Pohánkovo-pšenový chlebík pre každého

timeforacake - fotkatimeforacake, 20. januára 2016

Keďže dobrých chlebíkov nie je nikdy dosť, pridávam sem jeden zo svojich favoritov aj ja. Chlebík vhodný pre bezlepkáčov, lepkáčov, malé deti, dospelákov, starších a vlastne pre každého, kto chce vyskúšať niečo nové a nutrične bohaté. Chlebík je naturálne bez lepku a drží krásne pokope vďaka vláknine psylium. Psýlium je výborné na prečistenie tráviacej sústavy (nielen po sviatkoch). Takže, upečte si niečo pre zdravie! :) Ps. Najlepšie chutí opečený do chrumkava. www.mygreenwonders.blogspot.com

Suroviny

1 šálka
3/4 šálky (alebo quinoa)
1 hrsť (môže byť no nemusí)
1 šálka
4 lyžice
2 lyžice (kokosový alebo roztopené maslo)
1 kopcovitá lyžička (kypriaci prášok do pečiva)
1 lyžička
 hrsť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer pred spaním si do veľkej misy nasypeme pohánku, pšeno (alebo quinou). Zalejeme dvojnásobným množstvom vody a pridáme šplech citrónovej šťavy alebo jablečného octa. Chlebík bude takto omnoho lepšie stráviteľný a poskytne nášmu telu aj viac živín.

  2. 2

    Ráno si všetko pár krát premyjeme, pridáme olej, soľ, prášok do pečiva a vymixujeme robotom do hladka. Môžte použiť aj ponorný mixér - tak to robím ja a nemixujem úplne dohladka, pretože rada v chlebíku nechávam kúsky pohánky a pšena. Tieto kúsky po opečení krásne chrumkajú.

  3. 3

    V menšej miske si spolu zmiešame psyllium s vodou. Poriadne premiešame vidličkou a neháme postáť cca 5 minút, kým nám hmota krásne nezgélovatie (nezhustne). Hmotu pridajte do vášho ´cesta´ aj spolu s vločkami, semiačkami a koreninamy. Teda ak nejaké používate. Chlebík sa dá upiecť aj bez nich, no skúste experimentovať s rôznymi chuťami.

  4. 4

    Cesto vylejte do formy na chlebík, ktorú ste vyložili papierom na pečenie a papier na pečenie ste zľahka naolejovali. Ostrým nožíkom spravte na vrch chlebíka zárezy. Vrch môžte posypať extra semiačkami. Pečte pri 220°C asi 30 minút, chlebík vytiahnite, opäť prerežte tam, kde ste spravili zárezy na začiatku a dopekajte pri 200°C ďalších 35-45 minút, dokým chlebík nebude pekne napučaný a po poklepnutí bude znieť ako dutý.

  5. 5

    Po upečení nehajte chlebík celkom vychladnúť a papajte. Môžte ho aj nakrájať a zamraziť. Nech vám chutí! :)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ďakujem za krásne komentáre a verím, že chlebík bude chutiť. :) Ja ho z mrazničky položím na horúcu grilovaciu panvicu, poopekám z oboch strán pár minút a je fantastický, @mirkatarby. trošku trvá, kým si človek zvikne na chuť pohánky ak ju v strave ešte moc nemal. No po pár razoch chutí každému! :)
Dievcata chlebik je uzasny,uz iny ani robievat nebudem.Vrela vdaka za receptik.S cestom sa dobre pracovalo,a vysledok stal za to.Ziadna muka,len som pridala rascu,a lanove semiacka do cesta,aj na povrch.Ale budem experimentovat urcite so semiackami.
Vyskúšam upiecť.Pšeno som takto ešte nevyužila,len do nákypu alebo ako prílohu.Ukladám do k.k