Pohánkovo-pšenový chlebík pre každého

Autor receptu: timeforacake

Keďže dobrých chlebíkov nie je nikdy dosť, pridávam sem jeden zo svojich favoritov aj ja. Chlebík vhodný pre bezlepkáčov, lepkáčov, malé deti, dospelákov, starších a vlastne pre každého, kto chce vyskúšať niečo nové a nutrične bohaté. Chlebík je naturálne bez lepku a drží krásne pokope vďaka vláknine psylium. Psýlium je výborné na prečistenie tráviacej sústavy (nielen po sviatkoch). Takže, upečte si niečo pre zdravie! :) Ps. Najlepšie chutí opečený do chrumkava. www.mygreenwonders.blogspot.com

Suroviny

Postup

  1. Večer pred spaním si do veľkej misy nasypeme pohánku, pšeno (alebo quinou). Zalejeme dvojnásobným množstvom vody a pridáme šplech citrónovej šťavy alebo jablečného octa. Chlebík bude takto omnoho lepšie stráviteľný a poskytne nášmu telu aj viac živín.
  2. Ráno si všetko pár krát premyjeme, pridáme olej, soľ, prášok do pečiva a vymixujeme robotom do hladka. Môžte použiť aj ponorný mixér - tak to robím ja a nemixujem úplne dohladka, pretože rada v chlebíku nechávam kúsky pohánky a pšena. Tieto kúsky po opečení krásne chrumkajú.
  3. V menšej miske si spolu zmiešame psyllium s vodou. Poriadne premiešame vidličkou a neháme postáť cca 5 minút, kým nám hmota krásne nezgélovatie (nezhustne). Hmotu pridajte do vášho ´cesta´ aj spolu s vločkami, semiačkami a koreninamy. Teda ak nejaké používate. Chlebík sa dá upiecť aj bez nich, no skúste experimentovať s rôznymi chuťami.
  4. Cesto vylejte do formy na chlebík, ktorú ste vyložili papierom na pečenie a papier na pečenie ste zľahka naolejovali. Ostrým nožíkom spravte na vrch chlebíka zárezy. Vrch môžte posypať extra semiačkami. Pečte pri 220°C asi 30 minút, chlebík vytiahnite, opäť prerežte tam, kde ste spravili zárezy na začiatku a dopekajte pri 200°C ďalších 35-45 minút, dokým chlebík nebude pekne napučaný a po poklepnutí bude znieť ako dutý.
  5. Po upečení nehajte chlebík celkom vychladnúť a papajte. Môžte ho aj nakrájať a zamraziť. Nech vám chutí! :)