Pohánkový chlieb

Pohánkový chlieb s psylliom (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Recept na tento chlieb som dostala od vzdialeného príbuzného, ktorý okrem toho, že je celiatik, má veľa iných problémov a nemôže jesť hocičo.* Tento recept si vychytal sám a som rada, že sa so mnou podelil. Chlieb je čisto z pohánkovej múky, takže je tmavý, nie taký, na aký sme zvyknutí. Ale je chutný a veľmi sýty. Potrebuje ale dlhší čas, aby cesto s psylliom (prírodnou vlákninou) vykyslo. Výsledok ale stojí za to.

1 bochník
porcia
15 (+ kysnutie) minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny okrem vody dáme do misky a premiešame.
  2. Prilejeme vodu a dobre vypracujeme na cesto.
  3. Misku zakryjeme utierkou a dáme pomaly pri izbovej teplote kysnúť 32 hodín. Dobu kysnutia neskracujeme, psyllium potrebuje dlhší čas, aby sa vláknina rozpustila.
  4. Po dobe kysnutia cesto rukou krátko premiešame v miske.
  5. Rúru vyhrejeme na 200 °C so sklenenou miskou, v ktorej budeme chlieb piecť. Keď je teplá, znížime teplotu rúry na 170 °C a misku vyberieme von. Vytrieme ju olejom, vysypeme múkou a dáme do nej cesto, uhladíme ho trocha.
  6. Vložíme zakryté do rúry a pečieme asi 45 minút. Potom skontrolujeme, či je chlieb prepečný. Ak áno, vyberieme z rúry, necháme trocha vychladnúť a potom ho vyberieme. Zakryjeme utierkou a necháme úplne vychladnúť.
  7. Poznámka: Vzhľadom k tomu, že je chlieb len z pohánkovej múky, je skutočne po upečení veľmi tmavý. Dobu kysnutia neskracujeme, raz som to skrátila na 24 hodín a nebolo to ono. :) Po vychladnutí ho držíme zabalený v bavlnenej utierke v chladničke.