Pohánkovo-pšenový chlebík pre každého

timeforacake - fotkatimeforacake, 20. januára 2016

Keďže dobrých chlebíkov nie je nikdy dosť, pridávam sem jeden zo svojich favoritov aj ja. Chlebík vhodný pre bezlepkáčov, lepkáčov, malé deti, dospelákov, starších Zobraziť celý popisKeďže dobrých chlebíkov nie je nikdy dosť, pridávam sem jeden zo svojich favoritov aj ja. Chlebík vhodný pre bezlepkáčov, lepkáčov, malé deti, dospelákov, starších a vlastne pre každého, kto chce vyskúšať niečo nové a nutrične bohaté. Chlebík je naturálne bez lepku a drží krásne pokope vďaka vláknine psylium. Psýlium je výborné na prečistenie tráviacej sústavy (nielen po sviatkoch). Takže, upečte si niečo pre zdravie! :) Ps. Najlepšie chutí opečený do chrumkava. www.mygreenwonders.blogspot.com

Suroviny

1 šálka
3/4 šálky (alebo quinoa)
1 hrsť (môže byť no nemusí)
1 šálka
4 lyžice
2 lyžice (kokosový alebo roztopené maslo)
1 kopcovitá lyžička (kypriaci prášok do pečiva)
1 lyžička
 hrsť




Postup

  1. 1

    Večer pred spaním si do veľkej misy nasypeme pohánku, pšeno (alebo quinou). Zalejeme dvojnásobným množstvom vody a pridáme šplech citrónovej šťavy alebo jablečného octa. Chlebík bude takto omnoho lepšie stráviteľný a poskytne nášmu telu aj viac živín.

  2. 2

    Ráno si všetko pár krát premyjeme, pridáme olej, soľ, prášok do pečiva a vymixujeme robotom do hladka. Môžte použiť aj ponorný mixér - tak to robím ja a nemixujem úplne dohladka, pretože rada v chlebíku nechávam kúsky pohánky a pšena. Tieto kúsky po opečení krásne chrumkajú.

  3. 3

    V menšej miske si spolu zmiešame psyllium s vodou. Poriadne premiešame vidličkou a neháme postáť cca 5 minút, kým nám hmota krásne nezgélovatie (nezhustne). Hmotu pridajte do vášho ´cesta´ aj spolu s vločkami, semiačkami a koreninamy. Teda ak nejaké používate. Chlebík sa dá upiecť aj bez nich, no skúste experimentovať s rôznymi chuťami.

  4. 4

    Cesto vylejte do formy na chlebík, ktorú ste vyložili papierom na pečenie a papier na pečenie ste zľahka naolejovali. Ostrým nožíkom spravte na vrch chlebíka zárezy. Vrch môžte posypať extra semiačkami. Pečte pri 220°C asi 30 minút, chlebík vytiahnite, opäť prerežte tam, kde ste spravili zárezy na začiatku a dopekajte pri 200°C ďalších 35-45 minút, dokým chlebík nebude pekne napučaný a po poklepnutí bude znieť ako dutý.

  5. 5

    Po upečení nehajte chlebík celkom vychladnúť a papajte. Môžte ho aj nakrájať a zamraziť. Nech vám chutí! :)

Diskusia k receptu

monty469
Vyskúšam upiecť.Pšeno som takto ešte nevyužila,len do nákypu alebo ako prílohu.Ukladám do k.k
kukulienka71
dobré informácie okľadne surovín aj prípravy, takéto recepty sú hodnotné. Psyllium som v tepelnej úprave ešte nepoužila, skúsim. A dám quinou. Pekná umelecká fotka:-)
mirkatarby
Určite vyskúšam.Vďaka za recept.Stále hľadám nejaký bezlepkový chlieb,ktorý by chutil aj po rozmrazení,nielen čerstvý.
timeforacake
Ďakujem za krásne komentáre a verím, že chlebík bude chutiť. :) Ja ho z mrazničky položím na horúcu grilovaciu panvicu, poopekám z oboch strán pár minút a je fantastický, @mirkatarby. trošku trvá, kým si človek zvikne na chuť pohánky ak ju v strave ešte moc nemal. No po pár razoch chutí každému! :)
popoluska340
Takyto receptik som dlho hladala.Som bezlepkarka,a hned by som si ho aj upiekla,ale nemam namocene suroviny.Ddneska namocim a zajtra upeciem.vdaka za receptik.
sjuz
tento chlebík sa najviac podobá na najlepší bezlepkový, aký som kedy jedla - v novembri v Sárvari v hoteli mali dva druhy skvelého bezl. chlebíka. Dali nám kontakt na pekára vo vedľajšej dedine, tam sme si objednali 10 ks - 5 z každého:), doma som ho vákuovo zabalila a dala zmraziť. Keďže chlieb nejeme často, vydržal dlho - včera padol posledný:) Škoda, že je to od nás 150 km.
Veľmi sa teším na tento recept, dnes pečiem. Som zvedavá:)
sjuz
môžem sa spýtať - čo znamená - opať prerežte - ? Mám ho prerezať na polovicu celý alebo len obnoviť zárez? Vďaka:)
popoluska340
CHlebik uz je v trube,som zvedava,aky bude.Pouzivam bezlepkove muky MIX-B na pecenie peciva,ale to su same skroby,tak by som bola rada,za zdravsi chlebik.
popoluska340
Dievcata chlebik je uzasny,uz iny ani robievat nebudem.Vrela vdaka za receptik.S cestom sa dobre pracovalo,a vysledok stal za to.Ziadna muka,len som pridala rascu,a lanove semiacka do cesta,aj na povrch.Ale budem experimentovat urcite so semiackami.
bubaya
Paráda, ja sa snažím piecť bez pšenice, a sestra by chcela už aj bez špaldy a droždia, takže každý recept je pre mňa darom. Miesto psyllia dám zemiakovú vlákninu, mne to psyllium akosi smrdí. Vďaka za recept, 5 hviezd, KK, a pečieme......
bubaya
PS: máš krásne fotky k receptom, to fotíš sama, alebo sa tým živíš? Klobúk dolu, palec hore.
timeforacake
Ďakujem dievčence za toľko milých slov, veľmi si to vážim a všetkým prajem nech chlebík chutí na zdravie! :)
@sjuz - krásny chlebík máš aj ty! A dokonca vidím, že aj kadejaký iní foodblogers majú podobnú verziu chlebíka-paráda ako sa svet stáva zdravším! :)
A ohľadom toho narezania, prerež ho už len v tých predošlých pár rezoch, kde bol narezaný pred vložením do rúry. :)
@bubaya Ďakujem krásne z celého srdca! :) Snáď bude chlebík chutiť aspoň tak ako nám, mňam! A áno, fotky a aj ´stajlovanie´ si robím sama. Rada lahodím očiam ;)
sjuz
@timeforcake - to nie je moj chlebík :), mne sa nepodaril, cely putoval sliepkam. Aspoň mali večeru.. :)
aninka1
Rada by som len jednu pripomienku. Ak tam idú vločky, už to nemôžu jest bezlepkáči.
jujoska
@aninka1 a preco nie? Ved vlociek je vela druhov, aj bezlepkovych - napr. ryzove, pohankove alebo aj ovsene bez lepku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia