Foto: danda3
Tento úžasný recept som našla na stránke korenizivota.com a keď som videla fotky, musela som vyskúšať.
Postup
-
1
Ako prvé si zarobíme rozkvas zmiešaním vody, múky a kvásku. Necháme buď v teple, ak ho chceme mať skôr, alebo dáme do chladničky, záleží od času, ktorý máte. Ja som si ho zarobila ráno a poobede som už zarábala chlieb.
-
2
Hotový rozkvas dáme do misy, odvážime si múku a semienka (dala som tekvicové, ľanové, slnečnicové a sezamové), môžu tam ísť aj vločky, ja som na ne zabudla, soľ a pivo.
-
3
Premiešame len zľahka, aby sa suroviny spojili.
-
4
Dáme do formy vymastenej maslom, párkrát s formou klepneme o linku, aby sa cesto usadilo a uhladíme.
-
5
Povrch môžeme posypať semienkami, dobre ich popritláčame, aby z chlebíka nepopadali. Nechala som kysnúť v chladničke celú noc. Stačia aj tri hodiny v teple, ale podľa mojich skúseností, ak som piekla po troch hodinách, urobila sa mi v chlebíku jaskyňa, takže mojim favoritom je chladničkové kysnutie.
-
6
Nakysnutý chlebík na druhý deň.
-
7
Rúru si rozpálime na 250 °C a pečieme 10 minút, potom na 200 °C 50 minút. Vrch môžeme zakryť alobalom, ja som na to zabudla, tak sa mi trošku prichytil.
-
8
10 minút pred koncom pečenia chlebík vytiahneme z formy a dopekáme bez nej. Po upečení by sa mal postriekať vodou alebo zabaliť do mokrej utierky, na to som zabudla.
-
9
Krájame až na druhý deň, ale to som teda nevydržala.
-
10
Je úžasný.
Ďakujem @radost , mám z neho veľkú radosť, už pečiem väčšinou chlebíky vo forme.☺
Ďakujem Ti.
Ďakujem Ti, pekávala som aj ja samostojné, ale v poslednom čase vedú pečené vo forme a keďže sme len dvaja, chvíľu trvá, kým ho zjeme. ale tento bol výnimka, už z neho veľa neostalo.
Ďakujem Ti @monty , ja keď zbadám nejaký nový recept, ktorý som ešte neskúšala, musím ho urobiť, niektoré pokusy sa nevydarili, tých je pomenej, našťastie, ale väčšina sa podarí. Našťastie svatka má sliepky, takže chlebík nevyjde navnivoč a ja mám domáce vajíčka.☺
Ahoj, mám novú formu z Tescomy a má rozmery 31x11x7 cm, je väčšia ako tie klasické, túto stačí vymazať maslom, keď pečiem v starej forme, aj vysypávam múkou, aby sa neprichytil.
Vašu fotografiu sme otočili:
Ďakujem za super správu a za krásne fotky, som veľmi rada, že si vyskúšal tento recept.
Vďaka za pripomenutie tohto receptu, určite ho upečiem :)
Super, ďakujem za foto.
Wau, @tiginko , super sa To podaril, krásny a určite chutný. Aj ja som dnes piekla, ale už len pre seba, manžel prestal chlieb jesť úplne. No tej soli sa aj mne zdá dosť teraz si už nepamätám, či to bol preklep, alebo som toľko dávala, ono záleží aj, či sú kopcom alebo zarovnané lyžičky.
tento chlebík pečiem zhruba raz za 10 dní a keď nemám kúpené pivo dám kľudne vodu, dá sa aj tak
Môže byť aj voda.
Dobrý večer, áno môže byť, ale chlebík bude hutnejší, dala by som ho na noc do chladničky a upiekla ho zajtra. Nech sa darí, držím palce.
Ďakujem
Ja ho nechám asi 10 minút, nesledujem to, potom dám do suchej. Asi aby nebola tá kôrka príliš tvrdá.