Pohánkový chlieb

kristtin - fotkakristtin, 23. júna 2016
Pohánkový chlieb
Foto: kristtin

Pohánka - zaraďovaná medzi superfoods, je to antioxidant a obsahuje vzácny vitamín P. Je zdravá pre náš organizmus a zvlášť pre ľudí trpiacich na Zobraziť celý popisPohánka - zaraďovaná medzi superfoods, je to antioxidant a obsahuje vzácny vitamín P. Je zdravá pre náš organizmus a zvlášť pre ľudí trpiacich na tlak a cievne ochorenia. Pohánková múka chutí po orieškoch a je to vynikajúca obmena nezdravej bielej múky. Dá sa zohnať už v každom supermarkete a chlebík z nej je výborný. Tak prečo to nevyskúšať ?

15 minút
príprava
80 minút
na 180-220 °C

Suroviny

300 g
100 g
400 ml
1/2 kocky
1 PL
 štipka
 štipka
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvasnice. Do hrnčeka nalejeme do menej ako 1/3 pohára mlieko. Mlieko by malo byť vlažné. Dáme štipku cukru. Vložíme polovicu z kvasnice, premiešame a čakáme na vykvasenie.

  2. 2

    Zatiaľ si spravíme cesto na chlebík. Všetky suroviny zmiešame v miske, bez droždia a vody. ( ak nechcete pridať ovsené otruby, pridajte viac o 100 g pohánkovej múky ). Maslo odporúčam roztopiť na panvici a tak pridať. Semiačka pridajte podľa vlastného uváženia, nedávajte ich však veľmi veľa, aby konzistencia cesta bola taká aká má byť. Ak máme všetky suroviny v miske premiešané, prilievame vodu. Vodu regulujte, cesto nesmie byť ani tekuté a ani tuhé. Ak nám kvasnice vykvasili, pridáme do cesta aj tie a jemne premiešame. Zmes prikryjeme utierkou a nechávame odpočívať 1 hodinu, aby nám chlieb vykysol.

  3. 3

    Ak je chlebík vykysnutý pripravíme si formu na srnčí chrbát. Vytrieme ju maslom a následne pohánkovou múkou. Zmes vylejeme do formy a na vrch chlebíka posypeme ešte ovsené vločky ( môžete dať aj semiačka ).

    Pohánkový chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme 10 minút pri 220 stupňoch, potom približne hodinu na 180 stupňoch. Pod chlebík do rúry odporúčam dať sklenenú misku s vodou, aby bol chlebík vláčnejší. Sledujte si kôrku a prepečenosť chleba, každá rúra pečie inak takže u niekoho to možno nebude hodinu a niekoho iného možno aj viac ako hodinu. Dobrú chuť ! :)

Diskusia k receptu

staja
Škoda, že si nedala fotku v reze, lákalo by ma vyskúšať aj takýto chlebík. Nedá sa to už doplniť?
popoluska340
Vyzera vyborne urcite vyskusam som bezlepkarka tak sa zidu recepty z pohanky a pohankovej muky.
popoluska340
Dneska som piekla tento zdravy chlebik,a je vyborny.Namiesto otrub som dala ovsenne bezlepkove vlocky.Som bezlepkarka,a otruby obsahuju lepok.Kto este neskusal,sup sup vyskusat.Je vyborny.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia