Foto: timeforacake
Keďže dobrých chlebíkov nie je nikdy dosť, pridávam sem jeden zo svojich favoritov aj ja. Chlebík vhodný pre bezlepkáčov, lepkáčov, malé deti, dospelákov, starších Zobraziť celý popisKeďže dobrých chlebíkov nie je nikdy dosť, pridávam sem jeden zo svojich favoritov aj ja. Chlebík vhodný pre bezlepkáčov, lepkáčov, malé deti, dospelákov, starších a vlastne pre každého, kto chce vyskúšať niečo nové a nutrične bohaté. Chlebík je naturálne bez lepku a drží krásne pokope vďaka vláknine psylium. Psýlium je výborné na prečistenie tráviacej sústavy (nielen po sviatkoch). Takže, upečte si niečo pre zdravie! :) Ps. Najlepšie chutí opečený do chrumkava. www.mygreenwonders.blogspot.com
Suroviny
1 šálka |
|
3/4 šálky (alebo quinoa) |
|
1 hrsť (môže byť no nemusí) |
|
1 šálka |
|
4 lyžice |
|
2 lyžice (kokosový alebo roztopené maslo) |
|
1 kopcovitá lyžička (kypriaci prášok do pečiva) |
|
1 lyžička |
|
|
|
hrsť |
|
Postup
-
1
Večer pred spaním si do veľkej misy nasypeme pohánku, pšeno (alebo quinou). Zalejeme dvojnásobným množstvom vody a pridáme šplech citrónovej šťavy alebo jablečného octa. Chlebík bude takto omnoho lepšie stráviteľný a poskytne nášmu telu aj viac živín.
- 2
Ráno si všetko pár krát premyjeme, pridáme olej, soľ, prášok do pečiva a vymixujeme robotom do hladka. Môžte použiť aj ponorný mixér - tak to robím ja a nemixujem úplne dohladka, pretože rada v chlebíku nechávam kúsky pohánky a pšena. Tieto kúsky po opečení krásne chrumkajú.
- 3
V menšej miske si spolu zmiešame psyllium s vodou. Poriadne premiešame vidličkou a neháme postáť cca 5 minút, kým nám hmota krásne nezgélovatie (nezhustne). Hmotu pridajte do vášho ´cesta´ aj spolu s vločkami, semiačkami a koreninamy. Teda ak nejaké používate. Chlebík sa dá upiecť aj bez nich, no skúste experimentovať s rôznymi chuťami.
- 4
Cesto vylejte do formy na chlebík, ktorú ste vyložili papierom na pečenie a papier na pečenie ste zľahka naolejovali. Ostrým nožíkom spravte na vrch chlebíka zárezy. Vrch môžte posypať extra semiačkami. Pečte pri 220°C asi 30 minút, chlebík vytiahnite, opäť prerežte tam, kde ste spravili zárezy na začiatku a dopekajte pri 200°C ďalších 35-45 minút, dokým chlebík nebude pekne napučaný a po poklepnutí bude znieť ako dutý.
- 5
Po upečení nehajte chlebík celkom vychladnúť a papajte. Môžte ho aj nakrájať a zamraziť. Nech vám chutí! :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Veľmi sa teším na tento recept, dnes pečiem. Som zvedavá:)
Inšpirácia :)
@sjuz - krásny chlebík máš aj ty! A dokonca vidím, že aj kadejaký iní foodblogers majú podobnú verziu chlebíka-paráda ako sa svet stáva zdravším! :)
A ohľadom toho narezania, prerež ho už len v tých predošlých pár rezoch, kde bol narezaný pred vložením do rúry. :)
@bubaya Ďakujem krásne z celého srdca! :) Snáď bude chlebík chutiť aspoň tak ako nám, mňam! A áno, fotky a aj ´stajlovanie´ si robím sama. Rada lahodím očiam ;)