Pochúťkový šalát podľa ČSN fotorecept
Foto: kimlo
Toto je pôvodný recept, podľa ktorého sa robil pochúťkový šalát pre bufety a studené kuchyne. Je to receptúra č. 50145 podľa ČSN, pri ktorej Zobraziť celý popisToto je pôvodný recept, podľa ktorého sa robil pochúťkový šalát pre bufety a studené kuchyne. Je to receptúra č. 50145 podľa ČSN, pri ktorej dodržaní mal šalát rovnakú chuť, či ste si ho kúpili v Prahe alebo v Košiciach. Je vhodný ako príloha studených mís, na obložené chlebíčky, alebo len tak s rožkom...
porcií
príprava
Postup
-
1
Pre uľahčenie gramáže: worchester cca 1 PL, soľ cca 2 väčšie štipky, ocot necelá 1 PL.
- 2
Salámu a uhorky nakrájame na tenké rovnomerné rezance, cibuľu na jemno a premiešame.
- 3
Pridáme hrášok, majonézu, worchester, horčicu, soľ, korenie, cukor a ocot...
- 4
...a premiešame.
- 5
Šalát uložíme na pár hodín do chladničky, aby sa trocha odležal a prepojili sa chute.
- 2
V blízkej dobe určite urobím a ako poznám tvoje recepty, nie iba raz
A ako odmerať 0,5 g korenia? Pinzetou?
Takých pochúťkových - parížskych šalátov je tu hodne, v čom je tento výnimočný?
Jak odmerit 0,5 g pepre? Znamena jinak na spicku noze, jde to i bez pinzety
my to vieme-v čom si ty výnimočný...
ty si proste poklad..:--)
....asi to upravil na mensiu davku, lebo normy boli standardne na 10 kg. Alebo si chces urobit taku davku? Neprehanaj to s tymi detailmi zasa.... :-)
A čo ak to nebude 0,5 g, ale 0,6, prípadne 0,4 g?
Vubec nic, svet bude porad kulaty!
Ukladam a určite skúsim.Máme radi takéto šalátiky;-)
dakujem za recept a PF 2018 Ti prajem :-)
Kto nezazil povodne salaty, ten nepochopi.
Ten parížsky ma zaujal, v lepšej kvalite by sa recept nenašiel?
nie, vlasak bol so zemiakmi, toto skor Parizsky
máš pravdu, spomenula som si, že tam boli aj zemiaky - dik za pripomienku
Výnimočný je tým,že je "normovaný" :).Starší sa potešia chuti,ktorú poznajú z mladosti - náhrady smotanami a jogurtom,to už nie je ono :).
Keď bol najdražší,tak to bol Pražský šalát I,kde bola šunka a pražská saláma,v Pražskom šaláte II,bol varený údený bôčik :)
Môžem ti to dať aj ja? Rozpis na 10kg :) : žĺtky čerstvé - 1200g;olej jedlý-8650g;ocot-150g;soľ-100g. ... :) Teraz viem,že asi pozeráš na to s údivom,koľko to je žĺtkov :).Pomôžem : 53 žĺtkov je cca 1000g,tak potrebuješ 64 žĺtkov.
Nejde tam jablko,je to ľudová tvorivosť.Na vlašák sú dve receptúry (originál :) ),vlašský a vlašský šalát špeciál a rozdiel je v spotrebe zemiakov a salámy ;v prvom je 5kg zemiakov + 2,4kg salámy,v špeciáli je 2,2kg zemiakov a 3kg salámy a o 0,6kg uhoriek viac.
Pokusal som sa to vlozit sem do komentarov,ale nechcelo mi to zobrat(aj s popisom je to na 3 strany),tak som ten recept na origo Vlašák poslal do redakcie a poprosil ich,nech ti to preposlu na mail.pekny den vsetkym prajem :-)
Poslali sme Vám od @Leaela recept na vlašský šalát na Váš mail. Pekný deň a dobrý štart do nového roka všetkým!
Vybavené...
Dakujem ;-)
Ďakujem veľmi pekne, e-mail som dostala. Veľmi si ma potešil. Pekný večer a všetko dobre do nového roka :)
Ďakujem :) Želám šťastný nový rok !
@strucik , vahyshop.sk/Vreckov%C3%A9-v%C3%A1hy/Digit%C3%A1lna-...
udene urcite nie, to by mi nechutilo, on bol taky iny, redsi, viac uhorky a neviem ci nie aj sterilizovana cibulka, mam tu chut na jazyku, ale netrufam si ho napodobnit, prazska sunka asi ano, neviem, co je prazska salama
a ten Prazsky nemas?
recepty.vareni.cz/prazsky-salat-podle-norem/...
Pražský nemám, ale mohol by byť v knihe Receptury studených pokrmů od vydávateľstva Merkur 1976 a tú nemám.
@Afataga
Mám Receptury studených pokrmů od vydavatelství Merkur r.1987 a tam jsou recepty na Pražský salát I a Pražský salát II. Vložím do receptů ještě dnes.
www.uloz.to
!Uo1VT2Kdf/receptury-studenych-pokrmu-rar
!Uo1VT2Kdf/receptury-studenych-pokrmu-rar
To bude od teba pekne, ten link mi nejde otvorit. Vela zdravicka prajem :-).
otvorit stranku ulož.to,a do vyhladavaca zadat text Receptury studených pokrmů.nasledne stiahnut v rare celu knihu.
Už je to uděláno, už je to hotovo. Čekají na schválení. Jsou to dva recepty, pražský salát I a pražský salát II. Jen nevím, ani si nevybavím, co to bylo za salám - pražský salám. ???
A děkuji za přání, zdravíčko můžu horem dolem i ze všech stran. Dnes mi také není úplně nej, ale vypnula jsem se k výkonu, pro recepty všechno a pro přátelé dvakrát! @Kimlo , @Afataga ať se daří ve všem co děláte!!
Cibuľa tam je,surová (400g) na 10kg.Pražská saláma bola mäkká saláma typu prížska/parizer,ktorý aj dnes vyrábajú (tauris,nord,mecom atď).Zadaj si do google "Obrázkový katalog masnych výrobků 1970" a na stránke labuznik.cz je to deviaty obrázok zhora :).Dnes je pražská saláma suchá saláma s bielou plesňou (btw. vraj veľmi dobrá,neviem,nejem to) v cene cca 10€/kg.
Je to pražský šalát I.,rozpis je na 1kg hotového šalátu a suroviny sú písané bez strát :)
Pravý horný obrázok - pražská saláma je vľavo (dúfam,že mi to vezme) :
dakujem, uz je zahada vyriesena
Díky vřelé, jsi milá! Konečně vidím na vlastní Pražský salám. Také díky Afi, protože jinak bych po něm nepátrala ani náhodou.
Ementálsky šalát: 5Odkg ementálsky syr,nakrájaný na rezančeky,5 uvarených vajec, 10 dkg steriliz. uhoriek, 5dkg steril. kápie, 5dkg steril. hrášku, 10 dkg majolky. Všetko dôkladne premiešame a necháme aspoň 1 hodinu odležať. Šalát má trošku chuť, akoby nakvasenú, ale len málinko a to k tomu patrí! Pamätníci si možno spomínajú, robili ho v Blave Pod michalskou bránou v tých veľkých lahôdkach a išiel na dračku. Zdravím všetkých a prajem pekný nový rok Varecháčom i ich blízkym.
. Chcem len pripomenúť,že tak ako je dôležité venovať pozornosť surovinám (šunky,salámy),tak doporučujem použiť znojemské uhorky (dnes "znojmia").So žiadnymi nakladanými uhorkami z Vietnamu, nedosiahnete dobrý výsledok,lebo len znojemské uhorky sa používali vo výrobniach.
Mám rada staré recepty a vyskúšala som tento guľáš...lepší som nejedla, vďaka za recept...brala by som aj knihu ak sa dá zohnať...
Som rad,ze recept ti posluzil....ano,aj ja ho robievam,je to taky klasicky bufetovo-stanicny gulasik.bohuzial,nemam celu knihu,len taketo stahovania z netu.knihu by som veru bral aj ja.mozno v dakych antikvariatoch by sa dala este zohnat....pekny den vsetkym :-)
uz som to pisal,cela kniha je na ulozto.
Aha,vsimol som si dake linky od teba,nerozklikol som to,myslel som ze je tam len ten salat.fajn,prestudujem to.diky ;-)
15 a 3 rožky. Krásne spomienky, najmä na roky, ktoré sme vtedy mali, ale aj jedlo - aj keď ho mnohí a často neprávom zatracujú.
@Kimlo - urobil si mi tým receptom radosť. Idem hneď na nákup a urobím ako dodatok k dnešnej trojkráľovej večeri. To budú mladí prekvapení. Ale určite bude chutiť.
@Helica - nemohla by si uverejniť recept na ten Ementálsky šalát, hoci bez foto k svojim receptom na stránku ? V budúcnosti by si ho našli aj tie /tí/
Varecháči, ktorí si ho neuložia. Tu v diskusii sa stratí. Prosím, keď môžeš tak to urob, bol vynikajúci. Ďakujem.
Nech sa páči, recept od @Helica :
varecha.pravda.sk/recepty/ementalsky-salat/69899-recept.h...
Mohla by som ta poprosit tie tri foto z knihy dat kazdu zvlast,nech sa to lepsie cita? A srdecna vdaka za tieto socialisticke recepty
nech sa páči
Je tam ten subor, ale stiahnutie je zaheslovane. Nevies to heslo nahodou? Pripadne, nevies to niekam zavesit ty? Vopred dik
Je ale super, ďakujem za recept.