia neskracujeme, raz som to skrátila na 24 hodín a nebolo to ono. :) Po vychladnutí ho držíme zabalený v bavlnenej utierke v chladničke.