Podbité zemiaky s fašírkou fotorecept

ketty3811 - fotkaketty3811, 14. januára 2011
Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept)
Foto: ketty3811

Staré slovenské jedlo(jednoduché)

Suroviny

asi 1 kg
1 ks
1 ks
na fašírku:
1 kg
2 ks
1 ks
3-4 ks, (2-dňové)
6 strúčikov
8 ks, na tvrdo

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky si očistíme.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame na kolieska.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme na oleji. Pridáme červenú mletú papriku a bobkový list.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme nakrájané zemiaky,premiešame a chvíľu orestujeme.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podlejeme vodou,osolíme a podusíme.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmiešame si kyslú smotanu s mliekom a hladkou múkou.Všetko podľa potreby.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme k mäkkým zemiakom.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Chvíľu povaríme a hotovo.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na fašírku si zmiešame mleté mäso(bravčové),vajíčka,rožky(nakrájane a zaliate vodou alebo mliekom),cibuľu,cesnak,majoránku,soľ,mleté čierne korenie a podľa potreby strúhanku.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na alobale vysypanom strúhankou si urobíme plát,na ktorý uložíme uvarené vajíčka(alebo nie).

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Urobíme fašírky.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pokvapkáme olejom,trošku podlejeme vodou,zakryjeme a pečieme asi 45-50 minút na 180 °C.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom odkryjeme a necháme zapiecť ešte asi 20 minút na 200 °C.

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Naložíme si podbité zemiaky a nakrájanú fašírku.Dobrú chuť.:-)

    Podbité zemiaky s fašírkou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

marikasu
Mňam, presne takúto kombináciu robievam aj ja, je to jedno z najobľúbenejších jedál mojich synov :-))
evanaaa
Takú zemiakovú omáčku robievam aj ja, len dávam aj sladkú smotanu, niekedy mi stačilo mlieko, ale teraz miešam obe dokopy. Len nerobím s fašírkou, ale len s údeninou alebo s mäsom na šťave, ak mám. Je to dobré a aj sýte jedlo.
marianne69
...vyborny fotopostup,taketo zemiacky som naposledy jedla v Novej Bystrici,ale davali do nich bobkovy list a kyslu smotanu,vyborne boli,ale take syte,ze na maso uz ani pomyslenie nebolo:-)))
bzuk
ahoj Ketty, no to je nápad!!! už dlho som to nevarila a je to dobré a jednoduché jedlo, chutí doma všetkým a ten fotopostup je prímovy...len tak dalej ,už sa teším na dalšie nápady :)
bzuk
...ja tie zemiaky mixujem, než ich zahustím,ale takto je to tiež okik...
alzbetka2
možno sa vám bude zdať moja otázka hlúpa, ale prečo sú tie zemiaky podbité:)))))???, alebo čím sú podbité? zvláštny názov, u nás sa nepoužíva
ketty3811
hm...Tak to si ma zaskočila.Fakt neviem prečo podbité,tento názov sa u nás používa odjakživa.Skúsila som pohľadať v googli a našla som,že zátrepka sa na východe volá podbijka,tak preto podbité:-)Tak to som nevedela,zase som múdrejšia.
viedra
no vyskušame to zajtra faširka bola na plane a zemiaky skusim tiež
bambitka
Dnes som robila tieto zemiacky a veeeeeelmi nam chutili.Je to trosku nieco ine a lepsie ako obycajna zemiakova omacka.Super:))))
modrykamen
Robievame často, ale uvarené zemiaky obielime ...potom podľa receptu. Podľa mňa je zemiakový prívarok chutnejší. Názov "podbité" sa používa na východe ako so zápražkou a smotanou=zahustené.
marienka44
@Ketty3811 ,my taky zemiakovy privarok volame Kyslé krumple. Ale ocot nepridavas na zaver na okyslenie? Pripadne kav.lyzicku cukru treba na vyrovnanie chutí. Ukladam do KK.
lubavuska
Mňam, zemiakový prívarok robievam presne takto len priávam 2-3 guličky nové korenie a dochutím troškou cukru a šťavou z kyslých uhoriek, niekedy posypem aj kôprom... Alzbetka2, na Východe sa smotane s múkou hovorí podbivka - preto podbité. Dík za pripomenutie. Budú vo štvrtok s volským okom ..
zhthn
pridávam do kk vyzerá to výborne :)
bibicka
Pripomenulo mi to "kyslie krumple" a na to fašírka. Ako dieťa som to mala veľmi rada aj moji synovia. Určite to urobím čo najskôr. Musí to byť fajné!
jozka2
a ja zase hodne kopru po uvareni len tak na vrch nasypem,skuste mnamka a navac velmi zdrave.
ketty3811
@ jozka2 ,s kôprom som neskúšala,ale kôpor máme dadi,tak niekedy vyskúšam.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha