Ražno-pohánkový chlieb s kváskom fotorecept

danda3 - fotkadanda3, 27. februára 2017 17:58
Ďalšie recepty »
Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept)Foto: danda3

Tento úžasný recept som našla na stránke korenizivota.com a keď som videla fotky, musela som vyskúšať.

Suroviny

Rozkvas:
1 PL
260 ml
260 ml
Cesto:
400 ml (voda)
1 PL
250 g
110 g
140 g
4 KL
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Ako prvé si zarobíme rozkvas zmiešaním vody, múky a kvásku. Necháme buď v teple, ak ho chceme mať skôr, alebo dáme do chladničky, záleží od času, ktorý máte. Ja som si ho zarobila ráno a poobede som už zarábala chlieb.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hotový rozkvas dáme do misy, odvážime si múku a semienka (dala som tekvicové, ľanové, slnečnicové a sezamové), môžu tam ísť aj vločky, ja som na ne zabudla, soľ a pivo.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Premiešame len zľahka, aby sa suroviny spojili.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme do formy vymastenej maslom, párkrát s formou klepneme o linku, aby sa cesto usadilo a uhladíme.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Povrch môžeme posypať semienkami, dobre ich popritláčame, aby z chlebíka nepopadali. Nechala som kysnúť v chladničke celú noc. Stačia aj tri hodiny v teple, ale podľa mojich skúseností, ak som piekla po troch hodinách, urobila sa mi v chlebíku jaskyňa, takže mojim favoritom je chladničkové kysnutie.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakysnutý chlebík na druhý deň.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru si rozpálime na 250 °C a pečieme 10 minút, potom na 200 °C 50 minút. Vrch môžeme zakryť alobalom, ja som na to zabudla, tak sa mi trošku prichytil.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    10 minút pred koncom pečenia chlebík vytiahneme z formy a dopekáme bez nej. Po upečení by sa mal postriekať vodou alebo zabaliť do mokrej utierky, na to som zabudla.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krájame až na druhý deň, ale to som teda nevydržala.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Je úžasný.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist