Pohánka so slivkami fotorecept

Roman Pekný
šéfkuchár hotela Villa Nečas v Žiline, 23. októbra 2014
Pohánka so slivkami (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
60 + namočenie pohán minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g
50 g
štipka
100 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vriacej vody si dáme uvariť vopred namočenú pohánku. Pohánku varíme do mäkka. Potom ju treba scediť a prepláchnúť. Tým sa zbavíme zemitej chuti.

  2. 2

    Do roztopeného masla pridáme na rezance nakrájané sušené slivky a slivkový lekvár. Pridáme trochu vody a krátko povaríme, kým nám slivky nezmäknú. Pohánku zalejeme slivkovou omáčkou a dobre premiešame. Posypeme práškovým cukrom.










  3. 3

    TIP: Pohánku treba vopred namočiť. Dá sa aj hneď variť, ale doba varenia je oveľa dlhšia.

Diskusia k receptu

jozka2
Vidim,ze pohanku nakprv troche opekate/prazite na sucho?!/,nemusi sa prelievat horucou vodou ak do takto prazenej na sucho,ked uz zacina menit farbu,je troche oprazena date bielok,ktory momentalne rychlo miesate stale na plameni az kym sa bielok uplne nestrati potom ju mozte zaliat potrebnym mnozstvom vody a pohanka bude mat vynikajucu chut.Takto robim uz desatorcia a stale je vyborna.

Vasa musi byt vynikajuca so susenymi slivkami,zvyknem takto robit quinoa.Skusim aj tatarku.
marianne
Tento Roman Pekny velmi dobre vari a pekne serviruje..:-)
evanaaa
Tak, recept som si uložila, aj keď pohánku som ešte nejedla, ale raz treba ochutnať.
@jozka2 , a ten bielok sa nezrazí, ako pri praženici?
pulsatilka
Ja varím pohánku naopak. Najprv ju na sitku prelejem vriacou vodou aby sa zbavila trpkej chuti a až potom dusím, varím, pražím...podľa toho, čo idem pripraviť. Rovnaký postup je aj pri pšene /česky jáhly/, nakoľko býva trpké.
zinnajdha
aj ja robím pohanku zatiaľ som ju len sparila: vsypala som ju do vriacej vody a okamžite vypla plyn pod ňou. Niekedy som ju dávala aj do perín, ale v poslenom čase už ani to.

Tento recept vítam, lebo pohanka trocha "zapeká" a tie slivky to eliminujú.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha