Pohánčené placky fotorecept

jody - fotkajody, 14. júla 2011
Pohánčené placky (fotorecept)
Foto: jody

Strašne dobré a keď vynecháte jednu ingredienciu, tak aj zdravé. :-)

20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Dáme variť krúpy do studenej vody na slabučký plameň, občas premiešame, dolievame vodu ak treba, až uvaríme celkom do mäkka a posolíme.

    Pohánčené placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do uvarených krúpov (že je v nich voda nevadí, len nech jej nie je veľa) nasypeme pohánku, premiešame a odstavíme bokom, kde to necháme aspoň pol hodinu prikryté odpočívať. Pohánka tú zvyšnú vodu vypije.

    Pohánčené placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V panvici si upražíme do chrumkava cibuľu so slaninou. Ak chcete, slaninu vynechajte, cibuľa bude stačiť.

    Pohánčené placky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tak 2-3 malé zemiaky nastrúhame na jemno.

    Pohánčené placky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ku krúpom a pohánke pridáme cibuľu so slaninou, zemiaky a keď je zmes viacmenej ochladnutá, tak ešte vajíčka, korenie, múku, krupicu, soľ, korenie, popučený cesnak a majorán.

    Pohánčené placky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keby som mala doma ovsené vločky, tak to hustím nimi, takto som dala trošku viac múky.

    Pohánčené placky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Smažíme malé placečky...

    Pohánčené placky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...z oboch strán do chrumkava.

    Pohánčené placky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame napríklad ku hrachovej polievke. Sú fakt super, skúste! Dobrú chuť! :-)

    Pohánčené placky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

maartina
nielen vyzerajú, no sú určite aj veľmi chutné ...musím ich spraviť
zvoncek
tiež vyskúšam, bez tej slaninky, na smaženie je použitý olej alebo masť?
kuchticka
Recept pre mna, dakujem. Vyhyban sa co najviac masu, tak toto bude pre mna ako hlavne jedlo na obed, ked manzelovi naservirujem k tomu kus udeneho a hachovu kasu alebo sosovicu.
akeber
ja by som nič nevynechala , pekný receptík už je v kk..:)
gubics
Mám otázku pohánku netreba prv nejako tepelne upraviť?

Ešte by som sa chcela opýtať keď už ste tu spomenuli pohánku, či nevie niekto recept na "potatarčené pirohy" (tiež sú z pohánky) kedysi ich výborné pripravovali v jednej reštaurácii pri ceste z Košíc do Humenného. Keď sme tadiaľ išli na služobnú cestu , vždy sme si ju tam objednávali.
tatranka
Zdravé,zaujímavé.Pre mňa nový recept.Ukladám,príležitostne vyskúšam.
jody
@gubics , tepelná úprava pohánky spočívala v jej nasypaní do vrelých krúpov a postátí pol hodiny. No a potom následne ešte vo vypražení... :-)
luckaprima
no ja to teda tiež vyskúšam, mám doma pohánku a neviem čo s ňou, pôvodne som ju kúpila pre nase nove babo ako jednu z prvych obilnin, ale ked som ju pripravila so zeleninkou, maličká sa zamraštila.. tak som ochutnala a pochopila :) tak dám pohánke ešte šancu v týchto plackách som zvedavá..
modrykamen
Na pohánku je málo receptov. Tento sa mi pozdáva. Hádam bude chutiť aj mojim stravníkom.
jozka2
gubics,ak mas pohanku zomletu tak ja davam na pol kg PHR muky tak asi 2 hrste pohankovej,ked som bola doma tak v obchode ju maju bezne,ale ta je uz miesana s PHR mukou a tam uz nic netreba pridavat,ja si meliem pohanku a tak potom pridavam do muky na pirohy.
jozka2
chcem este povedat,ak je pohanka neoprazena/ta je svetla,oprazena je tmava/cize svetla,pred varenim ju treba na sucho oprazit,ale sa nesmie spalit a ked zmeni farbu do hneda treba pridat bielok z vajicka a rychlo miesat aby bielok nemal casu sa zrazit a miesat kym sa bielok uplne nestrati,robi sa to preto aby sa stratila charakteristicka pohankova chut.To ma naucil davno clovek ktory bol ukrajinsky poliak a skutocne sa chut zlahodni tymto postupom.
jozka2
este by som rada dodala.ze pan Hudak str./novinar,moderator/v Japonsku na ulici piekol pohankove placky,ktore mali velky uspech.Bol pozvany prof.Akahirom Isikavu,ktory tieto placky prvy krat ochutnal u p.Hudaka v byte a tak mu zachutnali,ze ho pozval do Japonska,skoda,ze pan Hudak asi nechodi na varechu,lebo on je zanietenym propagatorom jedal z pohanky.
jozka2
nehnevajte sa,ze vela pisem,chcem len dodat,ze pohanku treba pomliet a pridat do zemiakov na placky.Ja ju bezne meliem v mixeri,ale musi byt sucha.Ked ju varim tak iba umytu vsypem do vriacej vody tak aby voda bola troche nad pohankou,hned beriem zo sporaka,zatocim do utierky a dam pod paplon kym sa pripravym na ranajky voda sa vpije,pohanka nabotna a krasne sa rozsypava,varenim by nebula sypka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia