Ražno-pohánkový chlieb s kváskom fotorecept

danda3 - fotkadanda3, 27. februára 2017
Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept)
Foto: danda3

Tento úžasný recept som našla na stránke korenizivota.com a keď som videla fotky, musela som vyskúšať.

Suroviny

Rozkvas:
1 PL
260 ml
260 ml
Cesto:
400 ml (voda)
1 PL
250 g
110 g
140 g
4 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé si zarobíme rozkvas zmiešaním vody, múky a kvásku. Necháme buď v teple, ak ho chceme mať skôr, alebo dáme do chladničky, záleží od času, ktorý máte. Ja som si ho zarobila ráno a poobede som už zarábala chlieb.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hotový rozkvas dáme do misy, odvážime si múku a semienka (dala som tekvicové, ľanové, slnečnicové a sezamové), môžu tam ísť aj vločky, ja som na ne zabudla, soľ a pivo.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Premiešame len zľahka, aby sa suroviny spojili.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme do formy vymastenej maslom, párkrát s formou klepneme o linku, aby sa cesto usadilo a uhladíme.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Povrch môžeme posypať semienkami, dobre ich popritláčame, aby z chlebíka nepopadali. Nechala som kysnúť v chladničke celú noc. Stačia aj tri hodiny v teple, ale podľa mojich skúseností, ak som piekla po troch hodinách, urobila sa mi v chlebíku jaskyňa, takže mojim favoritom je chladničkové kysnutie.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakysnutý chlebík na druhý deň.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru si rozpálime na 250 °C a pečieme 10 minút, potom na 200 °C 50 minút. Vrch môžeme zakryť alobalom, ja som na to zabudla, tak sa mi trošku prichytil.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    10 minút pred koncom pečenia chlebík vytiahneme z formy a dopekáme bez nej. Po upečení by sa mal postriekať vodou alebo zabaliť do mokrej utierky, na to som zabudla.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krájame až na druhý deň, ale to som teda nevydržala.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Je úžasný.

    Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
Krásny chlebík si upiekla, ukážkový. Tiež som ho skúšala podľa tohto receptu, ale môj prvý pokus nebol podľa očakávania. Chuťovo bol výborný, robila som s ho čiernym pivom.
Wau!!!Paradny chlebik☺akurat mam vybrani kvasok z chladnicky,aby sa aklimatizoval, chystam sa zarobit na chlebik.. skontrolujem ci mam doma potrebne ingrediencie a ked mam tak idem robit ten tvoj,s pivom som este kvaskovy chlebik neskusala
♥Ďakujem vám veľmi pekne za milé komentáre, potešili.♥ Už mám zarobený druhý, odpočíva v chladničke, tam som pridala aj vločky, tak uvidím, či sa vydaril, zajtra pečiem. Zabudla som napísať finálnu váhu, mal 1250 g.
@Gabusa (28.2.2017 18:28)
Ďakujem Ti, pekávala som aj ja samostojné, ale v poslednom čase vedú pečené vo forme a keďže sme len dvaja, chvíľu trvá, kým ho zjeme. ale tento bol výnimka, už z neho veľa neostalo.
@Monty469 (28.2.2017 18:35)

Ďakujem Ti @monty , ja keď zbadám nejaký nový recept, ktorý som ešte neskúšala, musím ho urobiť, niektoré pokusy sa nevydarili, tých je pomenej, našťastie, ale väčšina sa podarí. Našťastie svatka má sliepky, takže chlebík nevyjde navnivoč a ja mám domáce vajíčka.☺
Danda3,krásny máš chlebík,ja momentálne kváskujem ostošesť,najprv som sa toho bála,ale teraz ho pridávam všade,dnes boli na večeru lievance s prebytočným kváskom :))
verím že je úžasný, lebo aj úžasne vyzerá a iste aj krásne vonia. Robievam špaldovo ražný ale mám rada pohánku tak vyskúšam aj tvoj. Ten ražný kvások čo sa robí niekoľko dní sa mi nedarí, ale tento tvoj vyzerá jednoducho, tak to skúsim. Ďakujem pekne za recept.
♥Ďakujem vám veľmi pekne za krásne komentáre, potešili.♥ Ešte som zabudla napísať, že soľ si dajte podľa chuti, 2 KL boli málo, 4 KL veľa, takže dávam 3 KL. A pridávam aj trošku celej rasce alebo čierneho kmínu, s tým opatrne, má pikantnú chuť.
@Kimlo (4.3.2017 09:51)

Ahoj, mám novú formu z Tescomy a má rozmery 31x11x7 cm, je väčšia ako tie klasické, túto stačí vymazať maslom, keď pečiem v starej forme, aj vysypávam múkou, aby sa neprichytil.


podaril sa mi na tretí pokus fantasticky, konečne nie je príliš mokrý a hutný. Už som vychytala všetky drobné mušky :-) Chce to hlavne trpezlivosť a dopriať cestu aj upečenému chlebíku dostatok času. Inak namiesto medu som dala melasu a piekla som trošku dlhšie, 10 + 50 minút vo forme a ešte 10 minút po vyklopení. Ešte by som chcela podotknúť, že 4 lyžičky soli sú pomerne dosť, mne sa osvedčili 3. Ďakujem @danda3 za výborný recept, zaraďujem ho medzi stálice, mužovi pečiem s vyšším podielom pšeničnej múky a moje sú tieto tmavé tehly :-)


@Tiginko (12.4.2019 16:51)

Wau, @tiginko , super sa To podaril, krásny a určite chutný. Aj ja som dnes piekla, ale už len pre seba, manžel prestal chlieb jesť úplne. No tej soli sa aj mne zdá dosť teraz si už nepamätám, či to bol preklep, alebo som toľko dávala, ono záleží aj, či sú kopcom alebo zarovnané lyžičky.

Pridaj komentár k receptu: