Pohánkové cestoviny (fotorecept)

Autor receptu: katka78

Jednoduché a chutné cestoviny bez lepku a vajec.

3
porcie
35 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ľanové semienka zomeliem (v mlynčeku na kávu) a zmiešam so 6 PL vlažnej vody. Nechám odstáť cca 5 minút, kým hmota nadobudne rôsolovitú konzistenciu. Tá bude slúžiť ako spojivo, namiesto vajíčka. Kto sa vajciam vyhýbať nemusí, môže namiesto 2 PL ľanu a 6 PL vody použiť jedno väčšie vajce. Do misky nasypem múku, pridám soľ, ľanovú zmes a postupne prilievam vlažnú vodu (cca 1 - 1,5 dl). S vodou pozor, aj pohánkové múky sajú rôzne, treba ju pridávať postupne, zmes premiešavať a sledovať ako múka vodu absorbuje, či ešte treba doliať, alebo už stačí a zmes je celistvá. No ak to náhodou preženiete, nič sa nedeje, z redšieho cesta sa dajú urobiť rovnako chutné halušky. Pripravené cesto nechám v chlade odležať asi 30 minút.
  2. Potom v primerane veľkom hrnci nechám zovrieť osolenú vodu. Medzitým pracovnú dosku jemne vysypem pohánkovou múkou a rozvaľkám na nej polovicu pripraveného cesta (zvyšok zatiaľ odložím späť do chladničky). Rozvaľkám ho na tenko, varom cesto trochu naberie na objeme, tak nech cestovina nie je príliš hrubá.
  3. Z rozvaľkaného cesta formujem ľubovoľné tvary - rezance, mašličky, štvorčeky... čo krehšie bezlepkové cesto umožní.
  4. Pripravenú cestovinu vkladám do vriacej vody a povarím cca 3 - 5 minút. Hotovú ju podľa potreby omastím tukom, alebo spojím s omáčkou a servírujem.
  5. Rovnako postupujem aj so zvyšnou časťou cesta z chladničky. Cestovinu podľa tohto receptu (ešte neuvarenú) je možné aj presušiť a krátkodobo uskladniť vo vzduchotesnej nádobe, prípadne zmraziť ako polotovar pre ďalšie varenie. Je však krehká, preto treba na takéto skladovanie zvoliť vhodný tvar a manipulovať s ňou opatrne.